Hogyan lett Udyr az egyik legjátszottabb karakter a profiknál a 11. szezonban?

Udyr az egyik legelőször hozzáadott bajnok a League of Legends-hez, akit több mint 11 éve nem változtattak át gyökeresen, most mégis újra felkerült a profik radarjára, de hogyan lett és miért ennyire népszerű?


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

Udyr, a Lélekjáró, egy olyan bajnok, akivel rengetegszer találkozhatunk a League of Legends mérkőzésein, igaz, leginkább csak a saját játékainkban, hiszen a profik körében nem igazán volt népszerű az egyszerű képességekkel felszerelt hős, aki felett finoman szólva is eljárt az idő. De a 2021-es szezon kezdetével újra felbukkant, legelőször a koreai bajnokság, vagyis az LCK második hetén, az első nap második meccsén használta a DRX csapatának erdésze, Hong „Pyosik” Chang-hyeon, és remekül teljesített az egész mérkőzésen, 2/0/16-os egyéni statisztikával zárva, egy Rift Heraldot és három Infernal Drake-t megszerezve, tehát nagyon nagy nyomást helyezett a Nongshim RedForce-ra.


Tudtad-e? Az erdész, vagy jungler a League of Legends-meccsekben fellelhető szerepek egyike, feladata az ösvények segítése és a pályán található erdő takarítása, valamint a fő objektívek, például a Sárkányok legyőzése.


 

Udyr statisztikái a 11. szezonban. (Forrás: Games of Legends)

 

Azóta pedig Udyr pályafutása csak felfelé ível, jelenleg a hatodik legtöbbet választott és a tizenegyedik legtöbbet tiltott jungler a szezonban, és 41%-os győzelmi aránynak örvend, ami nem a legacélosabb, de a győzelmi mérleg nem feltétlenül csak a bajnokon múlik; ráadásul Udyr nem is az a karakter, aki minden esetben a hátára tudja venni a csapatát, és az átlag alatti győzelmi rátájának ellenére a profik előszeretettel választják a bajnokot.

Udyrt egyébként néha láthattunk profi mérkőzéseken, a legtöbbször nyolcszor választották a hatodik szezonban, amikor a Runic Echoes Phoenix Udyr népszerűvé vált, de a bajnok a tárgy gyengítésével az IEM Katowice után ismét a feledés homályába merült. A cikk írásáig eddig összesen 83 alkalommal láthattuk a 2021-es szezonban.

 


Nagy odds, kis tét, nagy remény! Így nyerhetsz 500 Ft-ból 10 000 Ft-ot az NFL döntőjének idején:

Nyakunkon a Super Bowl! Exkluzív promóció az NFL-rajongóknak! Regisztrálj az Unibeten és fogadj 20-szoros oddson bármelyik csapat győzelmére a Super Bowlon! Hogyan működik? Kattints annak a csapatnak a nevére, amelyiket esélyesebbnek tartod, regisztrálj és kösd meg a fogadásodat maximum 500 Ft-ig!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Chiefsre!

>>> Kérem a 20-as szorzót a Buccaneersre!


 

De honnan ered Udyr ereje, miért szökött így fel a választási aránya az átlagjátékosok és a profik között is? Fussuk át a képességeit, hátha ott rejlik a válasz: Udyr mind a négy képességével egy állat alakját veszi fel, amikkel különböző bónuszokra tehet szert. A passzívja (Monkey’s Agility) is az alakváltáshoz kapcsolódik hiszen minden alakváltás után egy háromszor halmozható mozgási és támadási sebesség bónuszt kap. Az első képességével (Tiger Stance) gyorsabban támad, és minden harmadik ütése erősebb, a második képessége (Turtle Stance) pajzsot és gyógyítást biztosít, a harmadik (Bear Stance) kábítást és mozgási sebességet, a negyedik (Phoenix Stance) pedig területi varázssebzést biztosít. Ezek mind nagyon jók, sőt, az E képességén található point-and-click (nagyobb erőfeszítés nélkül, egy kattintással bevihető) kábítás az egyik legnagyobbra értékelt képességtípus a játékban (Twisted Fate egyik nagy erénye egy hasonló képesség, ő pedig évek óta a profi midlane egyik főszereplője), de egyúttal nagyon könnyen kijátszható képességekről beszélünk. Udyr nem rendelkezik ugrás-szerű képességgel, így nem tud gyorsan közel kerülni az ellenfeleihez, és váratlan helyekről sem tud gank-elni, nem tudja meglepni az ellenséges ösvényeseket. Az objektívkontrollja jobb, mint az átlagnak, a Q és az R képességei elég gyorsan takarítják az erdőt, de nem (csak) ezért választják a profik. 

