Kimi Räikkönen nélkül szegényebb lesz a Forma–1

Kimi Räikkönen bejelentette, hogy év végén befejezi pályafutását. A Forma–1 egyik legszínesebb egyénisége hagy tehát fel az aktív versenyzéssel, ennek apropóján elevenítsük fel a páratlan pályafutású finn versenyző karrierjének legfontosabb állomásait, illetve próbáljuk meg megfejteni, hogy mi lehet Räikkönen hatalmas népszerűségének titka.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Mikor valakitől a pályafutása végén búcsúzunk, illendő a számokkal, a tényekkel indítani. Kimi esetében:

Egy világbajnoki cím, 21 futamgyőzelem, 18 pole-pozíció, és folytathatnánk hosszasan a sort.

Mégis úgy érzem, hogy muszáj ezt a portrét egy személyes élménnyel kezdenem.

Jónéhány alkalommal volt szerencsém a helyszínen megtekinteni a Magyar Nagydíjat, és bár ezt szokták mondani, a Hungaroringen szinte semmi sem állandó, egy dolog egészen biztosan. Versenyezzen éppen bárhol, a legtöbb szurkoló Räikkönennek szurkol hazánkban. Persze a Ferrarinál töltött éveiben ez hatványozottabban igaz volt, de még azokban az esztendőkben is jónéhány Kimi-pólós rajongóval lehetett összefutni, mikor a finn nem volt éppen az F1-es mezőny tagja. A Forma–1 elmúlt évtizedének számtalan emlékezetes pillanata kötődik Räikkönenhez, pedig pályafutása elején kevesen számítottak erre a végkifejletre, noha tehetségéhez már akkor sem férhetett kétség.

 


Kimi-Matias Espoo városában, Helsinki közelében látta meg a napvilágot 1979. október 17-én. A finn pilóta nagyon hamar megismerkedett a versenyzés adrenalinjával (akárcsak testvére, Rami, aki szintén versenyző lett), egyes elbeszélések szerint motoron már háromévesen ült, gokartozni pedig tízévesen kezdett, majd nemzetközi versenyeken is részt vett. Mint a legtöbb finn srác, ő is kipróbálta a jégkorongot, és bizony nagyon „kimis”, hogy azért hagyta abba, mert az edzések miatti korai kelést nehezen viselte. Hamar elkezdett szereléssel is foglalkozni, ugyanis úgy gondolta, ez majd hasznos lehet a későbbiekben. Fiatal korában a családja igen nehéz anyagi körülmények között élt, így jól jött, hogy Kimi tehetségére hamar felfigyeltek, megjelentek az első szponzorok, elindulhatott a nagybetűs karrier.

Kisebb bökkenőkkel persze, ugyanis azért maradt még egy ideig a gokartnál, mert a pénzhiány miatt nem engedhette meg magának, hogy magasabb szintre lépjen. Dave és Steve Robertson ekkor jött a képbe, az apa-fia páros sokat segített Kiminek az elindulásban.

A finn fiatalon úgy nyert például Forma Renault-bajnokságot, hogy az utolsó két versenyen már el sem kellett indulnia, hiszen a bajnoki címet addigra bebiztosította.

 

Forrás: formula1.com

A Forma–1-ben először 2000 szeptemberében, Mugellóban kapott lehetőséget a Sauber csapatától, és ahogy azt mondani szokás, hamar rárúgta az ajtót a világára, már a második tesztnapján fél másodperccel jobb időt futott a Sauber egyik akkori pilótájánál, Pedro Diniznél. Jacky Eeckelaert versenymérnök később így emlékezett vissza az ominózus tesztre:

„Elképesztő abba belegondolni, hogy a teszt előtt egy évvel Kimi még gokartversenyző volt. Természetesen ez nekünk is különös volt, de a gokartban dolgozó kollégák már korábban figyelmeztettek, hogy nem egy átlagos sráccal lesz dolgunk. Hihetetlen gyorsan felvette a ritmust, pedig akkor még a Forma–1 sokkal inkább szólt a lóerőkről, mint manapság”.

