10 neves lemaradó az idei darts-világbajnokságról

A PDC harmadik alkalommal rendezi, 96 fővel a darts-világbajnokságot. A világméretű terjeszkedésének hála mára a sportág rendelkezik akkora merítéssel, hogy a hatalmas mezőny ellenére számos ismert versenyző kénytelen televízión keresztül követni a torna eseményeit.

Darts világbajnokság 2020 Sherrock

Fogadj a darts-világbajnokság győztesére a legjobb oddsokon!


 

ROBERT THORNTON (SKÓT, 53 ÉVES)

A háromszoros major-győztes skót (World Masters, UK Open, World Grand Prix) mélyrepülése során most ért a szakadék aljára. Thorn, azzal hogy nem tudta kvalifikálni magát még pótselejtezőn keresztül sem a decemberi csúcseseményre, többet vesztett, mint a listán szereplő játékosok többsége. Thornton ugyanis így kilenc év után biztosan kiesik a top 64-ből, aminek következtében elveszti a Tour-kártyáját: azaz, a januári Q-School kvalifikációs tornán kell részt vennie, ha egyszeres bajnokként szeretne jövőre Pro Tour versenyeken indulni.  

 


BENITO VAN DE PAS (HOLLAND, 27 ÉVES)

A négyszeres major-negyeddöntős az előbb említett skót sorstársa, rá is az a feladat vár, hogy a profi státuszát januárban visszaszerezze. Big Ben összeomlása egészen példátlan: 2018-at a világranglista 13. helyén kezdte, az azóta eltelt közel három évben, alig tudta kiharcolni a helyét televízióss tornákra. A világbajnokságokon tavalyelőtt még a korábbi teljesítményének hála kiemeltként részt vehetett, a tavalyin az utolsó szalmaszálat megragadva a PDPA-selejtezőn keresztül jutott el Londonba. Idén már itt sem volt esélye a többiekkel szemben.

 

Darts világbajnokság 2020 van de pas


MARTIN SCHINDLER (NÉMET, 24 ÉVES)

Schindler vesztét mondhatni egy honfitársa okozta, ugyanis évekig fennállt a rend a német dartsban, hogy Hopp az ország első számú versenyzője, a Fal becenévre hallgató Schindi pedig a második. Gabriel Clemens berobbanása viszont belerondított ebbe, és az ajándék European Tour-szerepléseket elhappolta Martin elől. Az a pár ET-forduló pedig komolyan bekéri az árát, mert ezzel nem csak a vb-szereplésnek, hanem a Tour-kártyájának is búcsút mondhatott az egykori ifjúsági világbajnoki döntős.

 


FALLON SHERROCK (ANGOL, 26 ÉVES)

A legfájóbb lemaradás PDC számára egyértelműen Sherrocké. A tavalyi menetelése során a szervezet nagyobb nézettséget és elérést produkált, mint bármikor a története során. Ezt a hullámot meglovagolva Fallont tették meg a női darts arcává, egy estére meghívást kapott a Premier League-be, és részt vehetett volna World Series of Darts összes fordulóján, de a pandémia miatt csak a PL-szereplés valósült meg. Sherrock az év során mutatott játékát látva (UK Open-kvalifikáció, 110-es átlag a Challenge Touron, döntetlen Durrant ellen) szinte biztosnak tűnt, hogy a Women’s Series során ő és Lisa Ashton kvalifikálja magát a világbajnokságra. A két említett hölgy versenyébe sikerült belerondítania Deta Hedmannek, ami következtében a Queen of the Palace idén csak vendégszerepben tetszeleghet egykori sikerei helyszínén.

 

Darts világbajnokság 2020 Sherrock


JELLE KLAASEN (HOLLAND, 36 ÉVES)

A 2016-ban elődöntőig menetelő holland nem kezdte jól az idei szezont, de a UK Openen a legjobb nyolcigig jutott, ami úgy tűnt, kirángathatja a gödörből, de nem így történt. 2012 után idén is lemaradt minden nagy tornáról, amiről lehetséges. 2013-ban fel tudott állni az előző évi pofonból, és jobb játékos lett, mint korábban. Kérdés, hogy ez még egyszer sikerül-e neki, vagy 2021 lesz a hattyúdala a PDC-ben.

