NFL – Mit tanultunk a tizenharmadik héten?

Gyakran esünk bele abba a hibába, hogy amikor egy csapat erősségét próbáljuk megítélni, csak a támadókról és a védőkről beszélünk, és teljesen megfeledkezünk a special teamekről. Persze ezt a hibát NFL-csapatok is elkövetik, a tizenharmadik játékhét pedig rávilágított, hogy ez milyen következményekkel járhat. Heti tanulságunk: Érdemes a special teamre költeni.

 

HA CHARGERS, AKKOR GYENGE SPECIAL TEAM

A Chargersszel kapcsolatban évek óta visszatérő téma a speciális egység gyengélkedése.

Elég csak a 2010-es szezonra gondolni, ahol a liga egyik legjobb támadósora és egyik legjobb védelme sem volt elég a rájátszásba jutáshoz.

A special team tekintetében ugyanis, minden idők második legrosszabb DVOA mutatóját (egy adott play értéke, aszerint, hogy mennyivel hozott többet vagy kevesebbet, mint egy átlag hasonló szituáció) hozták össze, egyedül a 2000-es Bills ST tudta felülmúlni őket. De megemlékezhetünk a 2017-es szezonról is, ahol úgy indították az évet, hogy az első négy meccsen Younghoe Koo kétszer rúghatott a győzelemért, egyszer pedig az egyenlítésért, mindhármat kihagyta. Az idei teljesítményük viszont az összes korábbit felülmúlja, és a -15,3%-os DVOA mutatójukkal jó úton haladnak a kétes dicsőségű minden idők leggyengébb special teamje cím felé.


MIT CSINÁL MÁSHOGY A PATRIOTS?

A Patriots teljesen máshogy viszonyul a speciális egységéhez.

Bill Belichick a másik két csapatrésszel egyenrangúnak tekinti őket, ez pedig a keret kialakításán is meglátszik.

Tele vannak olyan játékosokkal, akik csak a special teamben használhatóak, gondoljunk csak Matthew Slaterre, Justin Bethelre vagy Cody Davisre. Ennek eredménye az, hogy folyamatosan a liga egyik legjobb speciális egysége a Patriotsé, amely képes kisegíteni mind a támadósort, mind a védelmet.

saints unibet


 

AMIKOR A SPECIAL TEAM DÖNTI EL A MECCSET             

A két csapat vasárnapi összecsapása remekül rávilágított, hogy milyen különbségek vannak a speciális egységekhez való hozzáállásban. Bár a Patriots védelme is igencsak impozáns teljesítménnyel rukkolt elő, és tökéletesen kikapcsolták a Justin Herbert vezette Chargers támadósort, az igazi különbséget a special teamek jelentették. Amíg a Chargers nehezen haladó támadósora semmiféle segítséget nem kapott, Cam Newtonék folyamatosan jobbnál jobb mezőnypozícióból indulhattak, ami az offense-ük idei játékát elnézve létfontosságú volt.

A mezőnypozíció önmagában nem jelentene akkora hátrányt, ami ilyen mértékű vereséghez vezet, de a két special team touchdown igen.

Először Gunner Olszewski szerzett egy 70 yardos punt return touchdownt, majd az első félidő végén Cody Davis blokkolt egy field goalt, amivel Devin McCourty futott be az endzone-ba. Akkor sem volt fényesebb a helyzet, amikor a Chargers készült visszahordáshoz: a Patriots négyszer puntolt az egész meccsen, ebből pedig mindössze egyszer sikerült megfelelő számú játékost felküldeniük a pályára, kétszer 10-en, egyszer pedig 12-en álltak fel. Utóbbi egyébként egy 4&4-nél jött össze, így folytatódhatott a Patriots támadása.

Ezek a játékok már önmagukban is elegendőek lettek volna a Chargers vereségéhez, pedig még meg sem említettük Michael Badgley másik kihagyott mezőnygólját, az elejtett kickoffot vagy a saját csapattársának nekirohanó visszahordót.

Eközben a másik oldalon egy olyan egységet láttunk, akik fegyelmezettek és pontosan tudják, mi a feladatuk az adott playben. Elég csak arra gondolni, amikor Slater a pálya elhagyása után tudta, hogy nem érhet ő először a labdához vagy amikor Justin Bethel tökéletes playt bemutatva szegezte a Chargerst a célterületük elé, de ide sorolható a special teamben korábban alig játszó Sony Michel is, aki Anfernee Jennings múlt heti szabálytalanságából tanulva nem blokkolt a saját endzone-ja felé.


ÖSSZEGZÉS

A vasárnapi meccs tehát tökéletesen rávilágított arra, hogy a special teamre is teljes értékű csapategységként kell tekinteni!

Ha nem is annyira látványosan, de képesek meccseket eldönteni. Főleg, ha ekkora a különbség a két csapat speciális egységei között. A Chargers edzőváltásáról már volt szó korábban, azonban ez a probléma nem fog megoldódni Lynn kirúgásával, ugyanis az elmúlt 10 évben akárki volt a vezetőedzőjük, a special teamjük a liga végén kullogott, így joggal feltételezhetjük, hogy magasabb pozícióban lenne szükség szemléletváltásra. A Patriots esetében pedig az ilyen meccsek bizonyítják, hogy nem véletlen fizetik meg az elit ST-játékosaikat.


ELŐZŐ HETI “TANULMÁNYUNK”:

NFL – Mit tanultunk a tizenkettedik héten?

Írj hozzászólást