“Jogi értelemben nem sport az e-sport” – Interjú dr. Németh Ádám ügyvéddel

Hogyan alapíthatunk hivatalosan e-sport-csapatot? Egyáltalán értelmezhető-e a magyar jog szerint az e-sport? Jogi keretei alig, de szövetségből már kettő is létezik. Melyik lesz a befutó? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Németh Ádám, az esportjog.hu szerzője és informatikai jogásza, illetve a Magyar E-sport Szövetség Fegyelmi bizottságának elnöke.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

– Sport-e az e-sport a magyar törvény szerint?

– Klasszikus polgárjogi értelemben az e-sport lehet sport, valamint értelmezhető minden hozzáfűződő tevékenység is. A magyar sporttörvénynek a logikájába viszont nem illeszthető be. A klasszikus sport fogalma úgy néz ki, hogy a végzett cselekvésnek fizikai- vagy szellemi teljesítmény növelésére kell irányulnia. Két jó példa erre a spektrumra a foci és a sakk. A videójáték alapvetően a szabadidő eltöltésének minősül, amit éppenséggel lehet versenyszerűen is végezni. 

 

– Te mit tekintesz e-sportnak?

– Az én fogalmam szerint az e-sport az, amikor videójátékkal játszanak többen kompetitív módon csapatban vagy egyénileg. Mindegy, milyen játék, a lényeg, hogy alkalmas legyen a versenyzésre. Továbbá fontos, hogy nyilvánosan vagy zártkörűen meghirdetett sok csapat részvételével zajló eseményen legyen. Ilyen szempontból az e-sport teljesen sportként viselkedik. Más a piaci felépítése, gazdasági logikája, de alapvetően arról szól, hogy van egy tevékenység, amit amatőr vagy hivatásos szinten űznek a játékosok. Ennek van egy követőbázisa, amelyből van reklámbevétel, szponzorációs bevételek, tavaly óta pedig Magyarországon fogadásokat is lehet kötni bizonyos e-sport mérkőzésekre. Hozza a sport velejáróit, de egyelőre az e-sportot még csupán polgárjogi köntösben értelmezhetjük.

 

Sok külföldi országban már sportnak minősül, ahol nem definiálják a sportot ilyen szigorúan, ám mivel Magyarországon van sporttörvény, itt egészen más megítélés alá esik.

 

Az e-sportok jellemzően az amerikai típusú ligarendszer szerinti működést használják. Van egy liga, amibe te beszerződsz, ebben vállalsz kötelezettségeket, hogy te mit vállalsz és mit ad neked a liga. Ugyanez történik az amerikai focinál. Van egy hatalmas szervezet, a jogtulajdonos, amely megszervezi a versenyeket, ha ebben részt akarsz venni, akkor nevezhetsz bátran, de megvannak a feltételek. Magyarországon másképp működik, és nem is biztos, hogy jót tenne az e-sport ügyének, ha megpróbálnák ezen keretek közé beilleszteni.

 

dr. Németh Ádám, az esportjog.hu alapítója (Fotó: kovacsatamas.hu)


 

– Ártana az e-sportnak, ha nagyobb állami legitimációt kapna?

– Az rendjén való, ha növekszik a társadalmi elfogadottsága ennek a tevékenységnek. Én inkább arról beszélek, hogy Magyarországon civil szervezeti hátterűek a sportcsapatok, a finanszírozásban is látszik, hogy állami donációval történik. Ebben az értelemben nem tudjuk, hogy jó-e, ha bekerül az e-sport a sporttörvény hatály alá, mert nem biztos, hogy ezzel együtt tudna élni. Az e-sportolóknak talán még jobb is lenne, hiszen így lennének garanciák, mint az amatőr- és hivatásos sportolóknál. Szerintem a piacnak rövid távon nem tenne jót, de hosszú távon kialakulhatnak speciális szabályok az e-sportra nézve. Rengeteg e-sportoló kiskorú, amiket a hatályos sporttörvény kifejezetten véd, és már csak ezért is azon az állásponton vagyok, hogy jelenleg nem illeszthető be az e-sport a hatályos sporttörvények alá, arról nem is beszélve, hogy a szövetségi keretei sincsenek még tisztázva.

 

– Jelenleg két magyar e-sport szövetség is létezik egymással párhuzamosan.

