A darts-világbajnokság 1. fordulójának legjei

A Keegan Brown – Ryan Meikle találkozóval a hatodik napon lezárult az első forduló küzdelme. Bár emlékezetes pillanatokkal bőven elláttak minket a játékosok, azért a megváltozó körülmények nem egy dartsos vesztét okozták. Ebben a cikksorozatunkban a jelenleg is zajló darts-világbajnokság fordulóinak a legjeit gyűjtük össze.


(X) Michael van Gerwen (2,80), Gerwyn Price (7,00) vagy Peter Wright (7,00) nyeri a világbajnokságot? Vagy valaki más?


 

Legjobb teljesítmény:

Kim Huybrechts, ha nála szintekkel gyengébb játékossal találkozik az gyakran végződik hasonló kivégzéssel, mint ez a találkozó. Két éve Daniel Larssont intézte el Di Zhuanghez hasonlóan, legveszteség nélkül. Most a 104,05-ös körátlagával átadta a múltnak a tavalyelőtti rekordját, de a világbajnokság igazán csak most kezdődik számára.

 

 

Legrosszabb teljesítmény:

Di Zhuang – a második kínai selejtező győztese – még a vártnál is gyengébb játékkal rukkolt elő. A 73-as átlagot éppenhogy sikerült megugrania, az első kilencnyilas átlaga végül 76 fölé kúszott, a nyilai sokszor még a 20-as szektort is messze elkerülték. Az idei évben az Asian Tour elmaradása okán a PDC két helyet is felajánlott Kínának. A játékosaik produkcióját látva legalább akkora meglepetésként szolgálna, ha maradna ez a kvótaszisztéma, mint egy újabb Di-kvalifikáció.

 

 

Legjobb mérkőzés:

Az első este sima találkozói után szerencsére minden napra jutott összecsapás, ami odaragasztotta a tévénézőket a képernyő elé. Kezdve a Hunt-Ashtontól, a Searle-Lauby mérkőzésen át, Hetáék drámájáig vagy Lim csodájáig, de ami minden aspektusból vizsgálva kiemelkedő volt, az a Waites–Campbell csörte.

3-2-es végeredmény, mind a 25 lehetséges leg kijátszása, 12 db 180-as, 96-os és 95-ös átlag, 52% és 46%-os kiszállózás, 5 db 100+-os kiszálló. Egy végletekig kiélezett első körös klasszikus, amelynek utolsó három legében Waites az életéért játszva nem hibázott.

 

 

Legrosszabb mérkőzés:

Sajnos ezért a „díjért” is volt a versengés, de végül Madars Razma és Toru Suzuki csatája lett a befutó. Bár volt ennél egyoldalúbb találkozó, és olyan is, ami gyengébb kombinált átlaggal bírt, de ennyire vontatott összecsapás aligha. Hiába voltak nyilai az első két szettre a japánnak, az volt ember érzése, hogyha reggelig játszanak, akkor sem tudja ezeket értékesíteni.

 

 

A forduló kiszállója:

Danny Baggish D1-e. Az amerikai uralta a mérkőzést, majd a görcsösen játszó Heta egy szenzációs 146-os és 160-as kiszállóval sokkolta riválisát. Úgy látszott, felőröli Baggish-t, de a mérkőzésért dobva megremegett a keze és a kedvenc dupláira eldobott öt mérkőzésnyila után ellenfele lezárta az őrült kiszállócsatát, majd a kezdésből adódó előnyét kihasználva óriási meglepetést okozott: kiejtette a Pro Tour-ranglistáról elsőként bekerülő ausztrált.

 

 

A forduló momentuma:

A brazil Portela győzelmével nem csak nemzete első győzelmét, hanem egész Dél-Amerikáét aratta. A találkozó után azonnal elöntötték az érzelmek, és a nyilatkozata során kiderült: jóval többet jelent számára ez a siker, mint azt bárki gondolná. A senki számára nem könnyű 2020-as év Portelának sem volt problémáktól mentes, sőt a kislánya születésekor komoly komplikációk léptek fel, ráadásul a fennálló egészségügyi szabályok miatt nem is látogathatta meg a kórházban. A brazil beismerte, komoly depresszióval szenvedett és az önkezűség gondolata is megfordult a fejében, de a játékosokat tömörítő szakszervezet (PDPA) segítséget nyújtott neki, és átsegítették a legnehezebb időszakon.

 

 

 

A forduló meglepetését, sztoriját

Edward Foulkes szolgáltatta, aki a soft szakágban bontogatta szárnyait, majd visszavonulása után szülei darts bárjában kezdett dolgozni. Négy év szünet után úgy döntött visszatér az elektromos tábla elé, de a COVID miatt a soft-turnét korán lefújták, így az egyetlen verseny, amin indulni tudott, az a Steel Japán Nemzeti Bajnokság, amin ha már részt vett, meg is nyerte, ezzel kvalifikálva magát a világbajnokságra. Az apai ágon walesi származású versenyző először jár Nagy-Britaniában, de a teljesítményét látva valószínűleg nem utoljára.

 

 

A legnagyobb csalódás:

A brit kormányrendeletek és annak a dartsra gyakorolt hatásai. A PDC egy külön kamionnal készült arra az eshetőségre, amennyiben zártkapussá nyilvánítják a tornát. Sajnos ezt a járművet már a második napra ki kellett pakolni. Barry Hearn belengette, hogy csak ez az egy torna 4 millió fontos veszteséget jelent számukra. Az azóta bejelentett korlátozások tovább nehezítik a PDC és a játékosok dolgát.

 

 

A legnagyobb baki:

Bár az első napokban számos érthetetlen besokallást láthattunk, a legnagyobb hibát a versenyt közvetítő Sky Sports követte el. A Searle-Lauby találkozó döntő szettjében, 2-1-es állásnál a villámkezű amerikainak nyilai voltak a döntő leg kiharcolására, de a második rosszul sikerült kísérlet után a tévesen bekevert szurkolói hangeffekt megzavarta, és a harmadik nyíllal sem talált bele a duplába. A csatorna a mérkőzés után azonnal bocsánatot kért Laubytól, akit ez aligha vigasztal.

 

 

Sportszerűlen pillanatok:

Valószínűleg a közönség hiánya miatt, de sokkal kevesebb feszült pillanat volt a korábbiaknál. A Meulenkamp-Krcmar találkozó a kivételt erősítő szabály. A két kiváló dartsosról kiderült, hogy fegyvertáruk nem csak a táblán kifogyhatatlan. A horvátot a nyilai csörgetéséért kellett figyelmeztetni, majd időnként ellenfele dobásainál az óráját kezdte rázni. A hollandot sem kellett félteni, aki a nyilai kihúzása után rendre nem a kijelölt útvonalon távozott, és a különben sem gyors tempóján tovább lassított. Az adok-kapoknak egy Meulenkamp-győzelem és a vártnál gyengébb találkozó lett a végeredménye.

 

 

A forduló statisztikája:

A COVID megjelenése és az amatőr dartsban történő változások miatt a nemzetközi kvalifikációról érkezők legtöbbje komoly mérkőzéshiánnyal szenved. Az első körös párharcokból 23-8 arányban a Pro Tour-ranglistások kerültek ki győztesen. A nyolc győztes közül hárman rendelkeznek is Tour-kártyával, szóval a klasszikus értelemben vett nemzetközi kvalifikációs sikerek száma öt, ami a 2019-es bővítés óta a legalacsonyabb.


Számotokra mely mérkőzések, teljesítmények vagy pillanatok maradtak emlékezetesek? Írjátok meg kommentben!

Írj hozzászólást