Mick Schumachert a Forma-1-ben?

Már nem csak a szurkolók, hanem a szakma egy része úgy véli: a „kis” Schumi megérett az F1-re! Ujvári Máté írása.

Scuderia Ferrari Keeping a Very Close Eye on Mick Schumacher and his Progress - EssentiallySports


A Forma1 futamaira bármikor fogadhatsz az Unibet kínálatában!


1999. március 22-én született Mick Schumacher Svájcban, és kezdetben nyilván nem tudta, de idővel hozzá kellett szoknia: a világ egyik legismertebb sportolójának, a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael fiaként mindig is kitüntetett figyelemben lesz része. Nem számít, hol jár és milyen célból, édesapja drukkerei a kis Mick karrierjét is ugyanúgy követték már a kezdetek óta, mintha csak a hétszeres F1-es világbajnokról lenne szó.

Mick 8-9 évesen kezdett gokartozni, de a család kényesen ügyelt rá, hogy a média ne fújja ezt fel, ezért kezdetben Mick Betsch fedőnéven versenyzett (A Betsch édesanyja leánykori neve). Fokozatosan járta végig a ranglétrákat és a különböző kategóriákat, hogy aztán 2014-ben már ne csak német, hanem nemzetközi futamokon is részt vegyen.


Ekkor a Mick Junior nevet használta, ám egy idő után a sajtónak leesett a tantusz, ugyanis Mick szállította a dobogós helyezéseket, így elkezdtek jobban utána nézni, ki ez a fiú valójában.


Egészen 2015-ig kellett várni arra, hogy már a valódi vezetéknevét használva versenyezzen, ekkoriban váltott formula autókra, és 2016-ban már a Prema Powerteam csapatánál találta magát. Ez a név garancia volt arra, hogy Mick az F2-ig szinte biztosan eljut majd, ugyanis – bár F3-ban és F2-ben egyformák az autók – a legjobb mérnökök itt vannak, és így az egyik leggyorsabb autót az elmúlt időszakban a Prema adta, amely ráadásul nagyon szoros és jó viszonyt ápol a Ferrarival. A Premának köszönhetően szerepelt a Formula-3-as Európa-bajnokság futamain is 2017-ben, ahol az első szezonban a csapat leggyengébben teljesítő pilótája volt a négy sportolóból.

A 2018-as idényt is mintha csak „kettesben” kezdte volna Mick, de a szezon feléhez érkezve valami átfordult:


A 15. versenyen, Spában ugyanis megszerezte az első győzelmét.


Ekkor ugyanakkor óriási lemaradásban volt Dan Ticktumhoz képest, aki közel 70 ponttal előzte őt meg, ráadásul Mick csak a 10. helyen állt a tabellán. Mégis, az a belga győzelem egészen pazar sorozatot indított el Schumachernél, és ezt követően nem volt megállás! Volt egy ötös győzelmi sorozata, de összesen Spa után még hétszer intették őt le elsőként, és végül így szerezte meg a bajnoki címet Ticktum előtt. A legyőzött rivális nem fogadta jól a vereséget, és azóta is sokat ismételgetett mondatokkal foglalta össze kettejük csatáját:

„Van a jó beállítás, van a tökéletes beállítás, és van a Schumacher-beállítás…”

Ticktum szavait bizonyítékok sosem követték, de sok emberben elültette a gondolatot: tényleg szabályosan nyert Mick? Lehetséges egy ekkora feltámadás? Ezek a kétségek azóta is sokakat gyötörnek akkor, amikor meg kell ítélni Mick Schumacher teljesítményét.

A 2019-es év mindenesetre fantasztikus hírrel indult számára: A Ferrari Driver Akadémia tagja lett! Ezzel pedig ténylegesen, mindent kétséget kizáróan elindult édesapja nyomdokain – ráadásul tavaly áprilisban, Bahreinben tesztelhetett először egy Ferrarit, az SF90-et. Még abban az évben bemutatkozott az F2-ben is a Premánál, ahol Sean Gelael volt a csapattársa.