„Nagyon csendes volt, szinte alig szólalt meg, amikor viszont beszélt, akkor mindig nagyon hasznos dolgokat mondott. Nála sosem voltak felesleges körök. Kimi nagyon szerény ember, akinek valószínűleg sokkal nehezebb az emberekkel bánni, mint az autóval” – ezek pedig már Sergio Rinland szavai, melyek jól mutatják, hogy Räikkönen nem sokat változott az évek során.

A Sauber nem is teketóriázott, a 2001-es szezonra már teljes értékű szerződést kínált Kiminek. Annak ellenére, hogy sokan – köztük az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) akkori elnöke, Max Mosley – kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy egy ennyire tapasztalatlan, mindössze 23 jegyzett versennyel rendelkező pilóta Forma–1-es üléshez juthatott. Räikkönen azonban hamar elhallgattatta a kritikusokat, rögtön az első versenyén pontszerző helyen ért célba, ráadásul a népszerű sztori szerint 30 perccel a futam előtt még éppen aludt.

Első szezonjában aztán nyolc alkalommal végzett a legjobb nyolc között, a McLaren pedig ki is nézte őt a másik finn sztár, Mika Häkkinen utódjának.

Häkkinen egyébként a hírek szerint közben is járt fiatal honfitársáért, állítólag azt mondta Ron Dennis csapatfőnöknek, hogy „ha nyerni akarsz, hozd el a finnt.”

 

Ron Dennis és Kimi Räikkönen (Fotó: DPA/AFP)

A következő években, egészen pontosan 2006-ig Kimi a McLaren alkalmazásában állt. Az első közös szezon azonban nem sikerült igazán jól, de nem a versenyző teljesítménye miatt, a McLaren erőforrásával rengeteg probléma volt, négy dobogó azonban még így is összejött a finnek. A 2003-as idényben Kimi már az első győzelmét is megszerezte Malajziában, ráadásul egész évben ádáz küzdelmet vívott a világbajnoki címért Michael Schumacherrel. 2004-ben aztán mintha 2002 ismétlődött volna, folyamatosak voltak a technikai problémák, a csapat konstrukciót is váltott év közben, ezt követően pedig a teljesítmény is javult, Belgiumban még egy győzelmet is szerzett a finn pilóta.

Majd jött még egy sikeresebb 2005-ös szezon (újabb bajnoki második hely) és egy kevésbé sikeres 2006-os évad, amelynek során Schumacher bejelentette, hogy visszavonul (mint később kiderült, csak egy időre), a Ferrari pedig Raikkönnent szerződtette a hétszeres világbajnok német helyére. 2006-ban sok esetben motor-és gumihátrányban is volt a McLaren (akkor még két gyártó, a Michelin és a Bridgestone abroncsai közül lehetett választani, Kimiék előbbit használták). A finnek így is voltak azonban emlékezetes futamai, az Európa Nagydíjon például negyedik lett, óriási versenyt futva. Mark Slade versenymérnök később így emlékezett erre a futamra:

„Visszajött a buszba, és azt mondta, gyakorlatilag 60 időmérős kört futott, annyira a határon autózott. És tényleg így volt, bárki láthatta”.

A 2007-es szezon pedig meg is hozta a finn versenyző számára a régóta várt sikert.

