Az élő legenda, a volt kézilabdás és a többiek, avagy a darts-világbajnokság legérdekesebb egyéniségei

A dartsot a mai napig egy rendkívül szűk réteg veheti csak hivatásnak, így számos érdekes életúttal rendelkező játékost találunk a 31 különböző nemzetből érkező versenyző között. A következőkben közülük mutatunk be tízet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az apa–fia páros

A sportág hemzseg a második generációs játékosoktól, azonban az rendkívül ritka, hogy szülő és gyermek egy tornán álljon tábla elé. A PDC major versenyein eddig két alkalommal lehettünk ennek szemtanúi, amikor Colin Monk mellett fia, Arron is kvalifikálta magát a UK Openre 2010-ben és 2011-ben. Idén minden korábbinál nagyobb esély nyílt egy apa–fia duó világbajnoki részvételére, miután Steve Brown után gyermeke, John Brown is csatlakozott a profikhoz.

A Brown család egyik tagja sem járt sikerrel nem úgy, mint a Smith família, akik az október végi óceániai selejtezőkön bizonyultak a legjobbnak.

Az első nap során a 19 éves Ky Smith járt sikerrel, majd másnap az édesapja is szerzett egy jegyet az Ally Pallybe. Kynak ez lesz az első televíziós fellépése, így elsősorban a tapasztalatszerzésről szólhat a december, azonban Raymond rendelkezik olyan játékerővel és rutinnal, hogy ennél komolyabb célokat is kitűzhet maga elé. A Guru becenévre hallgató ausztrál előtt nem állnak leküzdhetetlen akadályok (Jamie Hughes, Devon Petersen) ahhoz, hogy Londonban érje a karácsony.

 

Újabb testvérpár

A fivérek jelenléte teljesen hétköznapinak mondható a darts világában. A Rodriguez-klán a harmadik, aki egyszerre vesz részt egy világbajnokságon, ezzel az Andersonok és Huybrechtsek örökébe lépve.

A család legismertebb tagja Rowby-James Rodriguez, aki egykori ifjúsági világbajnoki és World Cup of Darts-finalista, ő a Pro Tour ranglistán elfoglalt 14. pozíciójával kvalifikálta magát az Alexandra Palace-ba, ahová a bátyja, Roxy-James Rodriguez is probléma nélkül jutott be.

Bár a világranglistán „Little John” található előkelőbb helyen mégis RJR3 érezheti magát biztonságban, aki az európai Development Tour-győzelmével Tour-kártyát szerzett, míg öccse csak akkor nyugodhat meg, ha megéli a harmadik kört.

 


 

A német Gerwyn Price?

Florian Hempel nem habitus, hanem karrierív szempontjából hajaz a világelsőre. A 31 esztendős német kézilabdakapusként próbált érvényesülni, 20 évesen be is mutatkozhatott a Bundesliga 2-ban, de nem jött össze neki az áttörés, így amatőr szinten űzte a sportágat, miközben személyi edzőként kereste a kenyerét. 2017-ben ismerkedett meg a dartsszal, ahol már az első tornáiról rendre jó élményekkel távozott, ezért 2018-tól mindent az új sportja alá rendelt. A legalább napi négy óra edzés és a heti négy torna megtette hatását. 2019-ben részt vehetett az első European Tour fordulóin és 2021-ben sikerrel járt a Q-Schoolon.

Hempel elmondása szerint a legnehezebb a mentális különbség volt a két sportág között, amíg kapusként végig eksztázisba kellett lennie, addig dartsosként a nyugalom és a kontroll szükséges.

A sorsolása rendkívül nehéz, de még bőven lesz lehetősége a bizonyításra.

 

A tinédzser, aki megmentette a PDC-t egy kellemetlen szituációtól

A PDC versenyrendszerében számos anomália fellelhető, de az egyik legtöbbet kritizált terület az utánpótlás.

A fiataloknak kiírt Development Tour (U23) sorozatban csak 16 éves kort betöltött személyek vehetnek részt, amíg a felső korhatár esetében nem ilyen szigorú a szervezet, és végig versenyezheti az illető azt követően is az évet, hogy már a 24. születésnapján is túl van.

Ennek a kettős mércének lett a kárvallottja Fabian Schmutzler is, aki az idei első Dev Tourt kénytelen volt kihagyni. Az ifjú német minden akadályt leküzdve három nap alatt kvalifikálta magát Londonba: a hat versenyből kétszer győzött, egyszer döntőzött, kétszer elődöntős volt. Az 1000 font/torna átlaga még a sorozatot domináló Rusty-Jake Rodriguezénél is magasabb. Schmutzler álomsorsolása egy Raymond van Barneveld elleni összecsapás lett volna, de egy Ryan Meikle elleni siker esetén Peter Wright személyében egy hasonlóan neves játékos várhat rá.

