Visszafogott túlreagálás – IV. rész: Másképp rosszak

A Chicago Bulls és a New York Knicks egy-egy szebb napokat megélt, nagy múltú franchise, akiknek csak a tankolás jutott osztályrészül az előző szezonokban. Hasonló helyzetből, de ellentétes filozófiával vágtak bele az idénybe, jelenleg mégis ugyanott tartanak. Jövő héten kétszer mérkőznek egymás ellen, tehát itt a tökéletes pillanat, hogy megvizsgáljuk őket.

(X) Fogadj kedvenc amerikai sportjaidra és vegyél részt minden héten egy 1,6 millió Ft összdíjazású sorsoláson, ahol 10 szerencsés nyertes vághat zsebre extra nyereményt! 


 

KÖZÖS VONÁSOK

A szurkolók által nem kedvelt tulajdonosok, a látszólag koncepció nélkül tevékenykedő GM-ek, a szerencsétlenül alakuló draft sorsolások, az alkalmatlan vezetőedzők cserélgetése, valamint a kilátástalan játék mind-mind közös pontja a Bulls és a Knicks közelmúltjának. Éppen ezért az sem meglepő, hogy az idei szezonban látott biztató jelek eredetét azonos tettek alapozták meg:

2020 áprilisában Chicagóban Arturas Karnisovast kinevezték elnöknek, New Yorkban pedig Scott Perry foglalhatta el a General Managernek járó széket. Mindkét vezető új edzőt szerződtetett a csapat élére, így a „bikák” irányítását Billy Donovan, a Knicks padját Tom Thibodeau vehette át.

Mindkét együttes bővelkedik fiatalokban, mégsem sikerült egyelőre megtalálniuk a franchise következő arcát. Legjobb játékosaik – Zach LaVine és Julius Randle – nem csak azonos korúak, de egyiküket sem jelenlegi csapatuk draftolta, ráadásul szinte pontosan ugyanannyit keresnek, miközben igazi vezérként, All-Star formában kezdték a szezont.

 

ELLENTÉTES FILOZÓFIA

Azonnal szemmel látható változást eredményezett a csapatok játékában az új edzők érkezése. Billy Donovan nem találta fel újra a kosárlabdát, csak a keret adottságaihoz alakította a támadójátékot. Valódi irányító hiányában, Coby White és Zach LaVine által vezetve, a Bulls sokkal inkább képes a rohanásra, a rendezetlen védelem elleni pontszerzésre, mint egy felállt defense megbontására.

A liga második leggyorsabb csapata lettek, miközben senki nem játszik több zárás-leválás játékot a ligában, mint ők.

Teszik ezt ráadásul ultra hatékonyan (liga másodikak 53.7 EFG%-kal) egészen addig, amíg nem valamelyik magasembernek kell befejeznie az akciót, mert ilyenkor utolsó előttiek 45.0 EFG%-kal. A Boylen-érához képest többet jár a labda, több a mozgás, valamint látványosan jobb a kémia csapaton belül, viszont a védekezésüknél csak négy csapat tud gyengébbet felmutatni. Átlag alatt teljesítenek mindenben ami a „D”-hez köthető, az egyetlen kiugró tényező, amiben igazán rosszak, az az eladott labdák után kapott közel 22 pont mérkőzésenként.

A drafton kiválasztott Patrick Williams a Bulls évek óta húzódó kiscsatár problémáira jelentheti a megoldást, és noha a legtöbbet kereső veterán, Otto Porter Jr. egészséges, azonnal megkapta a lehetőséget a kezdőben az újonc. Átlagosan 25 játékpercet kap szárnyai – azaz hosszú karjai – bontogatására, ami alatt nem vállal sokat, viszont jól választja ki dobásait, kiválóan triplázik, és ugyan még nagyon nyers, a benne rejlő two-way potenciál egyértelműen látszik. LeBron James első találkozásuk után elismerően nyilatkozott az elsőéves tehetségről, méltatta Patrick fizikai paramétereit, illetve Kawhi Leonardhoz hasonlította.

