A darts-világbajnokság karácsony utáni történései

A PDC a két ünnep közötti négy versenynap alatt két teljes fordulót bonyolított le. Bár a színpadi program a vártnál kevesebb mérkőzést tartogatott, de ezek helyét átvették a háttérben lévő csatározások. A következőkben az elmúlt napok fontos momentumait gyűjtöttük össze.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Legjobb mérkőzés és a legjobb teljesítmények

Szerencsére bőven van választék ebben a kategóriában. A Rob Cross–Daryl Gurney és a Chris Dobey–Luke Humphries is egészen parádés játékot hozott, míg a Gerwyn Price–Kim Huybrechts párharcot az a feszült hangulat emelte a legjobbak közé, ami jellemezte azt a nettó 70 percet, amit a tábla előtt töltöttek.

A Jonny Clayton–Michael Smith találkozóval azonban ez sem veheti fel a harcot. Abban a mérkőzésben minden volt, ami egy meccset instant klasszikussá tesz.

Magas színvonal, fordítások, nyomás alatti nagy kiszállók, sportszerű pillanatok és emlékezetes momentumok. A „Ferret” ugyan búcsúzni kényszerült, de olyan teljesítménnyel tette – legmagasabb tornaátlag (102,83), legmagasabb első kilencnyilas átlag (114,05), az egyetlen, aki minden alkalommal átlépte a 100-as határt – ami végleg beemelte a legszűkebb elitbe, és ha ezt tartja, akkor nem az a kérdés, hogy felemelheti-e a Sid Waddell-trófeát, hanem hogy mikor. Smith elmondta, hogy kísértetiesen hasonlított a Cross-szal vívott 2018-as világbajnoki csatájára, ahol megremegett a keze nagy nyomás alatt, de most ez nem esett meg vele, sőt az előző összegzőben emlegetett banánhéj számtalanszor ott volt előtte, de az utolsó három legben a 72-t, 65-öt és 68-at oldott meg az utolsó nyilával kiszálló kényszerben. Price a nyolcaddöntőbe jutás után úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem ő nyeri a tornát akkor a „Bullyboy” lesz a győztes. Ez különös fűszerezést ad a negyeddöntőjüknek.

 

Legrosszabb mérkőzések

Sajnos ebben az időszakban is egymást érték az első fordulóra hajazó összecsapások, de a színvonalban gyengébb meccsek óriási izgalmakat, fordításokat hoztak, mint például a Raymond Smith–Mervyn King vagy éppen a José de Sousa–Alan Soutar csata. A Steve Lennon–King esetleg jelölt lehetne a maga egyoldalúságával, de a reménytelenül és a gyengén kiszállózó ütközete legalább tömeg terén megütötte a verseny rangját.

 


 

 

Legrosszabb teljesítmény

De Sousa nem élete formájában érkezett Londonba, de a sorsolása lehetővé tette volna számára, hogy így is nehézségek nélkül jusson el nyolcaddöntőbe.

A portugál viszont Soutar ellen valami egészen pocsék napot fogott ki, utoljára 2019. augusztus 3-án produkált ennél alacsonyabb átlagot (a Grand Prix kivételével), akkor Jermaine Wattimenával szemben a 82-t is alig érte el, de akkor még egy részben ismeretlen dartsos volt és a nem év legfontosabb tornájának hetedik kiemeltje.

A „Special One” esetében valami nincs rendben és nem biztos, hogy csak a diabétesz és az oltás az oka a visszaesésének. Mindenesetre van egy hónapja rendbe raknia magát a Mastersig.

 

Legnagyobb bakik

A Gary Anderson–Cross mérkőzés utolsó két szettje felnőtt a világbajnokok csatájaként beharangozott párharchoz, de két olyan jelenetet is tartalmazott, ami legalább a dobogóra kívánkozik a legnagyobb hibák versenyszámában. Ando 129-es besokallása már-már De Sousa-díjra érdemes baki, de Cross sem maradt adós. A „Voltage” kiszállótáblája rengeteg változáson ment keresztül mire elnyerte a mai formáját. A 18-as szektor köré épülő rendszerben pont a legevidensebb kombináció maradt eredeti formájában, ugyanis a 108-at Cross a mai napig nem egy 18-as Shanghaijal oldja meg, hanem a 19-esen kezdve, ahol jobban büntet egy szektorhiba. Ez a legtöbb játékos esetében járulékos veszteség, de az angolnál felesleges kockázat, hiszen nála jobban kevesebben dobják a dupla 18-at.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Legemlékezetesebb kiszálló

Cross esetében a televíziós 170-es kiszállók nem a legszebb emlékeket hordozzák. Színpadi debütálása során kettőt is kapott Michael van Gerwentől, plusz a kettő között egy kilencnyilast is, majd rá két évre rá Nathan Aspinall a UK Open döntőjüket ezzel zárta le. Ezúttal a legnagyobb kiszálló neki hozott szerencsét, miután a Gurneyvel vívott zseniális csatájuk végére tudott ezzel pontot tenni.

 


 

Torna meglepetésembere

Amennyiben január 1-jén is versenyben lenne Raymond Smith és Martijn Kleermaker, akkor megosztva részesülnének ebben a díjban, de így Callan Rydzre száll, aki a World Matchplay után immár a világbajnokságon is rendelkezik negyeddöntővel. Az ifjú angol az egyik legstabilabb játékos, négy mérkőzésen egyetlen szettet bukott és összesen kétszer tudták elvenni a kezdését.

Soutar ellen masszív favoritként, hátrányban sem esett kétségbe, tudta, hogy be fogja darálni a skótot. Peter Wrighttal szemben újra underdog szerepbe kényszerül, ami csak még veszélyessebbé teheti.

 

A év sztorija, csalódása

A dominót Van Barneveld pozitív koronavírustesztje indította, ami után a PDC hallgatott és Cross oldaláról sem érkezett hivatalos információ, de végül igaznak bizonyultak azok a pletykák, hogy a „Voltage” több negatív tesztet is produkált, majd Vincent van der Voort pozitív tesztje után szinte biztossá vált, hogy lesznek itt még kellemetlen események. A „Dutch Destroyer” később bevallotta, hogy Van Barnevelddel közösen gyakorolt a Cross elleni mérkőzése előtti napon, ami után nem meglepetés, hogy a vírus végigsöpört a holland különítmény nagy részén. Mindenesetre Van Gerwen és legjobb barátja is a PDC-re mutogat, akik véleményük szerint nem elég szigorúak. Van der Voort és a holland RTL7 munkatársa, Arjen van der Giessen szájából is elhangzott az a vád, hogy könnyen kijátszható a tesztelés. A szervezet azonban nem válaszolt a kritikákra, az ő olvasatuk szerint követik az országos protokollt.

A háttérben dolgozókat sem kerülte el a vírus. Az egykori profi, most újságíróként és kommentátorként dolgozó Paul Nicholson 28-án szolgált pozitív mintával, míg a pletykák szerint nem véletlen, hogy Ross Bray és Kirk Bevins látható csak a színpadon, ugyanis Huw Ware és George Noble is karanténban tölti mindennapjait.

A PDC az elmúlt másfél évben megtanulhatta volna, hogy valaki egy Tour-kártyától vagy éppen attól, hogy a dartsot, mint hivatás űzi még nem lesz profi a szó összes értelmében. Tavaly is sokan bevállalták az otthoni karácsonyt, kockáztatva ezzel a versenyüket.

Ezt sikerült Wrightnak megfejelnie a Ryan Searle elleni találkozó után, amikor is egy újságírói kérdésre azt felelete, hogy amennyiben ez a helyzet jövőre is fennáll és kötelező lesz egy hotelben maradni, ő inkább kihagyja a tornát.

Nehezen lehetett elképzelni, hogy a tavalyinál is lehet abszurdabb a 2022-es világbajnokság, de mindenki beletette a saját részét, így sikerült elérni.

 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

3,00 – Gerwyn Price

4,35 – Peter Wright

5,00 – Michael Smith

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a darts világajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást