Hogy nyert Gasly Monzában?

A 2020-as monzai verseny több szempontból is emlékezetesre sikerült, a végső győzelemre pedig a sebesség és kitartás mellett nem kevés ritkán, vagy éppen soha nem látott történésre is szüksége volt a franciának. Ujvári Máté írása.

formula 1 Archives - World Today News


Már fogadhatsz is a következő futamra az Unibeten. Megint jön majd egy meglepetés?


HOL VOLTAK A MERCEDESEK?

Kezdjük a legelejéről, és menjünk vissza az időben egészen a vasárnapi rajtot megelőző időszakra.


Az élről az ezüst nyilak várták a startot, Hamilton egy nappal korábban megautózta minden idők leggyorsabb F1-es körét 264,362 km/h-s sebességgel, és megszerezte 68. pole pozicíóját a Mercedes színeiben – ez pontosan annyi, amennyit Michael Schumacher egész F1-es pályafutása során elért!


Kiindulva ebből a szezonból és főleg a nagyon hasonló előző karakterisztikájú spái pályából, arra lehetetett számítani, hogy ez a futamot is majd kettős sikerrel simán behúzza a címvédő, éppen ezért az autóikat ennek hangolták egész hétvégén. Ahogy a Forma-1 hivatalos oldalának is mondta Ross Brawn sportigazgató:

„A Mercedes most úgy lőtte be őket, hogy elérje velük a leggyorsabb kört, majd az élen állva irányítani tudja a futamot. Ha tudják, hogy előzgetniük kell, változtatnak ezen”.

Ezért fordulhatott elő az, hogy a 10 másodperces stop and go büntetést kapó Lewis Hamilton „csak” a 7. helyig tudott felkapaszkodni, és a kezdeti visszaesést követően Bottas is maradt az 5. helyen. A finn technikai problémákkal is küszködött, ráadásul mintha az utóbbi hetekben a futamokon önbizalma sem lenne – ilyen körülmények között, főleg a fentieket figyelembe véve, tényleg az 5. hely volt a maximum.

2020 Italian Grand Prix qualifying report: Supreme Hamilton edges out Bottas as Ferrari struggle at Monza | Formula 1®

MIÉRT BÜNTETTÉK HAMILTONT?

A 20. körig kell visszamenni. Ekkor ugyanis beküldték a biztonsági autót Kevin Magnussen kiesése miatt. A dán autójával a Parabolica után parkolt le, nem sokkal a boxutca bejárata elé, amit – habár volt nyílás a kerítésen, de nem megfelelő méretű – végül azon keresztül is toltak be. Emiatt lezárták a boxutcát, amit a baloldalon villogó piros x-szel adtak a pilóták tudtára.

2020 Italian Grand Prix - what the drivers said - 3Legs4Wheels


Igen ám, de erre nem nagyon számítottak a versenyzők, akiknek csapatuk kellett volna hogy szóljon a történésekről – ezt mulasztotta el a Mercedes (és Giovinazzi esetében az Alfa Romeo is), amikor Hamilton a jelzés ellenére bement friss gumikért.


Miután az FIA észlelte mi történik, nem tehetett más, kénytelen volt reagálni, és ahogy Michael Masi versenyigazgató fogalmazott a leintést követően arra a kérdésre, hogy miért 1 másodperces stop and go-t szabtak ki Hamiltonékra:

„Mert a sportszabályzat ezt a büntetési formát írja elő.”

Hamilton szerette volna minél később letölteni a büntetését, de versenymérnöke jelezte: az újraindítást követően szinte azonnal jönnie kell, nem lehet ezzel trükközni. A brit kiment, majd amikor letöltötte a büntetését, akkor szinte kereken 30 másodpercre volt az addigra már az élre ugró Pierre Gaslytól. Jegyezzük meg ezen a ponton, hogy a Mercedes motorerejének köszönhetően, és a „rossz” beállítások ellenére is, Hamilton egészen a 7. helyig feljött, így sorozatban 41. versenyén is pontot szerzett – ráadásul a leggyorsabb körért járó pluszegység is az övé lett. Persze a címvédő érdemeit sem szeretném elvenni, hiszen kvalitásait jól jelzi ez az óriási comeback, főleg úgy, ha összehasonlítjuk Bottas teljesítményével: a finn csak 5. lett, pedig egyszer sem került ennyire hátra.

ÉS A FERRARI – RED BULL?

A maranellóiak már az időmérőn rég nem látott „teljesítményt” mutattak: 36 év után először fordult elő velük Monzában, hogy egyik Ferrari sem került be a top10-be a kvalifikáción…
Sebastian Vettel Ferrari-versenyzőként még egyszer sem tudta megnyerni a csapat hazai versenyét, és erre most előzetesen gyakorlatilag semmi esélye sem volt, de a 6. körben végleg megpecsételődött a sorsa:


Elromlott fékje miatt ő esett ki elsőnek.


