Te kire fogadnál 20-as oddson a Super Bowlon? – Íme, szerzőink tippjei

Vajon ki nyeri a 2021-es Super Bowl döntőt? A Chiefs, vagy a Buccaneers? Szerzőink véleménye.


Így nyerhetsz 500Ft-ból 10 000Ft-ot az NFL-döntővel:

Exkluzív promóció az NFL-rajongóknak! Regisztrálj az Unibeten és fogadj 20-szoros oddson bármelyik csapat győzelmére a Super Bowlon! Hogyan működik? Kattints annak a csapatnak a nevére, akit esélyesebbnek tartasz, regisztrálj és kösd meg a fogadásodat maximum 500 Ft-ig!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Chiefsre!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Buccaneersre!


 

ELLENBRUCH ZSOLT: Egyetlen dologban vagyok biztos, amikor eljön a január és a rájátszás – soha ne fogadj Tom Brady ellen! Mint kissé már szenvedélybeteg sportfogadó, sokszor megtapasztaltam saját káromon is, hogy vannak olyan emberek, akik nyomás alatt csak még inkább feljavulnak, így pedig vagy rájuk lehet tenni, vagy ki kell hagyni a végső fogadás lehetőségét, de ellenük tenni semmiképp sem érdemes. Miután a nagyon nem szakmai rész végére is értem, nekem alapvetően egy pontgazdag mérkőzésre lenne az első gondolatom, de pont az ilyen esetekben szokott az történni, hogy meg sem közelítik a Vegas által megadott értéket. Hiába jutott be két olyan együttes a Super Bowlba, akiktől azt várja az ember, hogy termeljék a pontokat, valamiért nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez így is lesz. A Tampa Bay Buccaneers esetében sok futást várok a meccs elején, amivel megalapozzák a Brady számára nagyon komfortos play action játékokat. Ha előnyben van a csapat, akkor nagyon nehéz mit kezdeni vele, mert a rutinos irányító az órát is kiválóan menedzseli, illetve a szorult helyzetekben is képes higgadt maradni és megoldást találni.

A Kansas City Chiefsben viszont ott van Patrick Mahomes, aki az NFL jelenlegi talán legjobb irányítója. Neki szinte tökéletesen fekszik a Bucs védekező sémája, a sok blitz és az ez által megnyíló területek, amiket könnyedén olvas és kihasználhat.

Számomra talán az egyetlen biztos dolog, hogy ezúttal nem tud majd komoly hátrányból fordítani senki sem. Akinek sikerül ellépni tíz ponttal az szerintem jó eséllyel megtartja az előnyét és nyeri a meccset. Mindkét oldalon van olyan komplex a HC–QB kapcsolat, hogy ne engedjék az ellenfelet visszajönni, főleg nem egy ekkora téttel bíró mérkőzésen. Ha számszerűen kell tippelnem, akkor nálam a Bucs nyer 27-21-re, méghozzá úgy, hogy Mahomesék előtt ott lesz az esély, de nem fognak tudni élni vele egy védő hőstette okán.

 

CSONKA PÉTER: Patriots-szurkolóként a szívem nyilvánvalóan azt mondja, hogy Bradyék nyerik a Super Bowlt, és a két keretet megvizsgálva ebben még lenne is ráció. Ha a csapategységeket egyesével összehasonlítjuk, a legtöbbnél a Buccaneers felé billen a mérleg nyelve. Amikor viszont a nagy egészet nézzük, a Chiefs sokkal meggyőzőbb csapatnak tűnik, amit én elsősorban a két edzői stáb közötti hatalmas különbségre vezetnék vissza. Amíg Bruce Ariansék sokszor visszafogják a saját csapatukat, Andy Reidék képesek kiaknázni a játékosaikban rejlő potenciált. A coaching mellett mindenképp érdemes megemlíteni azt is, hogy bár a Buccaneers offense több playmakerrel rendelkezik, közülük senki nem képes felvenni a versenyt a Tyreek Hill–Travis Kelce párossal. Ezt a duót teljes mértékben kikapcsolni esélytelen, maximum limitálni tudják őket. Amikor a két csapat legutóbb találkozott, ez nem igazán jött össze, hiszen Hill már az első félidőben elérte a 200 yardot, és Carlton Davistől ezúttal sem elvárható, hogy egyedül megoldja ezt a feladatot. Ami viszont a Buccaneers védelmének malmára hajthatja a vizet, az a Chiefs foghíjas támadófala, aminek a liga egyik legerősebb védőfalát kellene kordában tartania, szóval ne lepődjünk meg, ha a Chiefs gameplanje arra fog épülni, hogy a lehető leggyorsabban juttassák el a labdát a playmakereikhez!

