A magyar esport-példakép – Kiss „Vizicsacsi” Tamás portré

Ha valaki követi az európai profi League of Legends-et hazánkban, vagy nézte a 2020-as Év Sportolója Gálát (ahol az év legjobb, és Magyarország első legjobb esportolójának választották címszereplőnket), nem tud elmenni a legsikeresebb magyar esportoló, Kiss „Vizicsacsi” Tamás neve mellett. Csacsi az Unicorns of Love színeiben tűnt fel a profi LoL-radaron 2014-ben, és rögtön belopta magát az akkor még EU LCS rajongóinak szívébe, valamint végtelenül büszkévé tett minket, magyar esport rajongókat. Azóta már visszavonult, de nézzük honnan indult és hová jutott.

Fogadj esportra az Unibet oldalán!


 

A KEZDET KEZDETÉN…

Kiss Tamás 1993. június 14-én látta meg a napvilágot Pécs gyönyörű városában. Gyermekkoráról sokat nem tudni, erről nem nagyon beszélt interjúkban, és a hivatalos Liquipedia oldalán sem található róla információ. Azt azonban interjúkból megtudtuk, hogy az esport előtt pszichológiát hallgatott, ami később feltehetően hasznosnak bizonyult a nyugodtnak maradásban, esetleg a csapattársaival való jó kapcsolat ápolásában, valamint az ő mentális állapotuk feljavításában.

A League of Legends előtt a klasszikus stratégiai játékkal, az Age of Mythologyval foglalkozott, ebben a játékban is profi szintre jutott, világelső is volt, ám ekkor még nem Vizicsacsinak hívta magát, nemes egyszerűséggel „Magyar” becenéven hódította meg az AoM világát. Ezt követően a profi Starcraft 2-be is belevetette magát, egy ponton a világ 50 legjobb Starcraftosa közé is sorolták.

2011-ben ismerkedett meg a Riot Games akkor még elég újnak számító Multiplayer Online Battle Arenajával, vagyis a League of Legendsszel. Itt kezdett magyar esport-történelmet írni.

 

A PROFI KARRIER ELŐZMÉNYEI

A játékba való beleszeretés után komolyan vette a folyamatos fejlődést, minél jobb szerett volna lenni a játékban. Elmondása szerint egy év alatt jutott fel a játék legmagasabb rangjára, a Challangerbe, ami nagyon rövid időnek számít.

Egy egyszerű taktikát követett a csúcsra jutáshoz, ez pedig az volt, hogy nem a csapattársai hibáira, de nem is az ellenfél megmozdulásaira összpontosított, hanem csak magát figyelte.

Arra koncentrált, hogy ő mit csinálhatott volna jobban, játékról játékra fejlődni akart, és ez a mentalitás meg is hozta gyümölcsét. Sokat gyakorolt és mára az európai League of Legends egyik legmeghatározóbb alakjának számít, akinek nevére mindenki emlékszik.

Az első találkozása a League esport világával 2013-ban jött el. Az angol Animate eSports-ban játszott pár hónapig, a csapattal részt vettek rengeteg kisebb esport-bajnokságon, valamint szerepeltek a 2013-as Gfinity London nevű versenyen is, ahol sajnos a csoportkörökből sem jutottak tovább. Az Animate akkori csapatát 4 hónap múlva menesztették, így Csacsi alakulat nélkül maradt. Nem sokkal később csatlakozott az Eternity Gaming-hez, viszont itt szinte épphogy betette lábát az ajtón, már fel is oszlott a csapat.

 

MINDEN MAGYAR KEDVENC CSAPATA, AZ UNICORNS OF LOVE 

2014-ben Tamás még egy másik csapatban játszott, azonban csereként bekerült a kissé furcsa nevű Unicorns of Love brigádjába. A csapatnak nem volt midlanere, szóval Csacsinak tökéletes volt a cseretoplaner szerepe. Azonban amikor egy másik magyar játékos, Tóth „Kubu” Viktor a csapathoz szegődött, Tamás is az UoL-nek szentelte az idejét.

Az Unikornisok rengeteg Go4LoL közösségi versenyt nyertek a nyugat-európai szerveren,

majd ahogy telt az idő, egyre magasabb és magasabb szintű bajnokságokon vettek részt, amíg eljutottak a 2014-es Spring Seriesbe, az akkori EU LCS kvalifikációs tornájára. Nem jutottak sokáig, hiszen a Play-In szakaszban kiejtette őket az EYES ON U nevű ötös, azonban nem adták fel. A nyári Summer Series 1#-on is részt vettek, itt már a negyeddöntőig küzdötték magukat, de a Ninjas in Pyjamastól 2-0-ra vereséget szenvedtek. Majd jött a Summer Series 2#, ahol szintén a negyeddöntőig jutottak, ez pedig az előző bajnokságon elért helyezéssel együtt egy Summer Series Playoff-helyet biztosított a számukra. A Playoff remekül ment a csapatnak, a középdöntőig jutottak, ahol a szintén feltörekvő, majd EU LCS-be jutó H2K Gaming ejtette ki őket. A harmadik helyért ismét a Ninjas ellen kellet játszaniuk, de most ők kerültek ki győztesen, és Csacsiék esélyt kaptak arra, hogy a Spring Promotion Tournamenten keresztül a topligába jussanak.

