A Schalke eladja a League of Legends csapatát

Ilyen sem nagyon volt még: a harminc év után a német labdarúgó élvonaltól búcsúzó és anyagi gondokkal küzdő Schalke 04 az e-sport szakosztály extra bevételeiből, a League European Championship indulási joguk értékesítéséből befolyó összeggel stabilizálnák a futballcsapatukat.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

A 2019-es év történelminek számított az európai League of Legends szempontjából. Ebben az évben formálódott újra Európa hivatalos LoL-bajnoksága (EU LCS) és vált League European Championship (LEC) néven franchise rendszerű bajnoksággá, amit ma minden e-sport rajongó legalább névről ismer.

Az FC Schalke 04 az LEC alapítószervezetei között szerepelt, akik 2019 óta indítottak csapatot a bajnokságban. Több emlékezetes pillanatot okoztak a rajongóknak, az első szezonjukban második helyezettek lettek, a 2020-as nyári alapszakaszban pedig örökre beleírták magukat az LEC történelmébe, miután lehetetlen hátrányt ledolgozva jutottak a rájátszásba.

Most azonban a végéhez közeledik a Schalke LoL csapatának története. Mint sok sporttal kapcsolatos negatív eset, ez is a világjárványra vezethető vissza. A kialakult helyzetben jelentősen csökkentek a Schalke 04 bevételei – hasonlóan a legtöbb sportegyesülethez a világon. A pénzhiányt a futballcsapat is megszenvedte, és harminc év után kiestek az élvonalból. A vezetőség így szeretne a következő időszakban a csapat fejlesztésére és a feljutásra koncentrálni, ehhez azonban mind pénz kell.

 

 

A BILD június közepén jelentette be, hogy a gelsenkircheniek 30 millió euróért (több, mint 10 milliárd forintért…) eladják az LEC indulási jogukat egy egyelőre ismeretlen vevőnek a 2022-es szezon kezdete előtt. Ez 10 millió euróval több, mint az idén februárban belengetett 20 milliós eladási ár, a Schalke így mindenképp jól jár. És ha minden így is alakul, akkor 22 milliós profittal zárja az „ügyletet” a klub, hiszen 2019-ben 8 millió euróért vásárolta be magát az alakuló európai bajnokságba.

Arra, hogy kik veszik át a Schalke helyét, egyelőre csak találgatások vannak. Egyes források szerint a francia Team BDS (ahol a magyar profi, Subicz „bluerzor” Dániel is játszik) szeretné bevásárolni magát, de egyéb EU Masters-résztvevők is képbe kerülhetnek, mint a német Berlin International Gaming vagy a francia Karmine Corp, akik megnyerték a tavaszi EU Masterst. Esetleg olyan e-sport szervezetekre is gondolhatunk, akiknek még semmilyen League of Legends bajnokságban nincsen csapata, de más e-sportokban már nevet szereztek maguknak – ilyen például a Guild Esports, akik a VALORANT-ban aktívak jelenleg, de szeretnének terjeszkedni más játékok felé is. Olyan szervezetről is lehet szó, amely egyszer már szerepelt az EU LCS-ben, de az LEC-ből kimaradt, ilyen például a Giants Gaming.

Bár a Schalke 04 LoL csapatának története szomorú, egyáltalán nem meglepő. A G2 Esports tulajdonosa, Carlos „Ocelote” Rodríguez Santiago frappánsan fogalmazott a German Kicker Esportsnak adott interjújában.

 

„Ha az e-sport kezdeményezéseket csak mellékprojektként vagy marketingeszközként kezelik, természetes, hogy háttérbe szorulnak akkor, ha a főprofillal valami gond adódik” – mondta a G2 vezetője.

 

Ocelote szerint jó hír, hogy a Schalke ekkora profittal tudja eladni az LEC indulási jogát, hisz ez vonzóbbá teheti az e-sportot a befektetőknek és reklámozóknak, valamint ezáltal több tradicionális sportszervezetet kapcsolódhat be a virtuális világba.

A Schalke 04 csapata nem teljesített rosszul a tavaszi LEC-szezonban. Kilenc-kilences mérleggel a negyedik helyen zárták az alapszakaszt, majd a rájátszásban kiejtették a Fnatic ötösét egy nagyon domináns 3-0-s szett után, mielőtt ők maguk is búcsúztak a versenytől. A nyári alapszakaszban egyelőre 2-3-as mérleggel állnak a tabella vége felé, de le tudták győzni a G2 Esports ötösét, ami biztató előjel. A legszebb az lenne, ha az utolsó évükben még kijutnának a világbajnokságra – de ehhez nagyon oda kell tenniük magukat a nyári split során.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást