Jól indult, és már akár F1-es futamgyőztes is lehetne Alex Albon, de ehelyett arról mennek a pletykák, hogy mennyi ideig türelmes még vele a Red Bull…

Írta: Ujvári Máté


Kattints és fogadj már most a hétvégi újabb F1-es futamra!


Amikor 2018-ban George Russell parádés teljesítménnyel megnyerte az F2-es bajnokságot, tudvalevő volt, hogy várja őt a Williams, és hosszútávon akár a Mercedes is. Ugyanez volt a helyzet az összetett második helyezettjével is, hiszen Lando Norrist a McLaren vitte. Volt azonban még egy fiatalember, aki a bajnokság harmadik helyén zárt, és aki korábban bizonyos kategóriákban mindenkinél jobb volt: Alexander Albon, akinek azonban sokáig úgy tűnt, nem jut hely a királykategóriában,


2018. november 28-án érkezett a hír, hogy Albon a Toro Rosso versenyzője lesz!


Kacifántos út vezetett a szerződésig, hiszen Albonnak már aláírt papírja volt a Nissan Formula-E csapatával, itt Sebastian Buemi társaként autózott volna. Dr. Helmut Marko azonban Hornerrel úgy döntött, adnak még egy esélyt a thai-brit sportembernek, akit 2012-ben egyszer már kiraktak a junior programjukból pusztán szakmai okokra hivatkozva. Az élet azonban újabb lehetőséget adott neki, és a 2019-es szezont újoncként megkezdve csupán egy célja lehetett: bent maradni a Red Bull kegyetlen gépezetében. Utóbbit (ismét) nagyon hamar megtapasztalhatta, hiszen egy éles váltás, és a szezon fele után, az augusztusi Belga Nagydíjon már Pierre Gasly helyén ült Max Verstappen csapattársaként!

Előtte a kiscsapatnál ötször volt pontszerző, s ezt a stabilnak mondható teljesítményt várták tőle a folytatásban is. Nos, Spában élete legjobb F1-es eredményével kezdett, egy parádés ötödik hellyel. Összesen kilenc futam jutott neki a bikásoknál tavaly, és csak Brazíliában nem szerzett pontot, amikor Hamilton kilökte őt, pedig Interlagosban a dobogóért harcolt. Remek beugrása egyértelműen és végérvényesen meggyőzte Horneréket, akik úgy vélték:


Végre megvan Verstappen csapattársa!


Így érkeztünk meg az idei szezonhoz, amely akár a tündérmese beteljesülése is lehetett volna Spielbergben. A szezon első versenyén ugyanis úgy alakultak a körülmények, hogy gumielőnyben támadhatta hatalmas tempóval Hamiltont Albon, és egyértelműnek tűnt: nem csak őt, hanem Bottast is becserkészi majd, így az első dobogója rögtön egy futamgyőzelem lesz majd a thainak. Ekkor azonban a címvédő megint elvette tőle a pódiumot, és Albon vesszőfutása azóta is tart.

Összetettben négy verseny feleannyi pontot gyűjtött, mint Verstappen (26 és 52), és egyre romlik a teljesítménye.


Kiesés, 4., 5. és 8. helyek úgy, hogy különböző okok miatt az utolsó két időmérőn a Q3-ba sem tudott bekerülni.


 
Tempója ráadásul most már eléggé elmarad a hollandtól, Max több tizedet ad neki, hétről-hétre, és már az F1 hivatalos Youtube csatornája is azzal foglalkozik, meddig tart ki a türelem a Red Bullnál.

Valami ugyanis idén nagyon nem akar összeállni, miközben Gasly sokkal többet hoz ki az AlphaTauriból, mint amennyit Albon a Red Bullból. Persze Hamilton mellett talán Verstappen csapattársának lenni a legnehezebb mostanság az F1-ben, ugyanakkor azt a könyörtelen brutalitást, ahogy a bikások bánnak pilótáival, a thai is testközelből megtapasztalhatta már nem egyszer. Mostanában pedig általában lehajtott fejjel, már-már szégyenkezve szokott besétálni az interjúzónába…


Albontól egy valamit nem lehet elvitatni, és az az, hogy elképesztően sokat tud előzni!


Ezt szinte minden versenyén bebizonyította, csak éppen nem mindegy, hogy valaki a tízen kívülről küzdve teszi mindezt a pontokért, vagy inkább a dobogós pozícióért.

Azzal vélhetően nem kell számolnia, hogy idén lefokozzák őt, azonban ha ebben a csonka szezonban – ahol sok szempontból igazán kijöhet a versenyzők kvalitása – nem tud egy teljes idényen keresztül bizonyítani, akkor könnyen pórul járhat majd 2021-re.


Kicsit ugyanaz a helyzet nála, mint Vettel és a Ferrari esetében: valahogy nem érzi az autót, és az autó sem érzi őt, ami ráadásul mostanában sok-sok balszerencsével is párosul. És ha már Vettel: a hírek szerint már rég aláírta az Aston Martinhoz, de ha nem, és Albon így teljesít, akkor…


Lényeg ami lényeg, a thainak nagyon össze kell magát kapnia ahhoz, főleg az időmérőkön, hiszen egy jó kvalifikációs pozíció alapvetően erősebb versenyt eredményezhetne számára. Egyelőre úgy tűnik, hogy kicsit talán hasonlóan reagál és viselkedik Bottashoz hasónlóan abból a szempontból, hogy egy hiba nála is újabb hibát generál, de ez a Red Bullnál – főleg Verstappen mellett – egyszerűen nem fér bele.

És ezekben a hetekben ismét óriási kalaplengetés jár Daniel Ricciardónak, aki nem csak tartotta a lépést Verstappennel, hanem hétszer futamgyőzelemre is vezette a Red Bullt, és mindig egymást húzták a jobb teljesítmény felé. A példa tehát adott, az idő azonban ketyeg, és amíg nem változnak a dolgok, addig George Russell helyzetértékelése marad érvényben:

„A Red Bull komplett idiótának állítja be Albont, miközben ő anno minket is sokszor megvert, és sokkal több van benne!”


Ti hogy látjátok Alexander Albon szerepét a Forma1-ben és a Red Bullnál? Írjátok meg nekünk a véleményeteket a facebook posztunk alá!

 

Írj hozzászólást