Amikor a Buccaneers támad, az a legfőbb kérdés, hogy Byron Leftwich melyik playbookját viszi magával. A playoffban mutatott futás köré épülő offense halálra van ítélve a Chiefs ellen, hiszen képtelenek vele hatékonyan haladni, így esélytelen, hogy tartani tudják a lépést Mahomesékkal. Ha viszont a passzjátékra alapoznak, egy pontháborúból még akár jól is kijöhetnek. Persze ehhez kell a Packers elleni meccs első félidejében látott Brady is.

Összeségében azt tudom mondani, hogy a Buccaneers játékoskerete egy kicsivel ugyan, de erősebb, viszont az edzők összevetését egyértelműen a Chiefs nyeri. Úgy gondolom, hogy a Kansas City stábja képes lesz elfedni a saját hiányosságait és kihasználni a Bucs gyengeségeit, ezzel pedig megnyeri a meccset. A tippem: 35-27-re nyer a Chiefs.

 

JÓZSA ISTVÁN: Persze, tippeljünk, miért is ne? Úgy is olyan jól ment az Illegal Formation Playoff-tippjátéka… De legalább van olyan területe az amerikai futballnak, amiben szépen lassan annyira lehet rám hallgatni, mint Sankóra! Viccet félretéve, igazi pontháborút várok. Végre remekelhet Leftwich, ugyanis az eddig borzalmasnak tűnő gameplan (talán először az év folyamán) értelmet nyerhet és ugyan, ha nem is futással, de annak segítségével túljárhatnak a Chiefs eszén. Ehhez azonban különösen fontos lenne a mérkőzés elején, hogy jól menjen a futójáték, hiszen ezzel megvan a kezükben az a fegyver, hogy még nehezebben olvashatóvá tegyék a play action hívásokat. Ebben remekül érzi magát Brady, ellenben a Chiefs védelme nem igazán villogott, amikor az ellenfél play action játékot hívott. Ezt a párharcot tehát akár meg is nyerheti a Bucs, a nagyobbik baj a labda másik oldalán van. A Bucs a liga egyik legtöbbet bliccelő csapata, ami viszont legalább annyira fekszik Mahomesnak, mint Bradynek a play action-ök. Több mint négy passzsiettetővel szemben idén Mahomes 15-0 TD-INT mutatóval rendelkezik, és csapata átlagosan 9,5 yardot tudott előre haladni ilyen esetekben. Ebből következik tehát, hogy Todd Bowles defensive coordinatornak más play callinggal kell előállnia, amit már láthattunk korábban, hogy nem az erőssége… Hiszen arról még nem is esett szó, hogy átlagban csak minden ötödik játékra mertek blitzet hívni az ellenfelek védő koordinátorai. Mahomes így is elképesztő számokat tudott hozni akkor is, ha ez a teljesítmény nem mindig neki volt köszönhető, hanem az Andy Reid-féle majdhogynem tökéletes rendszernek.

Valószínűleg érződött az írásomon, hogy a Chiefset látom esélyesebbnek, 38-31-es Kansas City-győzelmet várok.

Megjegyzés: Ezek után a sportfogadóknak bátran merem javasolni, házat, kocsit, asszonyt a Tampára!


Releváns podcast:

Illegal Formation Podcast #18 – Kialakult a Super Bowl párosítása | NFL Week 20

Írj hozzászólást