Érdekes volt az év, hiszen a sajtó a két McLaren-pilóta, Fernando Alonso és Lewis Hamilton csatájától volt hangos, Kimi pedig így kis túlzással surranó pályán húzhatta be a világbajnoki címet, az utolsó versenyen bebiztosítva azt. A friss világbajnok még két évet töltött a Ferrarinál, és bár futamgyőzelmek még összejöttek, másik világbajnoki cím már nem. Utolsó ferraris évében, a belgiumi győzelmét követően (a legendás pálya, Spa-Francorchamps Kimi egyik kedvence volt) például tőle megszokott módon summázott: „Nem mi vagyunk a leggyorsabbak, de ahhoz elég gyorsak vagyunk, hogy versenyt nyerjünk”. 2009 végén pedig Kimi az egész F1-et otthagyta, kipróbálta magát a rali és a NASCAR világában is.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A visszatérése a Lotusnál következett be. Itt ismét csak azt érezhettük, hogy Kimi igazán a helyén van. Egy erős csapatnál, ám kisebb nyomással versenyezhetett, sok remek futamot produkált, a 2013-as melbourne-i győzelmét maga is kedvencei között emlegeti. A Lotustól még visszatért a Ferrarihoz, ahol Alonso, majd Sebastian Vettel megbízható hátvédje volt, ám már sokan felvetették, hogy talán lehetne kicsit élesebb, motiváltabb, 2018-ban, Austinban azonban így is nyert még egy futamot. Az Alfa Romeo pedig már a valódi levezetésről szólt, néhány emlékezetes momentum azonban ehhez az időszakhoz is kötődik.

 

Fotó: Getty Images

Természetesen egy portréból a család sem maradhat ki. Kimi első felesége Jenni Dahlman modell volt, második és jelenlegi társa pedig Minttu Räikkönen (leánykori nevén Virtanen). Egy kisfiuk is van, Robin. Egyébként mióta családja van, Kimi érezhetően nyitottabbá vált, a médiával is készségesebb.

A sajtóval való kapcsolat döntően határozza meg azt a képet, amely a finn világbajnokról az emberekben kialakult, és amely nélkül szintén nem lehetne teljes ez a portré. Jól szemlélteti ezt egy 2006-os jelenet, amikor is Martin Brundle, aki akkor tévés szakértőként volt a brazil verseny helyszínén, megkérdezte Kimitől, hogy miért nem vett részt a ceremónián, amin Schumacher életműdíjat kapott, mire a finn csak annyit reagált: „vécéznem kellett” (a fordítás szándékosan sajtóbarát – a szerk.).

Kimi Ron Dennistől, a McLaren korábbi csapatfőnökétől kapta a Jégember becenevet, mely a származásán túl legfőképpen arra utal, hogy mennyire ki tudja zárni a külső körülményeket, minden változást rezzenéstelen arccal vesz tudomásul, számára csak az a fontos, ami a pályán történik.

Vezetésben közben szeret teljesen magába zárkózni, csapatával sem szívesen kommunikál.

Talán sokan emlékeznek egy 2012-es versenyre, ahol a mérnöke próbálta neki elmagyarázni, hogy hogy áll a futam, mi lenne a megfelelő stratégia, erre Räikkönen csak ennyit válaszolt: „Hagyjatok békén, tudom, hogy mit csinálok”.

 

Fotó: Getty Images

A szurkolókkal viszont jó kapcsolatot ápol, erről egy 2017-es eset juthat eszünkbe, mely bejárta a világsajtót. Kimi hamar kiesett a barcelonai versenyen, a kamera pedig kiszúrt a lelátón egy kisfút, aki keservesen sírt kedvence búcsúja miatt. Nyilván a szervezők ötletére, de a fiút hátravitték a csapatokhoz, Kimi pedig kezet fogott vele, beszélgettek bár szót, sőt a kis szurkoló még egy aláírt sapkát is kapott. És ha már a név, nem feledkezhetünk meg az ominózus jégkrémes esetről sem, amikor Kimi egy versenymegszakítás közben fagyit kért.

Räikkönennel egy izgalmas és különleges figurája távozik a Forma–1 világának. Egy üde színfolt, akit nehéz lesz pótolni. Az utóbbi évek alapján talán már nem is mint versenyző, hanem mint karakter fog hiányozni a száguldó cirkuszból. Úgy viszont nagyon. Ha valaki szeretné jobban megismerni őt, jó szívvel ajánlom Kari Hotakainen hazánkban is megjelent, Az ismeretlen Kimi Räikkönen című könyvét.

 

Ki nyeri a 2021-es Formula-1-es világbajnokságot?

1,75 – Lewis Hamilton

1,90 – Max Verstappen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Motorsport/Forma1/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

Írj hozzászólást