Megismétlődnek-e a 2007-ben látottak jövőre? – George Russell lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél

Miután hétfőn bejelentette az Alfa Romeo, hogy a finn Valtteri Bottas lesz az egyik versenyzőjük, szinte biztosra lehetett venni George Russell érkezését a Mercedeshez. Egy nappal később már hivatalosan kijelenthetjük, hogy a 23 éves brit pilóta érkezik Lewis Hamilton mellé, mellyel összeáll a jelenkor és a jövő egyik legjobb versenyzője. Kockázatos döntés Toto Wolffék részéről, de már nem lehetett nem meglépni.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

EDDIG TARTOTT A KÉNYELEM?

Lewis Hamilton kétségtelenül minden idők egyik legjobb versenyzője, ennyire konzisztensen talán még Michael Schumacher sem tudott harcolni a világbajnoki címekért, idestova 15 éve mindig az esélyesek között emlegethetjük. Mióta Mercedes-dominancia van a hibrid érában, hatszor Hamilton, egyszer Nico Rosberg ült fel a Formula-1 trónjára.

2016-ban Nico Rosberg visszavonult, a világbajnoki cím elhódítását követően a Mercedes versenyző nélkül maradt. Toto Wolff és Niki Lauda nehéz döntés előtt állt, hiszen a piacon nem lehetett hasonló kaliberű versenyzőt találni szabadon. Akkor felröppent a junior program – már F1-es tapasztalattal rendelkező – tehetsége, Pascal Wehrlein szerződtetésének lehetősége, aki kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a sereghajtó Manorral. (A németet már ekkor világbajnok matériának nevezte Monisha Kaltenborn, aki a Saubernél volt csapatfőnöke.)

A vezetőség azonban jobbnak látta, ha egy rutinosabb pilóta ülne Hamilton mellé, így került Valtteri Bottas a képbe, aki négy és fél év alatt tökéletesen ellátta a „második számú” szerepet. Persze sosem volt kimondva, és folyamatosan tagadták, de Bottas messze volt attól, hogy első legyen. Ugyanakkor, ha pontokat kellett lopni a riválisoktól, megtette, ha Hamilton valamilyen oknál fogva nem tudott győzelemért harcolni, Bottas rendre lecsapott a lehetőségekre, viszont az a plusz hiányzott, amivel felvehette volna a versenyt brit csapattársával szemben. Hamiltonnak kényelmes volt Bottas mellett, pedig emlegették az utóbbi években Esteban Ocon nevét, aki végül távozott a Mercedes-család berkeiből, és a Renault (most Alpine) gyári pilótája lett lehetőség híján.

Az biztos, hogy Hamiltonnak fel kell kötnie a nadrágját, hiszen Russell messze más kaliber, mint Bottas. Érdekes lesz látni ezúttal a másik oldalon a hétszeres világbajnokot, hiszen 2007-ben ő volt az ifjú titán, Fernando Alonso pedig a Formula-1 arca, jövőre már más lesz a leosztás. Amit Russell hozhat a Mercedeshez, az egy elképesztő egykörös tempó, mellyel rajta kívül csak Hamilton és Max Verstappen rendelkezik meglátásom szerint, illetve az a jó értelemben vett feszültség, amit 2016 óta nem láttunk a csapatnál.

 

AZ ABSZOLÚT MEGÉRDEMELT LEHETŐSÉG

2019-ben feltűnt a junior program egy újabb terméke, George Russell. A mezőny leggyengébb autójával is meg tudta villogtatni tudását, majd a kurta-furcsa 2020-as idényben többször Q2-be jutott a Williamsszel. Az áttörés, azaz a pontszerzés a Szahír Nagydíjon érkezett el, igaz a Mercedesszel – a koronavírusos Lewis Hamiltont helyettesítette -, mellyel első sorba kvalifikálta magát, és amennyiben nincsen a csapat elbaltázott kerékcseréje, valószínűleg első győzelmét gyűjtötte volna be. 2021-ben rátett egy lapáttal, a már közel sem annyira gyenge Williamsszel mondhatni rendszeres látogatója lett a Q3-nak, és pontokat szerzett Magyarországon. Spa Franchorchamps-ban pedig mindenkinek koppant az álla a paddockban, amikor Russell a második helyre kvalifikálta magát, és a piros zászlóval leintett versenyt is ott fejezte be. Ezek voltak valószínűleg az utolsó tintacseppek Russell 2022-es szerződésén, mellyel már nem lehetett volna tovább várni. Igazságtalanság lett volna a 23 éves brit tehetséggel szemben.

Ahogyan azt fentebb említettem, egy körön szinte páratlan tehetsége van, pályafutása során egy (!) alkalommal győzték le kvalifikáción – Bottas a Mercedesnél. Ugyan a Williams versenytempója közel sem tökéletes, Russell rendszeresen túlteljesített a grove-i istálló gépével. Toto Wolff szavait tudom idézni, amit Szahírban mondott; „csillag született”. Egy olyan csillag, amely most megkapja élete lehetőségét minden idők legsikeresebb versenyzője mellett. Akárcsak a spái dobogója, a 2022-es Mercedes-szerződés is teljesen megérdemelt.

 

Ki lesz a Forma 1 egyéni világbajnoka?

1,67 – Max Verstappen

2,10 Lewis Hamilton

151,00 – Valtteri Bottas

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Morotsportok/Forma 1/Szezon fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást