Dúl a Mercedes – Red Bull csata a Forma-1-ben

2020 Austrian Grand Prix, Friday - LAT Images

Óriási adok-kapok ment a két csapat között az első versenyhétvégén Ausztriában, s csak egy dolog biztos: az ügynek még lesz folytatása!

Szinte egész nyáron sorra érik majd egymást a Formula-1-es futamok! Regisztrálj az Unibeten, és fogadj rájuk most!

Minden azzal kezdődött, hogy a februári teszteken a Mercedes „egyszer csak” előrukkolt a DAS-rendszerrel, és szinte mindenkit ámulatba ejtettek azzal, hogy a kormányt nem csak balra és jobbra, hanem előre és hátra is tudták mozgatni Hamiltonék. Mindenkit, kivéve a többi csapat vezetőjét, akik már szerették volna tudni, mennyire legális ez a rendszer. Ehhez egy hivatalos versenyhétvégére volt szükség, hiszen addig egy csapatvezető sem adott be hivatalos kérelmet, az ugyanakkor már korábban eldőlt: ha idén használható is a DAS, 2021-től már nem engedélyezi ezt az FIA.

Az Osztrák Nagydíj előtt Toto Wolff számított arra, hogy nagyon hamar megtalálják majd őket, ezért mindössze egyetlen „kérése” volt: időben szólaljanak fel, akkor, amikor még nincs igazi tétje a dolognak. Szavai abszolút érthetőek voltak, és Christian Horner meg is fogadta ezt a tanácsot, hiszen a pénteki szabadedzések között már hivatalos állásfoglalást várt, legális, használható-e a rendszer? A Red Bull szerint ugyanis a DAS mozgó aerodinamikai elemnek számít, és szabálytalan módon változtatja meg a felfüggesztés beállításait az autó mozgása közben, ami tiltott. Az FIA ezzel szemben másodszor sem talált kivetnivalót benne, s azt mondta: az újítást nem a felfüggesztés, hanem a kormány részének tekinti, és így eleget tesz a felfüggesztésre és az aerodinamikai behatásokra vonatkozó előírásoknak.

(Az elmúlt napokban közben végre kiderült, mire is jó a DAS-rendszer igazán: a Mercedes pilótái a gumihőmérsékletet tudják így jobban menedzselni, s elsősorban a felvezető körben, valamint a safety car mögött haladva használják)

A Red Bull ezt az egészet ugyanakkor nem csak a Mercedes miatt, hanem saját maga miatt is csinálta, ugyanis a hírek szerint ők is terveztek egy hasonló rendszert, amit akár nyár végén már lehet hogy be is vetnek majd – így az ügy kapóra jött nekik is, hiszen végre kiderült, mi legális és mi nem. De a csörte még ekkor sem ért véget a hétvégére…

A szombati időmérőn ugyanis Hamilton két okból is vizsgálták: pályalevágásért és a sárga zászló figyelem kívül hagyásáért is, de végül csak az első gyorskörét törölték, és megtarthatta a Bottas mögötti második rajtpozícióját – egészen a vasárnapig! A rajt előtt nagyjából ötven perccel ugyanis jött a hír, hogy a brit háromrajthelyes büntetést kapott, méghozzá azért, mert új kamerafelvételek kerültek elő, s mindezt ismét a Red Bull kezdeményezte! Hornerék ekkor tehát örülhettek is, ráadásul mind Verstappen, mind Albon egy helyet nyert is Hamilton büntetésével. Futballnyelven mondhatjuk, hogy az eredményjelző ekkor 1-1-es döntetlent mutatott a “bikások” és a Mercedes között…

Az idei első futam aztán tartogatott még történést ebben a meccsben: miután Verstappen kiesett, Albon maradt az egyetlen reménye a Red Bullnak, és a körülmények úgy alakultak, hogy körülbelül 10 körrel a vége előtt Albon friss gumikon támadhatta Hamiltont. Úgy tűnt, simán meg is előzi majd őt, azonban a címvédő rosszul reagált, egyértelműen hibázott, és csak úgy mint a tavalyi Brazil Nagydíjon, ezúttal is kiütötte a brit-thai pilótát! Minimum dobogót, de az is lehet hogy futamgyőzelmet vett el ezúttal ismét Albontól a hatszoros világbajnok, s borzasztó sovány vigasz a Red Bull és versenyzője számára, hogy mindössze 5 másodperces időbüntetést szabtak ki Hamiltonra emiatt…

A Mercedes pilótája azóta sem kért bocsánatot – amit még Helmut Marko sem igazán ért, miért nem… -, miközben a 2019-es interlagosi hiba miatt még futam közben rádión, majd a leintés után személyesen is megtett. Ezt nagyon nehezményezi a Red Bull, de nem csak a gesztus fáj nekik, hanem az, hogy Hamilton most már másodszor intézte el versenyzőjüket, megfosztva ezzel őt is és a csapatot rengeteg ponttól.

Biztosak lehetünk benne, hogy ez a dolog, és ez a Red Bull – Mercedes csata itt még nem ért véget. Hornerék valószínűleg valami durvább és szabad szemmel is jobban látható büntetést szeretnének a „visszaeső” Hamiltonnak, míg Toto Wolff azt sérelmezi, hogy elsőszámú pilótáját közvetlenül a start előtt büntették meg egy szombati dolog miatt (ez mondjuk persze erősen véleményes…). A Mercedes csapatfőnöke ezt követően azt mondta, „lekerültek a kesztyűk”, úgyhogy kíváncsian várhatjuk mit hoz ez a hét ebben a csatában, amely tehát nem csak az aszfalton, hanem azon kívül is zajlik! S ne feledjük: a hírek és beszámolók szerint nehéz elbizonytalanítani a Wolff – Hamilton párost, de ha egyszer sikerül őket kizökkenteni, akkor utána sok időre van szükségük ahhoz, hogy újra 100%-ig csak a munkára tudjanak koncentrálni.

Forma-1, de hiányoztál!

Írj hozzászólást