Hogyan lett George Russell majdnem Mercedes-pilóta?

George Russell, Rokit Williams, during the GP Spain Formula 1, on 12th May 2019, Barcelona, Spain. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images)

A fiatal brit versenyző talán a koronavírus miatt nem lesz 2021-ben Hamilton csapattársa, de az idő neki dolgozik. Honnan indult és hogyan lett a mostani F1 egyik legnagyobb tehetsége Russell? Ennek járunk most utána!

Írta: Ujvári Máté

Hétvégén Silverstone-ba látogat a mezőny, szerinted Russel hanyadik helyen végez majd?

Londontól 158, Peterborough-tól 58 kilométerre született George Russell a kikötőjéről és piacáról híres King’s Lynn nevű helyen, Norfolkban. Ehhez egészen 1998. február 15-ig kell visszamenni az időben, ami gyors fejszámolást követően azt jelenti, hogy Russell „már” elmúlt 22 éves, a mostani F1-es mezőny 3. legfiatalabb tagja – Strollnál 8, míg Norrisnál 20 hónappal idősebb.

Ahogy szinte mindenki más, ő is gokartozással kezdte, és ezzel nem volt egyedül a családban: bátyja éveken keresztül indult különféle bajnokságban, és Russellnek nem is kellett messze mennie a hasznos tanácsokért, hiszen már a kezdetektől, azaz nyolcéves kora óta édesapja volt a mérnöke és legfőbb kritikusa. Szerencséje volt a testvérével, hiszen a nála elkövetett hibákból rengeteget tanult mindenki, így George esetében már pontosan tudták, mikor hogyan és mit kell tennie a siker érdekében.

Számtalan versenyt és sorozatot megnyert, de a legkiemelkedőbb és addigi legnagyobb teljesítményét 2012-ben mutatta be a KF3 osztályban:


Megnyerte a SKUSA Supernationals címet, és CIK-FIA európai bajnokká vált, megelőzve olyan riválisokat, mint Max Verstappen, Esteban Ocon vagy éppen Lance Stroll. Ismerős nevek, igaz? Ráadásul egy évvel később sikerült a címvédés is neki!


16 éves koráig kellett várnia az együléses formaautós debütálásra, ekkor a Formula Renault 2.0 Alps bajnokságában versenyezhetett a Koiranen GP színeiben. Más kérdés, hogy szinte az utolsó pillanatig úgy tűnt, a Prema lesz majd a befutó, de végül nem velük született meg az egyezség. A Red Bull Ringen megszerezte első dobogós helyezését is, míg összetettben negyedik lett – igaz, több futamot is ki kellett hagynia betegség miatt. Néhány versenyre beszállhatott a Eurocup Formula Renault 2.0 bajnokságba is, ahol az utolsó futamon vendégkártyával indulhatott, és végül nem csak a pole pozíció, de a győzelem is összejött neki.

2014-ben jöhetett a Brit Forma-4-es bajnokság, ahol négyen is hatalmas csatát vívtak a végső sikerért, amit végül Russell szerzett meg a szezonzárón Snettertonban. A brit összesen öt futamgyőzelmet aratott és három ponttal előzte meg az összetett második helyén végző riválisát. Ez a siker hatalmas lökést adott pályafutásának, hiszen például ennek köszönhetően tesztelhetett egy GP3-as autót Abu Dhabiban, illetve megnyerte az igen rangos McLaren Autosport BRDC-díjat többek között Alexander Albon előtt, amiért 100 000 fontot kapott!

Még a GP3-as teszt idején egyik este fél 11 körül minden mindegy alapon írt egy e-mailt Toto Wolffnak, majd elaludt. Másnap reggel pedig arra ébredt, hogy Wolff negyedóra múlva visszaírt neki, hogy rendkívül tetszett Russell önéletrajza, úgyhogy küldje még el egy kollégájának, s hamarosan megbeszélnek majd egy találkozót – és valóban így történt, két hét múlva ugyanis George személyesen kezelhetett le Totóval!

Russell beavatta a Mercedes csapatfőnökét a saját dilemmájába, miszerint a következő évben két F3-as csapat is a soraiban látná őt : a Volkswagen-motort használó Carlin és a Mercedes-erőforrásokat használó Mucke. Wolff nyilván utóbbit javasolta, de George egy e-mailben megírta, hogy a Carlint választja, mert szerinte egy brit csapat jobban illik majd hozzá a Formula-3 Európa-bajnokság küzdelmei során. Wolff válaszában csak ennyit írt.


„Örülök, hogy megismertelek, de rosszul döntesz.”


Russell azonban hajthatatlan volt, és 16 éves kőkemény döntést hozott, gyakorlatilag kikosarazta Wolffot, amivel kapcsolatban ezt mondta:

„Tudtam, hogy Toto az a típusú fickó, akit a nap végén csak az eredmény érdekel, és én ezért választottam a Carlint.”

Csak hogy nem a Mercedes volt az egyetlen, amely le akart csapni Russellre. A BMW ugyanis 17 évesen vitte volna a DTM-be! Kezdetben – az életkora miatt – nem hivatalos tartalékversenyzőként számítottak volna rá, amikor azonban ment néhány tesztnapon, közölték vele: sajnálják, hogy nem tudnak azonnal ülést adni neki a következő szezonra, de ha elfogadja a szerződésüket, akkor a jelenlegi pozíciója mellett két versenyen is biztosan részt vehet, és egy év múlva ő vezetheti majd az egyik BMW-t! Az eddigi áldozatok után tehát egy komoly, ráadásul tehetős csapat gyári versenyzőként számított volna a britre!

És hogy végül miért nem a DTM-ben látjuk őt manapság?

Nos, ez Gwen Lagrue érdeme, aki a Mercedes young driver program vezetője, és aki korábban Esteban Ocont is leszerződtette, de ekkor Russellre fájt a foga. Lagrue kiskora óta figyelemmel kísérte Russellt, és amikor hallott a BMW-s ajánlatról, azonnal cselekedett: Russellnek junior pozíciót ajánlott abban az esetben, ha jól teljesít a szimulátoron. Nehéz szituáció volt, hogy a biztos BMW-t vagy a bizonytalan Mercedest válassza, de végül, mivel mindig is F1-es versenyző szeretett volna lenni, Lagrue és Wolff nyert, a többi innentől pedig már történelem!

Russell annyira jó volt a szimulátorban, így a Mercedes közbenjárásával nem csak a csapat junior versenyzője lett, hanem a GP3-ban az ART pilótája is.


Ekkor újoncként négy futamgyőzelmet aratva meg sem állt a bajnoki címig!


2018-ban, azaz egy év múlva jöhetett is az F2, szintén az ART versenyzőjeként, és már a Mercedes csapatának egyik tartalékversenyzőjeként! (Pascal Wehrlein mellett). Itt összesen hétszer nyert, és ezt a bajnokságot behúzta, ismételten újoncként! Ráadásul összetettben olyan neveket előzött meg, mint Lando Norris, vagy éppen Alexander Albon…

Nem volt kérdés, hogy jön majd a Forma-1, Toto Wolff segítségének köszönhetően tavaly mutatkozhatott be a királykategóriában. Első szezonjában pontot nem szerzett, de akkori csapattársát, Kubicát bucira verte az időmérőkön. Idén már Latifi oldalán teszi meg mindezt, kétszer már sikerült bejutnia a Q2-be is, ami utoljára a Williamsnek még 2018 novemberében jött össze ezt megelőzően. Voltak olyan pletykák, hogy jövőre ő lesz majd Lewis Hamilton csapattársa, azonban a Hungaroringen bejelentették, hogy 2021-ben is marad a Russell – Latifi duó, így Bottas ismét megmenekült.


Az más kérdés, hogy ha nincs a koronavírus, és jövőre valóban jöttek volna az új szabályok, akkor nagy valószínűséggel Bottas helyére Russell léphetett volna, de mint tudjuk, nincs ha…


Ami viszont tény, hogy George PowerPoint-doksikkal próbálta meggyőzni az igazáról és előléptetéséről Wolffot, most még sikertelenül.
De ami késik, egészen biztosan nem múlik, és elég nagy összegben érdemes fogadni arra, hogy 2022-ben Russellé lesz az egyik ezüst (fekete?) Mercedes!

Írj hozzászólást