 

Fabian Schmutzler

A hírhedt kanadai

John Norman Juniort aligha kell bemutatni a magyar szurkolóknak. A kanadai a 2017-es World Cup of Dartson nyújtott emlékezetest, amikor minden dobása után Price-t idéző üvöltéseket, gesztusokat produkált John Part párjaként. A 50-hez közelítve sokat szelídült, de fontos duplák esetén és mérkőzések után továbbra is gyakran elveszti a kontrollt. Normant a kanadai ranglistán elfoglalt vezető helye jogosítja fel a részvételre, többek között a szintén résztvevő Jeff Smith és Matt Campbellt utasította maga mögé.

A nézők számára szórakoztató, míg a Pro Tour-ranglistások számára kimondottan veszélyes személynek tekinthető az új-fundlandi dartsos.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Az elnyűhetetlen legenda

Paul Lim minden évben átírja a történelmet. 1981-ben szerepelt az első major tornáján, rá egy évre az első világbajnokságán. Az élő legendának ez lesz a 25. világeseménye. A végeláthatatlan pályafutás során négy nemzetet is képviselt (Egyesült Államok, Pápua Új-Guinea, Hongkong, Szingapúr). Szülőhazája színeiben rendszeres résztvevője a World Cup of Dartsnak, eközben sorozatban negyedszer töltheti a decembert Londonban, és ami igazán lenyűgözővé teszi a pályafutását az az, hogy 67 évesen is versenyképes és bármikor képes hozni egy 90 környéki átlagot.

Lim minden egyes szereplését óriási figyelem övezi már csak azért is, mert a BDO összeomlásával ő lehet az egyetlen, aki mindkét szervezet világbajnokságán teljesíti a tökéletes kört.

Lim a DARTSLIVE részeként járványmentes időszakban járja a világot soft versenyeken teljesítve. A DARTSLIVE és SEGA megállapodása révén Lim a Yakuza 6 játékban megjelenik, mint egy teljesítendő küldetés. Joe Murnan számára is komoly misszió lesz a szingapúri elleni mérkőzés.

Boldog békeidők helyett újabb háború készülőben


 

A Távol-Keleten domináló óriás

Boris Krcmar bár horvát nemzetiségű, nagyobb ismertségnek örvend Kelet-Ázsiában, mint a régiónkban vagy Európa-szerte. Az óriás, ugyanis karrierje jelentős részét a korábbiakban is említett DARTSLIVE keretein belül a soft szakágban töltötte.

2020-ig elvétve járt csak PDC-versenyekre, de akkor a Q-Schoolon szerencsét próbált és jó teljesítményének köszönhetően csatlakozott a profikhoz.

Sokáig úgy tűnt, hogy mindenfajta nehézség nélkül bekerül a legjobb 64-be, vagyis megtarthatja a kártyáját, de október elején bekerült egy negatív spirálba, és vagy a sorsolással volt balszerencséje, vagy a kötelező mérkőzéseket nem sikerült hoznia. A világbajnoki pótselejtezőre összekapta magát, így jó eséllyel jövőre is a profik közé sorolhatjuk. Mivel továbbra sem csak a steel játék teszi ki a mindennapjait, így számos furcsa hóbortja vehető szemügyre, például az átlagosnál jóval könnyebb nyíl (16 grammos), gyenge számolás, egyedi kiszálló tábla (pl.: 70-re dupla 17-dupla 18).

 

Komoly deficit ellenére útban a világelitbe

Hosszú haj, heavy metal bevonuló zene, 32 grammos nyilak, ha ez nem tenné elég unikálissá Ryan Searle-t, lehet még fokozni. Ebben a sportágban kimondottan fontos a szem-kéz koordináció, amihez elengedhetetlen a jó látás. Searle esetében ez távol áll az ideálistól. Elmondása szerint gyermekkora óta vannak látási problémái, amik a késői beavatkozás miatt visszafordíthatatlanok. A helyzetet súlyosbítja, hogy domináns szemét érinti az asztigmatizmus. Az orvosa úgy jellemezte, hogy amennyiben a bal szeme is hasonlóan gyenge lenne, hivatalosan is nem látónak lehetne tekinteni. Ez a hátrány arra kényszeríti, hogy gyakran megtörve a dobássorozata ütemét megálljon és rákérdezzen a játékvezetőnél, hogy az adott nyíl melyik szektorban landolt. A Players Championship Finals döntője után a szűkös merítést látva feltették neki a kérdést az újságírók, hogy mit szólna egy Premier League-szerepléshez, amit szerényen egyelőre visszautasított.

Egy emlékezetes világbajnoki menetelés esetén azonban lehet, hogy változna az álláspontja.

 

Ryan Searle (Fotó: PDC)

 

Ki nyeri a PDC világbajnokságot?

5,00 – Gerwyn Price

5,50 – Michael van Gerwen

7,00 – Peter Wright

8,00 – Jonny Clayton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


 

Írj hozzászólást