Tom Thibodeau nem árul zsákbamacskát, kinevezésének pillanatában mindenki azonnal tudta, mit várhat a 63 éves trénertől: Lassú, „oldschool” kosárlabda kevés hárompontossal, védekezés orientált felfogással. Olyannyira nem kellett csalódnunk az előzetes várakozásainkhoz képest, hogy a New York konkrétan a liga leglassabb, és legkevesebb hárompontost vállaló csapata pillanatnyilag, ahonnan meglepetés lenne, ha akár csak egyetlen helyet feljebb tudnának lépni a szezon során. Julius Randle brutális formában kezdett, ő a legnagyobb haszonélvezője a rendszernek, mert „pointforward”-ként nem csak pontban (22.7) és lepattanóban (11.3), de asszisztok (6.1) tekintetében is csapata legjobbja. Ezt leszámítva nem igazán látszik Thibs kéznyoma a támadójátékon, ligautolsók szerzett pontokban, és az összes statisztikai mutatóban a 2019-es számokat hozza az együttes, miközben a védekezéssel mégis képes volt azonnal csodát tenni.

 


A keret alapjaiban nem változott az előző idényhez képes, mégis elit defense-re képesek.

Az alacsony iram velejárója a kevés kapott pont, de defensive rating alapján is negyedikek, ami elképesztően nagy fejlődés a tavalyi 27. helyhez képest. A negyedik legtöbb kísérletet engedik a triplavonalon túlról az ellenfeleknek, mégis ellenük dobják azt a legrosszabb százalékkal. A liga felső harmadába (a kevesebbtől haladva a több felé) tartoznak a gyorsindításból, a második esélyből, valamint festékből kapott kosarak tekintetében is.

Miközben Billy Donovan azonnal bedobta a mélyvízbe a Bulls újoncát, addig Tom Thibodeau ennél jóval megfontoltabb Obi Toppinnal. A 22 éves erőcsatár mindössze 12.4 perc lehetőséget kap eddig mérkőzésenként, és ugyan egy kisebb sérülés is hátráltatta, de egészségesen sincs nincs könnyű helyzetben Julius Randle árnyékában.

 

MERRE TOVÁBB BULLS?

A Bulls és a Knicks ugyanannak a „számegyenesnek” a két végpontján helyezkedik el, mégis a Chicago kapcsán több alapot találunk a szezon közben várható pozitív irányú elmozdulásra, mint a New York esetében.

Coby White hatékonysága eddig borzasztó, de tavalyhoz képest előrelépett passzok tekintetében, valamint alacsonyabb „usage” mellett dolgozik a pályán, mégis néhányan már most „bust”-nak titulálnák, ha nem láttuk volna az előző idény végén azt az elképesztő nyolc meccses sorozatát. Zach LaVine hiperhatékony támadóként (64.2 TS) 27 pontot tesz a közösbe, valamint 36 percre vetítve karriercsúcsot átlagol lepattanóban (5.4) és gólpasszban (5.3), azaz a tőle elvárható maximumot nyújtja.

 

Chicago Bulls New York Knicks LaVine Markkanen


 

Lauri Markkanen elcserélésének gondolata felmerülhet a szezon során, ami annak ellenére jelenthetne azonnali javulást a „bikák” számára, hogy a finn magasember 18.5 pontot átlagol a szezonban 62.4 TS%-kal. Támadásban eddig nagyon rendben van, ami nem is csoda hiszen a minél zsírosabb szerződés reményében próbál bizonyítani. Az offseason során már megpróbáltak vele hosszabbítani, de az évi 20 millió körüli bérigénye nem találkozott a vezetőség fizetési hajlandóságával.

Lauri átlag alatti védekezése kombinálva White-tal és LaVine-nal katasztrófa, ezért lehet, hogy a játékosnak és a csapatnak is kölcsönös előnyös lenne, ha elválnának az útjaik.

