Mennyire jó pilóta valójában Lance Stroll?

Figyelem! Megosztó és szubjektív írás következik a jelenlegi F1-es mezőny egyik legkevésbé kedvelt versenyzőjéről!


Fogjuk idén dobogón látni Strollt?


Idén október 29-én mindössze 22. születésnapját ünnepli majd Lance Stroll, a Montreálban született Forma-1-es pilóta. Édesanyja a belga divattervező Claire-Anne Callens, míg édesapja kanadai dollármilliárdos, Lawrence Stroll. Természetesen fiatalkorában ő is gokartozni kezdett, de másokkal ellentétben viszonylag későn, csupán 10 évesen indult el első hivatalos versenyein ebben a szakágban. Hogy nem volt tehetségtelen, azt jól bizonyítják a különböző díjak, amiket bezsebelt – kétszeres kanadai gokart bajnok – illetve az is, hogy 2010-ben bekerült a Ferrari Akadémiájára is!Édesapja törtetése és töménytelen pénze révén a „kis” Stroll akkor is gyakorolhatott, amikor mások hivatalosan nem ugyanakkor az is tény, hogy Lance rendszerint élt ezekkel a lehetőséggel. 2014-ben elindult a Formula 4-es Florida Winter Games-en, ahol például Verstappen és Latifi ellen is versenyzett. Ekkor a futamgyőzelem még nem jött össze, de többször is dobogóra állhatott.

Ugyanebben az évben az olasz F4-es bajnokságban is rajthoz állt a Prema csapatánál, és annak ellenére nyerte meg a sorozatot, hogy a zárófordulóban sérülés miatt nem indulhatott. Előtte viszont parádézott: tizenhárom dobogós helyezés mellett hétszer is őt intették le elsőnek!2015-ben sem volt megállás: a Toyota Racing Series mellett indult az FIA Formula 3 Európa-bajnokságban is, ahol szintén ismert riválisai voltak: Charles Leclerc, Alex Albon vagy éppen George Russell. Az idény végén 5. lett, miután hatszor állt a dobogóra és egy futamgyőzelmet is aratott. November közepén aztán Strollék bejelentették, hogy megszűnik az együttműködés a Ferrarival, ugyanis a kis Lance a Williams F1-es csapatának tartalékversenyzője lesz!

Egy év múlva aztán eddig autóversenyzői karrierjének talán legjobb évét produkálta. Néhány érdekes kitekintés mellett utcahosszal nyerte a már korábban említett Formula 3 Európa-bajnokság 2016-os szezonját, miután tizennégy futamot is nyert, és már négy fordulóval a vége előtt bajnok lett – nem kevesebb, mint 187 pontos előnnyel!

Nem csak ennek, hanem a Williams pocsék anyagi helyzetének, no meg a Stroll édesapja által kiállított 80 millió fontos csekknek is köszönhetően 2017-ben már Felipe Massa csapattársaként mutatkozhatott be a királykategóriában dacára annak, hogy az első három versenyen különböző okok miatt célba sem ért, végül összesen hét futamon szerzett pontot, köztük a számára feledhetetlen bakui káoszban, ahol 3. lett! Ott ráadásul majdnem második helyen ért be, de Valtteri Bottas megelőzte őt az utolsó métereken – ezzel ugyanakkor Max Verstappen után minden idők második legfiatalabb F1-es dobogósa lett Stroll 18 évesen és 310 naposan!

Érdekesség, hogy eddigi három teljes idényét tekintve ebben az elsőben volt a legsikeresebb az év végi összetettbéli 12. helyével (azután 18., míg tavaly 15. lett).Karrierjében feljebb váltás egyértelműen a Racing Point-os szerződés hozta meg, miután apja felvásárolta a Force Indiát, s azóta Perezzel együtt (Ocon helyett) alkotnak egy duót.

Idén ráadásul a „Pink Mercedes” elképesztő sebességgel rendelkezik, amelyet ki is használ Stroll: az első versenyen technikai probléma miatt nem tudott körbeérni, de azóta folyamatos pontszerzések jöttek, sőt, kétszer negyedik helyen intették le őt!

2020-ra olyan autót kapott Lance Stroll, amellyel végleg bebizonyíthatja, hogy helye van a Forma-1-ben, és egyelőre nagyon jó úton is halad efelé. Időmérős teljesítményét sokszor – teljesen jogosan – rengeteg kritika érte, az egykörös tempóján még fejlesztenie kell. Viszont úgy tűnik, Stroll olyan, mint egy jó versenyló: a futam hozza őt lázba, és főleg a rajtok! A legutóbbi F1-es versenyen, Barcelonában is hatalmasat startolt, de ezekben egyébként és már most, ennyi idősen a legjobbak között van.

Versenytempója pedig abszolút értékben is a legjobbakéval vetekszik, tízből kilencszer magasabb pozícióban fejezi be a futamot, mint ahonnan elkezdte azt.

Nem fél az előzésektől, sőt, kifejezetten élvezi is ezeket a párharcokat. Gumikezelésben még lenne hova fejlődnie, ugyanakkor talán Verstappenhez hasonlóan olyan helyzetekben ismer fel előzési helyzeteket, mint nagyon kevesen.

Hogy ezek mellett nem lehet vele értelmes interjút készíteni? Hogy akkora az arca, hogy alig fér be a beléptetős kapun? Hogy legnagyobb gondja két verseny között, hogy melyik kontinens melyik elegáns hoteljében golfozzon? Ugyan, kit érdekel, ha apumegvette apja lehetőségeit elképesztően jól használja ki, és jelen állás szerint 2021-ben már mint Aston Martin pilóta beszélhetünk róla.Lehet, hogy nem akkora tehetség, mint Verstappen vagy Hamilton, de egyértelműen helye van a Forma-1-ben. Ja és ha már Hamilton! A címvédő brit az egyetlen, akihez Stroll rendszeresen odamegy és beszél vele néhány szót, akár interjú közben is látványosan gratulál neki, ha arról van szó. Hmm, érdekes, hogy Toto Wolff meg beszállt az Aston Martinba és nagyon jóban van Lawrence Strollal, nem? Lehet Lance-nek egyenes útja lesz majd a Mercedeshez?

Ez talán csak a saját összeesküvés-elméletem, ugyanakkor az biztos, hogy még hosszú évekig látjuk majd a paddock egyik legunottabb arcát, aki egyben az aszfalt egyik leggyorsabb versenyzője is.

Írj hozzászólást