A 71. Forma-1-es Olasz Nagydíj jön!

Nem is a Mercedes sikere, hanem a Ferrari gyengeségének mértéke a kérdés Monzában. Ujvári Máté beharangozója.

Ferrari Performing like a Mid-Pack Formula 1 Team in 2020


Fogadtál már a hétvégi futamra?


ELŐZMÉNYEK

A Mercedes Belgiumot is bevette, Hamilton idei 5. futamgyőzelmét aratta Spában aminek köszönhetően összetettben már 47 ponttal vezet Bottas, és kerek 50 egységgel Verstappen előtt. A címvédő a kvalifikáción ráadásul már-már megalázó, félmásodperces előnyt adott saját csapattársának is, csak úgy a miheztartás végett…

A Renault ellenben szárnyalt, nagyon feküdt a csapatnak a belga aszfaltcsík, és Ricciardo a verseny végén még a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is megszerezte negyedik helye mellett. (Ocon 5. lett) Akiknek viszont ezúttal sem ment, az a két Ferrari. Időnként már szinte bohózatba illő az, ami történik a maranellóiakkal, múlt hétvégén az a csúfság fordult velük elő először, hogy Belgiumban egyik autójuk sem került be a top10-be az időmérőn – erre korábban még sosem volt példa…Az időmérőn a Williams, a versenyen a Haas volt a legnagyobb ellenfelük, Vettel végül 13., Leclerc pedig csupán 14. lett. Spában.

F1 2020: Hamilton storms to Spa pole as Mercedes lock out front row

A MOSTANI HELYSZÍN

71. alkalommal kerül sor a Forma-1-es Olasz Nagydíjra, és csupán egyszer, 1980-ban nem Monza volt a házigazdája ennek az eseménynek – akkor Imola volt a helyszín. Monza egyébként ezzel a hetvenes számmal csúcstartó az F1-es versenyeket tekintve, hiszen a vonatkozó ranglistán Monaco (66), majd Silverstone követi őt (55).

A Milánótól északkeletre, a Monzai Királyi Parkban található aszfalton egyszer hajtottak végre hatalmas átalakításokat – ekkor ugrott be Imola -, a döntött kanyarokkal rendelkező ovált pedig 1961-ig használták az F1-es versenyeken. Utóbbi egyébként manapság már nincsi gazán jó állapotban, eléggé roskadozó – omladozó, ugyanakkor ezzel anno 10 kilométeres hosszúságú volt a pálya, szemben a ma használatos 5793 méter hosszú aszfaltcsíkkal. Ez az a pálya, ahonnan a sportág szerelmesei szinte a pálya összes részét és kanyarját fejből sorolják, olyan ikonikus részekkel mint az Ascari, a Parabolica vagy a Curva Grande. Legendás pálya, amelyet a „Sebesség templomának” szokás hívni, és ahol a Ferrari minden más csapatnál többször tudott nyerni, egészen pontosan tizenkilenc alkalommal – legutóbb éppen tavaly Leclerc révén, de azt megelőzően utoljára még 2010-ben.

Italy_Circuit.png

A HÉT HÍRE

Az már a múlt hónapban hivatalossá vált, hogy a Williams csapatnak új tulajdonosa lett egy amerikai befektetési vállalat, a Dorilton Capitals személyében. Mostanra azonban az is kiderült, hogy az Olasz Nagydíjon irányítja utoljára a csapatot Claire Williams, a legendás alapító, Sir Frank Williams lánya. Claire 2013 óta töltötte be ezt a tisztséget, szerette is volna még a következő generáció számára is megőrizni a Williams-család örökségét, de:

„Az istálló anyagi problémáira nem tudtunk házon belül megoldást találni, így eladtuk a csapatot a Dorilton Capitalnek. A családom számára mindig a Williams munkatársai voltak az elsők, hiszem, hogy most is a legjobb döntést hoztuk meg.”

Claire Williams egy ideje már az utolsó női csapatfőnök Monisha Kaltenborn távozását követően, de azt még nem lehet tudni, ki veszi a patinás istálló vezetői pozícióját. Hogy mennyire nem mindegy, milyen habitusú és kvalitásokkal rendelkező személy kerül majd ebbe a szerepbe, azt talán jól jelzi a Ferrari szenvedése Binottoval…

Claire Williams on the team's difficult 2018 | Formula 1®

MI LESZ MONZÁBAN?

Akár be is lehetne ide másolni a Belga Nagydíj előtti esélylatolgatást, a pálya karakterisztikája ugyanis nagyon hasonlít Spára. Normál körülmények között Monzában is biztosan utolérhetetlen lesz majd a Mercedes, Verstappen tehet maximum ezellen, illetve a Renault-tól is hasonlóan jó szereplést várhatunk, mint egy héttel ezelőtt.

Még mindig nagyon furcsa ezt leírni, de a Ferraritól már a pontszerzés is bravúr lenne a vasárnapi futamon, pedig tavaly Leclerct hiába üldözte mindkét Mercedes felváltva, egyikük sem tudta őt megelőzni…

Vettel háromszor nyert itt pályafutása során, de Ferrari-versenyzőként egyszer sem sikerült neki, és ez vélhetően most már egész életében így marad. A mezőny legeredményesebb tagja Lewis Hamilton, akit – Michael Schumacher mellett – öt alkalommal is elsőnek intett le a kockás zászló. A brit egyébként továbbra is hihetetlen formát mutat, az idei szezonban ő az egyedüli versenyző, aki minden futamon pontot szerzett, ráadásul immáron 40 nagydíj óta nem esett ki! Erre utoljára még a 2018-as osztrák versenyen volt példa…

Írj hozzászólást