– Jogilag egyik sem tekinthető még hivatalos szövetségnek a magyar jog szemében, hiszen ehhez sokféle feltételnek meg kell felelni. A legmeghatározóbb, ha az adott sportág az olimpián is szerepel. Itt az első és talán legnagyobb bökkenő, mert jelen állás nem fog megjelenni az olimpián. Ennek oka, hogy az olimpiai szellemmel nem összeegyeztetők ezek a játékok. Fontos feltétel az is, hogy tagságot kell vállalni valamilyen nemzetközi szövetségben. Továbbá folyamatos versenyzési lehetőséget kell biztosítani a játékosok számára.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

– Miért szükséges itthon két e-sport szövetség?

– Szerintem jelenleg jól megférnek egymás mellett, és a játékos közönségnek is jó, hogy sok verseny van.

 

– Valamelyik előbb-utóbb kiüti a másikat a nyeregből. 

– Valóban élesedik a verseny. Nemrég volt is vita a közösségi médiában a szervezetek között. A lényege, hogy az NGES alapszabályában szerepel, hogy csupán a tagjainak szervezhet eseményt, tehát a selejtezőkből a fő versenybe jutott csapatoknak be kell lépnie – legalább ideiglenesen – az NGES-be. A HUNESZ-nél pedig történt egy alapszabály módosítás, ami kimondta, hogy a szövetség tagjai nem lehetnek más szövetségek tagjai. Ez egy picit felborzolta a kedélyeket. 

 

– Nyerésre áll a HUNESZ?

– Mindkét szervezet elég régóta csinál magas színvonalon versenyeket, viszont a HUNESZ már tagja az Nemzetközi E-sport Szövetségnek (International Esports Federation, továbbiakban IESF – a szerk), akik országonként csupán egy szervezetet fogadnak be. Ettől függetlenül még nem látom magam előtt, hogy Magyarországon a közeljövőben lesz hivatalosan e-sport szövetség, ugyanis ez így önmagában értelmezhetetlen. Olyan ez, mintha a sportágaknak lenne egy nagy átfogó szövetsége. Lehetséges, hogy League of Legends, Counter-Strike, stb. szövetségek kellenének, de úgy látom, hogy nem ebbe az irányba fejlődnek a hazai szervezetek.

 

– Hogyan alapíthatunk a mai jogi keretek között e-sport-csapatot Magyarországon?

– Sportcsapatot úgy hozhatunk létre, hogy például bejegyzünk egy korlátolt felelősségű társaságot, amelynek fő tevékenysége a sport. Erre láthattunk már példát, hiszen így működik a Fradi is. Ugyanakkor e-sport-csapatot ilyen módon nehéz csinálni. Egyrészt azért, mert nem esik a hatályos sporttörvény alá, másrészt hivatalosan nincs kialakult szövetség sem, amely kialakítaná a versenyszabályokat. A legjobb megoldás ebben az esetben, ha amatőr sportolói szerződéssel foglalkoztatják az e-sport-játékosokat. Nagyobb gondban azok vannak, akiknek már meglévő cége van, ami mondjuk informatikával foglalkozik.

 

Nem tud munkát adni a játékosainak, mert előfordulhat, hogy 18 éven aluliak a játékosok és amatőr sportolói szerződést sem tudnak írni, mert a cég fő tevékenysége nem a sportra korlátozódik.

 

Ebben az esetben megoldásként felmerülhet a megbízási szerződés, amiben ugyanazt le lehet szabályozni, mint egy amatőr sportolói szerződésben. Részletesebben az esportjog.hu oldalon tárgyalom ezeket.

 

– Amatőr sportolóként lennének bejegyezve, de akár több százezer forintot is megkeresnek egy hónapban. 

– Hivatalosan amatőr sportolók csak jutalmat és költségtérítést kaphatnak. De van más megoldás is. Létezik a polgárjogi társaság mint együttműködési forma. Hátrány, hogy önállóan nem jogképes, tehát nem szerezhet vagyont és nem is tud társaságként fellépni. Természetesen a szóbeli megegyezésen túl itt is érdemes szerződést kötni a tagoknak, amiben lebaszályozzák például a nyeremények felosztását és a költségek viselését.

 

– Mi a helyzet az egyesületekkel?

– Hivatalosan az egyesületek nem végezhetnek for-profit tevékenységet, tagjaik nem részesülhetnek semmilyen anyagi juttatásban. 

 

– Ha alapítanál e-sport-csapatot, akkor melyik jogi formát választanád?

– Betéti társaságot csinálnék, mert annak alacsony a megalapítási költsége. Ezután a játékosokat megbízási szerződéssel foglalkoztatnám.

 

A témában további információkat az esportjog.hu weboldalon találhatsz.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Kiemelt fotó: Getty Images

Írj hozzászólást