 


DARREN WEBSTER (ANGOL, 52 ÉVES)

A 2019-es Masterst még a 13. pozícióból kezdte Webster. Kimondott célja volt a Premier League-szereplés és top 10 kapuján belépni. A jól hangzó nyilatkozatokat viszont nem követték sikerek, sőt még az addig mutatott teljesítményét sem sikerült fenntartania, így az idei évet már a top 20-on kívül kezdte. Kilenc év után először nem lesz ott a Palaceban, és még egy ilyen gyenge idény neki sem fér bele, ha a PDC legjobbjaival akar hétről hétre összecsapni.

 


JUSTIN PIPE (ANGOL, 49 ÉVES)

Pipe a szokatlan dobóstílusát leszámítva is egy érdekes figurája a darts világának. A legnagyobb eredményei a 2010-es évek első felére tehetőek (4 Players Championship-siker, European Tour-győzelem, 3 major-elődöntő), de az előbb felsorolt versenyzőkkel ellentétben nála az a kifejezés, hogy zeniten túl nem egyezik meg a teljes összeomlással. Az angol már nem tudja konstans módon azt a teljesítményt nyújtani, amit fénykorában, de egy-egy napra képes megvillantani a klasszisát, ahogy azt tette a Grand Slam of Darts kvalifikációján is. A PDPA-selejtező mezőnyét látva joggal pályázhatott volna a kijutásra, ezért is érthetetlen a versenytől való távolmaradása.

 


WESLEY HARMS (HOLLAND, 36 ÉVES)

A lista harmadik holland szereplője az egykori BDO-klasszis, aki idén csatlakozott a PDC-hez. Harms nagy lelkesedéssel csapott bele a profi karrierjébe, de ez gyorsan alábbhagyott. Minden esélye megvolt az év végi szereplésre, de a leállás óta egyetlen versenyen sem vett részt. Hivatalos információt nem közölt, de valószínűleg, amíg helyre nem áll a világ rendje, nem hajlandó utazni.

 

Darts világbajnokság 2020 harms


KYLE ANDERSON (AUSZTRÁL, 37 ÉVES)

Az ausztrál 2014-ben csatlakozott a profik közé, de 2016 hozta meg számára az igazi áttörést, amikor két ranglistás nagytornán is a legjobb nyolcig menetelt, de a Players Championship Finalst és a vb-t kénytelen volt vízumproblémák miatt otthonról követni. Ez nem törte meg, sőt 2017-ben Pro Tour-győzelmet szerzett, megnyerte a Sydney Masterst és elődöntőzött az Európa-bajnokságon, de a világbajnokságon korán búcsúzott, és ekkor kezdődtek a bajok. Andersonnak komoly összegeket kellett védenie a ranglistán, és egyre nehezebben küzdött meg a honvággyal, majd amikor idén az egyik legjobb barátja, Damon Heta csatlakozott a PDC-hez, úgy tűnt, hogy a problémák megoldódnak, de a COVID közbeszólt. Kyle hazaköltözött, négy hétig produkált pozitív teszteket, és azóta sem tette be a lábát az öreg kontinensre. Kérdéses, hogy valaha látjuk-e még a profik között versenyezni.

 


CRISTO REYES (SPANYOL, 33 ÉVES)

A spanyol is azon versenyzők sorát erősíti, akik a COVID-tól való félelem miatt távolmaradtak a versenyek nagyrészétől. Reyes honfitársai hozzá hasonlóan nem tudtak részt venni minden tornán, így a 2008-as világbajnokság óta először a spanyol zászló egyik mérkőzés során sem fog feltűnni. Mindezt egy olyan évben, amikor az ibériai darts a portugál De Sousának köszönhetően magasabban jegyzet, mint bármikor a sportág történetében.

 

Darts világbajnokság 2020 Cristo


 Nektek ki hiányzik a legjobban a világbajnokságról? Írjátok meg kommentben!

Fotók: Getty Images


 

Írj hozzászólást