A darts-világbajnokság legnagyobb nyertesei és vesztesei

Véget ért a darts-szezon legjobban várt eseménye, amit remélhetőleg az első és egyetlen utolsó alkalommal rendeztek nézők nélkül. A problémák ellenére továbbra is a legnagyobb téttel bíró torna, így ideje szemügyre venni, kik azok, akik a legnagyobbat nyerték és vesztették a verseny során.


(X) Már fogadhatsz a 2021-es Darts Premier League- és a 2022-es darts-világbajnokság győztesére! 


 

Nyertesek:

Gerwyn Price: Nem is kezdődhetne mással egy ilyen lista, mint a friss világbajnokkal – a dartsossal, aki megtörte Michael van Gerwen végeláthatatlannak tűnő egyeduralmát a világranglista élén. A walesi 2020-ban a legtöbb tornagyőzelmet aratta, de az Európa-bajnokságon és a Grand Slam of Dartson is a nyolcaddöntők során búcsúzni kényszerült. Azzal, hogy a Players Championship Finals-sorozaton sem sikerült jobb eredményt produkálnia vetélytársainál, biztossá vált, hogy csakis a világbajnoki cím jelenthet világelsőséget számára. Riválisai meglepő vereségeinek hála egyikükkel sem kellett farkasszemet néznie, és tekintélyes előnnyel nyitja az új idényt: a ranglista élén.

Gary Anderson: A skót nem jó előjelekkel várta a tornát. A térproblémái több versenyen is hátráltatták, és kérdéses volt, hogy a fájdalmait tudja-e orvosolni a versenyt megelőző rövid szünetben. Andersonnak a két évvel ezelőtti elődöntőjét kellett védenie a ranglistán, és egy esetleges korai kiesés esetén a TOP 16-ból is kiszorult volna az Order of Mertien. A Repülő Skót e tények ismeretében mégis úgy nyilatkozott a torna előtt, hogy nyomás nélkül játszik, fejben már a következő idényre készül. Olyan jól sikerült ez a fajta felkészülés, hogy ötödik alkalommal jutott el a világbajnokság utolsó mérkőzéséig. Az ezzel járó 200 ezer font egészen a ranglista nyolcadik helyéig repítette. A felejthető 2019-es éve miatt idén a többiekhez képest elenyésző mennyiségű pénzt kell megvédenie, ennek köszönhetően rövid időn belül felkapaszkodhat a világranglista negyedik helyére.

Stephen Bunting: A darts Peter Griffinje még magát is meglepve jutott el egészen az elődöntőig. Az egykori Lakeside-bajnok PDC-s pályafutásnak legrosszabb szezonját produkálta. Első ízben lemaradt a World Matchplayről és az Európa-bajnokoságról, a World Grand Prixet pozitív COVID-tesztje miatt volt kénytelen otthonról követni. A meglepő menetelés új impulzust adhat egy lefelé tartó spirálban lévő pályafutásnak, de az itt aratott siker el is fedhet problémákat, mint tette anno Kirk Shepherdnél és Jamie Lewisnál. Mindketten komoly árat fizettek érte, Bunting aligha akar az ő sorsukra jutni.

Dirk van Duijvenbode: A holland versenyző kétségtelenül a 2020-as év meglepetésembere. Az előző évet kénytelen volt a Q-Schoolon kezdeni, miután gyenge teljesítményének köszönhetően elvesztette a profi tagságát. Honfitársa, De Zwaan példáját követve ő is ebből a kudarcból erősebben tért vissza, és minden képzeletet felülmúló idényt produkált. Már februárban Players Championship elődöntővel vétette észre magát, márciusban az első European Tour-fordulón megismételte ezt a sikert, de valójában ősszel érkezett meg a nagyok közé. A World Grand Prixen döntőzött, az Európa-bajnokságon és a Players Championship Finalsön a negyeddöntőben vérzett el. Az év legnézettebb tornáján sem érte be kevesebbel ennél. A korábban mémként elhíresült dartsos (Barneveld elleni besokallás, unikális bevonulás) 2020-ban a tizedik legtöbb pénzt gyűjtötte és amennyiben nem törik meg a fejlődése, állandó szereplője lehet a nagy tornák végjátékának.

Rob Cross: A lista kakukktojása a 2018-as világbajnok. Az egyetlen személy, aki nem a teljesítményével érdemelte ki a helyét a nyertesek között, hanem a szerencséjével. Cross hiába nem nyert idén sem mérkőzést a világbajnokságon, mégis előre tudott ugrani a világranglistán a negyedik helyre, aminek köszönhetően profi pályafutása legrosszabb évében is kvalifikálni tudta magát a Premier League-be. Ehhez a merőben szokatlan helyzethez arra volt szükség, hogy Aspinall ne jusson elődöntőbe és Durrantig bezárólag senki ne érje meg a világbajokság zárónapját. Az Order of Meriten neve mellett álló pénzösszeg több, mint 80%-át kell idén védenie. Ilyen nyomás mellett ez az ajándékszereplés pillanatok alatt válhat számára nyűggé.

 

Price karrierje során először vezeti a világranglistát, köszönhetően a világbajnoki sikerének (Fotó: Getty Images)

 

Vesztesek:

PDC: A szervezet az utolsó pillanatig kivárt, majd a december 2-i enyhítések után be is jelentették, hogy marad a torna Londonban és el is kezdték a jegyárusítás, de már a verseny előtti napon érkezett a rossz hír, amely szerint a második naptól zártkapus a viadal. A PDC a lehetőségekből kihozta a maximumot, de így is csak ez az egy verseny 4 millió fontos kieséssel járt, és a cég második számú embere, Matt Porter már korábban lenyilatkozta, hogy egy újabb, a 2020-as évhez hasonló folytatás beláthatatlan következményekkel bírna a profi darts terén. Jelenlegi angliai helyzet nem sok jóval kecsegtet Barry Hearnnék számára.

Michael van Gerwen: Bombaformában érkezett a versenyre. A karácsony előtti két mérkőzésén hihetetlen magas színvonalon játszott. Dimitri van den Bergh kiesésével minden adott volt egy Gerwen-Price döntőre, de a holland már Cullenen is éppen csak túljutott. Chisnall személyében az egyik kedvenc ellenfelét kapta a negyeddöntőben, de Chizzy élete játékát bemutatva 5-0-ra elintézte a hollandot. A 2009-es világbajnokság óta először nullázták le Mighty Mike-ot. Ez és a Price-siker kellő motivációt szolgáltathat arra, hogy újra a sikerre éhes, pusztító Gerwent láthassuk.

Peter Wright: A skót volt az Order of Merit első helyéért folyó harc legnagyobb esélyese. Számára elég lett volna, ha azt a teljesítményt hozza, amit a két ellenfele, de az előző tornákhoz hasonlóan most is volt egy olyan találkozója, amikor látványosan elfogyott: Clemens ellen a duplák hagyták cserben. Wrightnak ez volt a legnagyobb – és lehetséges, hogy az egyetlen – esélye a világelsőségre karrierjében.

Michael Smith: Eltelt egy újabb év. Három új major-győztest is avattak, de Smith esetében John McDonald még mindig egy World Series-fordulót kénytelen említeni, amikor a bevonulásánál a legnagyobb győzelmeit sorolja. A Bully Boy többször kifejtette az ősszel, hogy rendkívüli módon frusztrálja, hogy körülötte mindenki nyert már jelentős tornát. Ebből a frusztrációból kaptunk egy kis ízelítőt a Jason Lowe elleni mérkőzésen. Smith a vereségével öt helyet zuhant vissza a világranglistán.

Luke Humphries: A korábbi ifjúsági-világbajnok az utolsó két Alexandra Palace-ban tett látogatásakor negyeddöntőzött, idén az első és – a formátum törlésével biztossá vált, hogy egy ideig – az utolsó kihívó lett, aki a Premier League-ben győzelmet szerzett, de egy-egy kiugró produkciót leszámítva teljesen beleszürkül a mezőnybe. Ebből a szempontból a korai Dimitri van den Bergh-re hajaz, aki a nagy tornákon időről időre megvillantotta tehetségét, de alig jutott ki ilyen versenyekre. A belgával ellentétben Humphriesnak viszont komoly önértékelési problémái vannak. Már az első világbajnoki menetelése után érdekes nyilatkozatokat tett, de végleg a második negyedddöntője után vesztette el a realitásérzékét. Többször tett rá utalást, hogy nem ártana figyelembe venni őt a Premier League-játékosok kiválasztásánál, emellett mint utánpótlás-világbajnok, több elismerést és meghívást érdemelne. A Paul Limtől kapott pofon talán felébreszti az álomvilágból, és elkezd keményen dolgozni a floor játékán, mert 2021 decemberében megint 50 ezer fontot kénytelen védeni, és egy mostanihoz hasonló kudarc után még az TOP 50-ből is kiszorulhat.

 

A világbajnokság legnagyobb vesztese a PDC (Fotó: Getty Images)

 

Számotokra kik voltak a torna nyertesei, vesztesei? Írjátok meg kommentben!

Írj hozzászólást