Ferrari hopeful of bounceback at high-speed Spa and Monza | Formula 1®Később az interjúzónában azzal viccelődött, hogy ezen a héten sokat szimulátorozik majd, az legalább nem romlik majd el…
Leclerc jobban kezdett, sőt! Egészen a negyedik helyig feljött, azonban az ő futamát nem technikai probléma, hanem saját hibája tette tönkre: kicsúszott a Parabolicából kifelé, és ijesztően összetörte az autót. Szerencsére azonban egyben ki tudott szállni, és aztán az orvosi vizsgálat is megállapította, hogy jól van a monacói.


A Ferrari így 1995 után újra kerek 0 pontot szerzett Monzában…


A Red Bull is nullázott, de nekik egy autójuk legalább beért: Alex Albon a 15. helyen zárt, míg Max Verstappen autója a 30. körben, az újraindítást követően adta meg magát végleg. Ez nem a bikások hétvégéje volt…

NADE MIKOR JÖTT A KÉPBE GASLY?

Pierre Gasly finoman sem számított esélyesnek, hiszen az AlphaTaurival sosem lehettek futamgyőztes reményei, ráadásul csak a 10. rajtkockából kezdhette meg a versenyt. A startot nem kapta el rosszul, viszont az igazi fordulópontot, és a jó szereplés reményét egy szerencsés boxkiállás hozta meg. Amikor kiment friss gumikért a francia, akkor történt Leclerc balesete, és bejött a Safety Car. Gasly még panaszkodott is a rádión a csapatnak, hogy mennyire pechesek így, a legrosszabbkor állt ki, de aztán szóltak neki hogy nyugi, most már zárva a boxutca, úgyhogy a többieknek várniuk kell. Ez azt jelentette, hogy a harmadik helyen állt Hamilton Stroll mögött, utóbbi szintén nagyot nyert, hiszen a piros zászlós megszakítás miatt ingyen kerékcseréhez jutott.


A második állórajtot követően tudvalevő volt, hogy Hamiltont megbüntették, így „kiszállt a buliból”, Gasly pedig parádésan megelőzte Strollt és az élre állt!


A kanadai ráadásul olyannyira elveszítette a tapadást, hogy Sainz is elé került, így a futam hátralévő részére egyetlen kérdés maradt: megtudja-e előzni valahogy a McLaren pilótája Gaslyt vagy sem? Nos, végül nem tudta, de ha lett volna még mondjuk két kör, akkor valószínűleg Sainz ünnepelhetett volna.
De nem volt…

Pierre Gasly pedig a brutális elmúlt nagyjából másfél éve után Forma-1-es futamgyőztes lett! Hogy mennyire régóta várt erre Franciaország, azt jól jelzi a Forma-1 hivatalos közösségi oldalain is kiemelt Canal+-os francia közvetítés, amely valóban libabőrt vált ki az emberből!

Utoljára egyébként hasonló sikernek még 1996-ban örülhettek, akkor Monacóban Olivier Panis aratott óriási meglepetésgyőzelmet – Gasly ekkor még csak 3 hónapos volt!

NÉHÁNY EXTRA ÉRDEKESSÉG

Az AlphaTauri ezen a néven első, összességében második F1-es győzelmét szerezte, anno még 2008-ban egy bizonyos Sebastian Vettel nyert még a Toro Rosso-val…
Ez volt a 696. különböző dobogó Forma-1-es futam után, s tényleg a véletlenek sorozat kellett a végeredményhez. De ha azt gondolnánk, senki sem tudta volna megtippelni a Gasly – Sainz – Stroll meglepetésdobogót, akkor nem mondanánk igazat: Finnországban valaki ugyanis annyira látta a jövőt, hogy kb. 72 forintnak megfelelő összeget feltett erre a trióra, és óriási kaszált! Egészen pontosan nagyjából 12 millió forintot!


A 2012-es Magyar Nagydíj óta először nem volt ott a dobogón egyetlen Ferrari, Mercedes és Red Bull sem.


Gasly egyébként a 109. F1-es versenyző, aki immáron futamgyőzelemmel is rendelkezik, de Monzában még soha senki nem nyert a 10. rajthelyről.
Végezetül pedig egy tényleg igazi kuriózum! Lance Stroll a 2017-es bakui futam után másodszor lett dobogós a Forma-1-ben, és mindkét pódiumos helyezését összeköti három dolog: ahogy Bakuban, úgy most Monzában is volt piros zászló a versenyen, amit Stroll a 8. helyről kezdett meg, és amit a 10. rajtkockából induló pilóta nyert meg! Három éve Azerbajdzsánban Ricciardo, 2020-ban Monzában pedig Gasly.
A többi pedig innentől már csak történelem…

 

Írj hozzászólást