 

Udyr legnépszerűbb képességfejlesztései. (Forrás: OP.GG)

 

Tehát a legjobbak nem hirtelen rájöttek, hogy az állatformák felöltése még is elengedhetetlen, de akkor mi változott tavalyhoz képest? A tárgyak. A 11. szezon előtti előszezon során az egész tárgyrendszert újragondolták, rengeteg tárgyat kivettek, annál is több került be, és az új Mythic-rendszer miatt az új tárgyak többsége nagyon hasznosnak bizonyult. Nézzük Udyr legválasztottabb tárgyait a profi ligákban. Mythic tárgynak szinte kivétel nélkül, 96%-ban a Turbo Chemtanket veszik, ami a fent említett problémát majdnem teljes egészében kiküszöböli. A Chemtank aktív képessége, a Supercharged, ami egy hatalmas mozgási sebesség-löketet ad ellenségek felé mozogva, és ha közel érünk hozzájuk, lassítja őket, megoldja azt a problémát, hogy Udyr nem tud kellő gyorsasággal közel kerülni az ellenfeleikhez. A lassítás pedig abban is segít, hogy elfutni se tudjanak a Lélekjáró elől. Az első, Mythic utáni Legendary tárgy, amit a profik az esetek 73%-ban szereznek be, a Dead Man’s Plate, egy szintén mozgási sebességet és tankosságot biztosító tárgy. Ha az ellenséges csapatban olyan hősök vannak, akik magas varázssebzéssel rendelkeznek, vagy a fő varázssebzés-okozó kicsit túl jól kezdi a meccset, akkor a Force of Nature lesz a nyerő a második tárgyhelyen, de harmadikként általában ezt építik. Miért? Mert mozgási sebességet és tankosságot ad. Ezek képezik az alapot, utána helyzetfüggő tanktárgyakat építenek a profik. 

 


 

A tárgyakból már kitűnhet, hogy nem egy sebzésre koncentráló Tiger Stance Udyr a népszerű, hanem a Turtle Stance maxoló, végül Phoenix Stance-fókuszra váltó strapabíró Udyr a jelenlegi meta. Az új tárgyak kombinációjának köszönhetően a legtöbb gyengeségének búcsút mondhat, ráadásul egy megölhetetlen húsfalat képez a csapatharcok frontvonalán, amin szinte lehetetlen átjutni a Bear Stance kábítása miatt, és a Turtle Stance pajzsa és gyógyítása miatt áttörni sem gyerekjáték. Ékes példája ennek az amerikai LCS Lock In bajnokság elődöntőjén a 100 Thieves és a Cloud9 szériája, ahol Robert „Blaber” Huang, a Cloud9 erdésze kínkeservessé tette a Tolvajok ösvényeit, ötből háromszor találkoztak a Bőrváltóval.


Tudtad-e? A meta kifejezés a jelenleg erős bajnokokat, tárgyakat és stratégiákat takarja itt, amit a profik előszeretettel követnek. A meta folyton változik a játék frissítéseivel. 

A tárgyak és a képességek remek összhangja mellett Udyr egyik nagy előnye, hogy tökéletes válasz a legtöbbet és harmadik legtöbbet választott Jungler-re, Olaf-ra és Graves-re. Olaf ellen 57%-os győzelmi aránnyal rendelkezik, 1v1 szituációkban pedig szinte mindig ő kerül ki győztesen. Udyr egyszerűen figyelmen kívül hagyja Olaf sebzését a játék korai szakaszában a Turtle Stance-nek köszönhetően, ha pedig a Viking menekülőre fogja, a Bear Stance-nek köszönhetően utol is tudja érni, egy rosszabb helyzetből pedig ugyan ezzel a képességgel el is tud menekülni. Graves ellen pedig 66%-ban nyer, 1v1 során a Párbajhős semmit nem tud tenni Udyrral szemben. Graves ereje abban rejlik, hogy a távolsági alaptámadásait használja ki, és gyakorlatilag „körbetáncolja” az ellenfeleit, de Udyr ellen nem tudja ezt megtenni, mivel egyszerűen gyorsabb nála, pláne, ha már 1-2 tárgyat meg is vásárolt. Szóval ellenválaszként sem utolsó karakter.


Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba! Az esportra irányuló fogadási ajánlatok az egyik legkedvezőbbek szerte a világon.


Összességében tehát az új tárgyak nagyban segítettek Udyr-on, a bajnok erősségeit hangsúlyozzák ki, és a meta is neki kedvez, hiszen az olyan bajnokok, aki ellen erős, közkedveltek, és az olyan hősök, akik hasonló szerepet töltenek be, mint Udyr, például Skarner és Volibear kiestek a pixisből. 

A profik és az Udyr-mainek nagy bánatára azonban pont a sikerrel egyidőben jelentette be a Riot, hogy a bajnok nyerte az idei hősátdolgozásról szóló közönségszavazást, tehát valamikor a szezon során a Lélekjáró teljesen átalakul, és bár az identitását megtartja, nem biztos, hogy ilyen sikeres lesz a profi ligákban. Bár én inkább pozitívan állnék a dologhoz, nézzük csak meg az Aatrox, Pantheon és Volibear újradolgozásokat, akik azóta a Proplay ismerős arcaivá váltak, Aatrox olyannyira, hogy a Riot nem tudja kiírtani a felső ösvényről.

De Udyr is felkerült a radarra, ugyanis a legújabb frissítésben már gyengítették a hőst, igaz, nem a profikra célozva. Meglátjuk, hogy ilyen népszerű marad-e a tavaszi szezon javának kezdete után is!


További esport cikkek: 

 

 

Írj hozzászólást