 


 

Itt történt az első ikonikus UoL és az első olyan pillanat, ami miatt a Vizicsacsi nevet mindenki megismerte. 0-2-re álltak a Millenium elleni tétmeccsen, amikor Kiss Tamás olyat tett, amit még azelőtt senki:

Poppy-t választott egy félprofi mérkőzésen, és lehozta a csapatának az egész meccset, teljesen helybenhagyva a Milleniumot. Az 1-2 után egyenlítettek, majd végül az utolsó mérkőzésen is nyertek a harmadik meccsen szerzett lendületből, ezzel bejutva Európa legnevesebb LoL-ligájába.

 

A NAGYBETŰS ÉLET

A 2015-ös LCS szezon előtt még a 2014-es IEM San Jose nevű nemzetközi versenyen vettek részt, itt mutatkoztak be a világnak. A csapat itt már a Vizicsacsi, Mateusz „Kikis” Szkudlarek, Tristan „PowerOfEvil” Schrage, Pontus „Vardags” Dahlblom és Zdravets „Hylissang” Iliev Galabov ötösből állt, akik a következő évben hatalmas nevet szereztek maguknak. Az IEM San Josén mindenkinek hatalmas meglepetést okoztak, amikor egészen a döntőig meneteltek, és a TSM-et is megverték 2-0-ra. Itt esett meg Kikis ikonikus Twisted Fate-dzsungele, amiről Tamás csak annyit mondott az Esport 1-nek adott interjújában, hogy „szerettünk kísérletezni, volt, amikor bejött, volt, amikor nem, de a TF Jungle nagyon bejött”.

Csacsit jelölték az MVP-címre, viszont alulmaradt a győztes Cloud9 lövészével, Zachary „Sneaky” Scuderivel szemben.

 


 

Ezután a 2015-ös tavaszi szezon következett, ami ahhoz képest, hogy a srácok első LCS-szezonja volt, remekül sikerült, ami nagyrészben Csacsinak volt köszönhető. Eddig is, de ezután főleg nagyon agresszív játékstílust képviselt, mindig arra törekedett, hogy előnyben jöjjön ki a laning phase-ből, és ez sikerült is, ritkán fordult elő olyan, hogy valaki megverte őt a felső ösvényen természetesen kialakuló folyamatos 1v1-ek során, pedig Csacsi nem feltétlen a carry-választásairól volt híres, ez évben a legjátszottabb bajnoka Maokai volt, de előszeretettel hozott Siont és Gnart is, akikkel rengeteg emlékezetes setupot csinált.

Ötödik helyen végeztek, majd bejutottak a tavaszi rájátszásokba, ahol ismét történelmet írtak, ők lettek az első csapat, akik kiütöttek egy alapszakasz-győztest a rájátszásokból az SK Gaming személyében.

A döntőig meneteltek, ahol a Fnatic-tól kaptak ki, de második helyen végeztek az első(!) LCS split-jükben.

Nyáron is remekül teljesítettek, negyedik helyen végeztek az alapszakaszban, szintén főleg Tamásnak köszönhetően. Megint rájátszás, megint csodás szerepelés, azonban újra szembejött a Fnatic, és ugyancsak kiestek. Elég Championship-pontot gyűjtöttek ahhoz, hogy a világbajnokság utolsó helyéért szóló versenyen részt vegyenek, azonban pont lecsúsztak a győzelemről, amikor 3-0-ra kikaptak az Origen ellen.

2016-ban újra játszhattak az IEM-en, azonban itt már a megszokott UOL helyett csak Csacsit és Hylissang-ot ismerhettük. A San Joséban tartott versenyen a negyeddöntőkig jutottak, majd az évet folyamatos tagváltással töltötték, de ennek ellenére is viszonylag jó szezont zártak, bár a Worlds-ről lecsúsztak pont Tamás későbbi csapata, a Splyce „jóvoltából”.