Eddigi legnagyobb sikerét aratta a kis Schumi | Vezess

Egyetlen futamgyőzelmet aratott, éppen a Hungaroringen, a sprintversenyt tudta behúzni az élről. Összességében a teljesítménye egyáltalán nem volt kiemelkedő, csupán 12. helyen zárta az idényt. De így elérkeztünk az idei évhez, amikor is Mick Schumacher…

…vezeti a bajnokságot! Amikor e sorokat írom, még előtte vagyunk az Orosz Nagydíjnak, ahol szokásos módon két futamon vesznek majd részt az F2-esek. Ez az utolsó előtti helyszín, ugyanis Szocsi után majd a dupla bahreini hétvége vár a közvetlen utánpótlásra, azaz hat versennyel a vége előtt áll az élen Mick Schumacher. Ez még rengeteg idő a többieknek, de jól jelzi: valami ismét nagyot változott a legendás hétszeres világbajnok fiánál!

Pedig a szezont megint nem kezdte jól, hiszen az első dobogójára egészen a harmadik hétvégéig kellett várni, de a Hungaroringen végül mind a fő-, mind a sprintversenyen harmadik lett. Egyetlen futamgyőzelmét Monzában aratta, ugyanakkor elkezdte nagyon konzekvensen hozni a pontokat, és ennek is köszönhető jelenlegi nyolc pontos előnye összetettben egy másik Ferrari akadémista, Callum Ilott előtt.

Ebben az évben kapta eddigi legnehezebb csapattársát talán Mick, méghozzá a tavalyi F3-as bajnok Robert Svarcman személyében. Az orosz pilóta elképesztően gyors és tehetséges, parádésan, győzelmekkel kezdte a szezont, de aztán Mick megtáltosodása után visszaesett a teljesítménye (jelenleg 4. összetettben). Az is tény ugyanakkor, hogy a sok negatív kritika, miszerint nem tud előzni és nem elég agresszív, megtette hatását. Ha nem is láthattunk tőle még mondjuk Ricciardo-féle bevetődést, azért előzött már nem is egyszer olyan szituációban, amit nem mindenki vállalt volna be. Egyre magabiztosabb, és egyre vakmerőbb, mintha ténylegesen megérezte volna a királykategória illatát.

A „kis” Schumi jó úton halad afelé, hogy elhagyhassa az előbbi jelzőt vezetékneve elől, azonban az igazi és egyben utolsó fokmérő majd az lesz, ha be tud kerülni a Forma-1-be. Ehhez minden adottsága és lehetősége megvan, a szponzorok sorban állnak érte, és képzeljük csak el a szalagcímeket: egy Schumacher a Forma-1-ben!


Minden afelé megy, hogy egyszerűen elképzelhetetlennek tűnik, hogy 2021-ben vagy legkésőbb 2022-ben Mick nem egy F1-es autót vezet majd élesben.


Ha a mostani év végén az első háromban végez összetettben a Forma-2-ben, akkor meglesznek a szükséges szuperlicencpontjai is a kategóriaváltáshoz.

A közelmúlt eredményeit és teljesítményeit elnézve ez szinte biztosra vehető, és vélhetően emiatt is vár még ki az Alfa Romeo és a Haas is azzal, hogy bejelentse pilótapárosát a jövő évre. Mick megint ugyanazt csinálja, mint korábban szinte mindig: kezdetben fontolva halad, mint egy megfigyelő, először felméri a terepet és az ellenfeleit. Aztán szép lassan, ha már megszokta a közeget, elkezd kinyílni, majd robbant! Ez mind szép és jó, van viszont egyetlen óriási probléma és kérdés, amely adja magát.

A Prema – ahogy korábban már említettem – a legjobb csapat, innen viszont csak alsóközépkategóriás F1-es istállóhoz mehetne a Forma-1-be. George Russell az élő példa, hogy gyenge csapatból is ki lehet emelkedni, de kérdés, hogy az egyébként is egész életét óriási nyomás alatt és rivaldafényben élő Mick Schumacher kibírná-e, ha majd jönnének a hangok a sokadik leszereplése után:

„Ugyan, kér erőltetni, csak az apja miatt van itt!”

A fizikális felkészülés mellett mentálisan kell majd leginkább megerősítenie magát a Forma-1-re, mert az nem kérdés, hogy bekerül-e oda, csak az, hogy mikor.

Apja Ferrarijával bemutatózik a Ferrari-ünnepen Mick Schumacher | M4 Sport

 

Írj hozzászólást