A Bulls nem csak fiatal tehetségek szempontjából áll jobban, de a veterán jelenlét is markánsabb, mint keleti riválisuknál. Thadeus Young, Thomas Satoranksy, Otto Porter Jr, illetve az offseason során érkező Garrett Temple mind olyannyira hasznos tagjai a keretnek, hogy a Bulls eredményességének valószínűleg az tenne a legjobbat, ha ők több percet kaphatnának a fiatalok rovására, ez mégsem lehet elvárás az újjáépülés közepén tartó klub esetében.


Jelenleg a Chicago támadójátékának alapját a kiugróan jó tripladobás szolgáltatja, ami ilyen szinten biztosan tarthatatlan – idén tizenegy játékosuk tüzel jobban kintről, mint a saját karrier átlaga. A keretben rejlő potenciál alapján mégis azt gondolom, a támadásuk nem zuhan majd össze tragikus mértékben, míg a védekezésük feljavulásához minden a rendelkezésükre áll. A Bulls rohanásában minden este benne van egy remek dobóteljesítmény, amely egy kicsit feszesebb védekezés mellett bármelyik csapatnak feladhatja a leckét.  Az eladott labdák jelentik a legnagyobb rést a pajzson, ami a keret összeszokásával, illetve a fiatalok fejlődésével normális szintre redukálható, még ha nem is válik soha igazi irányító Coby White-ból.

 

MERRE TOVÁBB KNICKS?

RJ Barrett néhány mérkőzést leszámítva nem tud állandó jó teljesítménnyel a csapat segítségére lenni, miközben a 2019-es draft harmadik kiválasztottjaként joggal remélhette a Knicks vezetése, hogy ő lesz az, aki felvirágoztatja a franchise-t. A bizalmat maximálisan megkapja, parketten töltött 36.1 perce alatt összeszorgoskodik 17.4 pontot 7.1 pattanó és 3.4 gólpasszt, ami másodévesekhez viszonyítva nagyon korrekt statisztika, de hatékonysága továbbra is kritikán aluli, fejlődés csak büntetőzésében érhető nyomon.

Immanuel Quickley és Obi Toppin a New York újoncai, akik közül eddig Quickley mutatott biztatóbb jeleket, de egyikük sem játszott még annyit, hogy érdemi következtetéseket vonhassunk le velük kapcsolatban. Az egyetemen mindkét fiatal remekül dobott a triplavonal mögül, amire hatalmas szüksége lenne a szükséges „spacing” megteremtéséhez a Knicksnek is.

 

Chicago Bulls New York Knicks NYK


Amíg a Bulls kapcsán látom a tényezőket melyek elősegíthetik a franchise idei feljavulását, addig a New York esetében nem könnyű optimista gondolatokkal megtöltenem a szezon hátralévő részére vonatkozó víziómat.

Ahogy a Bullsnál a tripladobás visszaesése, úgy a Knicksnél az ellenfelek hármasainak feljavulása várható, hiszen jelenleg 2.6%-kal múlják felül a tavalyi Toronto Raptors tripla elleni védekezését, akik perimétervédők tekintetében kategóriákkal jobban álltak, mint ez a jelenlegi NYK. Abban az esetben, ha a „defense” csak minimálisan indul el a lejtőn, igazi „scorer”-ek és „shooter”-ek nélkül a New York-i csapatnak nem marad semmije, amivel képes lehet mérkőzéseket nyerni. Addig viszont a szurkolók végre egy motivált, harcos New York-ot láthatnak, akik sorra okozzák a meglepetéseket. Tom Thibodeu ezalatt az egy hónap alatt bebizonyította, lehet, hogy nem ő a legnagyobb stratéga, de képes játékosait ösztönözni, ill. bármilyen csapat védekezését megszervezni.

Mindkét együttes vezetése a keret összetételéhez választott edzőt és játékfelfogást, ami a Bulls esetében látványos támadójátékot, New Yorkban pedig szilárd védekezést eredményezett. Február 2-án és 4-én egymás ellen nézhetjük meg, a hasonló háttérrel rendelkező, de különböző úton elinduló csapatok harcát. Defense az offense ellen, „oldschool” a „newschool” ellen a keleti főcsoport alsó régiójából.


Az előző rész: 

1 thought on “Visszafogott túlreagálás – IV. rész: Másképp rosszak

Írj hozzászólást