2017-ben aztán elérkezett Vizicsacsi profi karrierjének egyik csúcspontja: a 2017-es tavaszi EU LCS legértékesebb játékosának címét nyerte el, ez pedig nem kis teljesítmény. Rengeteg játékos közül a magyar klasszis annyira kiemelkedő volt, hogy a közönség és a szakértők szavazatai alapján a legjobbnak ítélték, ezt pedig a legnagyobb eredményének tartja. Bár ebben a szezonban is remekül teljesítettek, Csacsi világbajnoki szereplése még mindig váratott magára, hisz az H2K-től szenvedett vereség miatt ismét lecsúsztak a világversenyről.

A ’17-es szezont követően azonban szögre akasztotta a rózsaszín mezt, és inkább kék-fehéret öltött magára, az FC Schalke 04 League of Legends csapatánál folytatva tovább karrierjét. De sajnos nem ők voltak a válasz arra, amit Csacsi keresett. 2018 talán a pályafutásának legrosszabb éve, azonban nem az ő képességei romlottak, egyszerűen nem találta a közös hangot a csapatával, nem alakult ki az az összhang, amire szükség van a győzelemhez.

A tavaszi szezonban lecsúszott a rájátszásokról, mivel a tabella végén, nyolcadik helyen végeztek a Schalkéval. Nyáron összekapták magukat, és bár a playoff-okon nem sikerült a kijutás, az utolsó esélyt jelentő Regional Finals-be első seedként jutottak be. Végignézhették, ahogy az ellenfelük játszik, így minden lehetőségük meg volt arra, hogy megszerezzék az európai régió harmadik Worlds-helyét.

Azonban egy nagy csalódást okozó szérián 3-1-re kaptak ki a G2 Esports-tól, ősszel pedig Csacsi távozott a futballklub LoL-csapatától.

 


 

Vizicsacsi a 2019-es szezont már a Splyce-nál kezdte, és a sárga-kígyós mez jó szolgálatot tett számára. Bár a tavaszi split döcögősen indult, végül negyedik helyen jutottak be a második szakaszba, ahol megverték az SK Gaming-et és a Fnatic-ot is, viszont a döntőben 1-3-ra kikaptak, hiába hozták le a meccsek korai szakaszait, és volt meggyőző a játékuk. Nyáron összeért a csapat, a midlaner Marek „Humanoid” Brázda nem félt kiélni magát a Riften, így rengeteg meccsen a hátán tudta cipelni csapatát, persze a Csacsi adta stabil alappal. A playoffok során folyamatos megpróbáltatások érték őket, és csak harmadik seedként a Play-In szakaszba, de sikerült:

Kiss „Vizicsacsi” Tamás kijutott a 2019-es League of Legends világbajnokságra. Itt pedig a világ megismerhette az európai régió egyik legszerethetőbb csapatát, és Magyarország felkerült a LoL-térképre Csacsi szereplésével.

A Play-In-eknél foggal körömmel küzdöttek, és egy rekordot is felállítottak: Tamás régi csapata, a Unicorns of Love elleni szériájuk a legvéresebb a világbajnokságok történetében, a maga 178 gyilkosságával öt mérkőzés alatt. A Verdunhoz hasonló Play-In zárójuk megnyerésével továbbjutottak, itt pedig már minden LEC-fan nekik szurkolt, de a Worlds közönségét is megnyerték maguknak.

 


 

A csoportkörökben szépen helytálltak, a későbbi világbajnok FunPlus Phoenix volt az egyetlen csapat, amelyik két találkozásukkor ki tudott fogni rajtuk, azonban a csoportkörök ötödik versenynapján vívott küzdelmük során Csacsiék magabiztosan győzték le őket, és a Tiebreaker-ek során sem volt könnyű dolga az FPX-nek, majdnem kiestek a versenyből a Splyce keze által. A negyeddöntőkbe jutva a háromszoros világbajnok SKT T1 ellen léptek pályára, és bár minden tőlük telhetőt megtettek a győzelemért, a világ egykori legjobb csapatától kiesni a Worlds-ről egyáltalán nem szégyen.

Álló vastapssal búcsúzott tőlük a Worlds, Tamásnak pedig a 2017-es MVP mellett ez a legnagyobbnak tartott eredménye.

Novemberben azonban bejelentette a visszavonulását. Elérte, amit el szeretett volna érni, szerepelt a legjobbak közt a Worlds-ön, és a 7 éves League-karriert követően másba szeretett volna fogni.

Mit jelent nekünk, a magyar esport-rajongóknak Kiss „Vizicsacsi” Tamás

Vizicsacsi sokak számára azt jelenti, hogy magyarként is van értelme esporttal foglalkozni, hogy ez nem csak a nyugatiak sportja, vagy épp nem csak a távol-keletiek kiváltsága.

A legsikeresebb magyar esportolótól tavaly búcsúztunk, de reméljük, nem utoljára láttuk!

 

 

1 thought on “A magyar esport-példakép – Kiss „Vizicsacsi” Tamás portré

Írj hozzászólást