Ricciardo újra akcióban!

Az ausztrál versenyző úgy tűnik, nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta: mindent megtesz majd, hogy szépen búcsúzzon a francia csapattól! Ujvári Máté írása.


Hétvégén újra F1-es futam, ezúttal Olaszországból! Fogadtál már rá?


A Forma-1-es paddock legviccesebb és leglazább arca az elmúlt években egyértelműen Daniel Ricciardo volt. Igaz, 2021-es leendő csapattársa, Lando Norris személyében elég erős kihívót kapott, de az ausztrál vigyoránál talán csak Lewis Hamilton bicepsze nagyobb a versenyzők közül. Ricciardo először talán akkor villantotta meg igazán oroszlánkörmeit, amikor első (és egyetlen) közös szezonjukban simán megverte házon belül a Red Bullnál Sebastian Vettel, hiszen amíg utóbbi egyszer sem, addig a „méhészborz” háromszor is futamot tudott nyerni 2014-ben – ezzel egyébként akkor összetettben a harmadik helyen végzett év végén.

Az azt követő esztendő több mint felejthető sikerült, ugyanakkor 2016 és 2017 is erős idénye volt az ausztrálnak:


Két futamgyőzelem mellett számtalan dobogót szállított, és a mezőny egyik leggyorsabb pilótájává vált!


Nem véletlen, hogy ekkoriban rengeteget pusmogtak arról a paddockban, hogy Ricciardo akár újra összemérheti erejét Vettellel, ugyanis az akkori hírek szerint a Ferrari célkeresztjébe került. Ez a pletyka hosszú hónapokig kitartott, de a végeredményt mindenki tudja: Daniel Ricciardo (egyelőre) nem öltözött vörösbe.

A legközelebb tavaly decemberben – idén januárban volt hozzá, amikor a Ferrari közte és Carlos Sainz között döntött, de végül a spanyol lesz majd jövőre Leclerc csapattársa.

A 31 éves sportember nem esett kétségbe, és összességében lehet jobban is döntött, hiszen 2021-ben már a McLaren – Mercedes szerelését húzhatja majd magára, ami elnézve a csapatok jelenlegi formáját, akár hosszútávon is nyerőnek bizonyulhat…De ne szaladjunk ennyire előre, és térjünk vissza kicsit a Red Bull-os korszakához!

Daniel Ricciardo csatlakozott Cristiano Ronaldo csapatához - Infostart.hu


Ricciardo úgy tűnt, egyértelműen a bikások elsőszámú pilótája, azonban Max Verstappen személyében megérkezett minden idők egyik legtehetségesebb F1-es versenyzője, ami idővel egyszerűen felőrölte őt.


A Red Bull többször is határozottan kijelentette, hogy a hollandól a Forma-1-es történelem legfiatalabb világbajnokát szeretnék „csinálni”, és valóban minden jel arra utalt, hogy Hornerék egyemberként beálltak mögé.

A „HoneyBadger” ezt unta meg, és ahogy például a Drive To Survive-ban is elmesélte, egyszerűen ki akart szakadni abból a közegből, amely már nem motiválta kellőképpen, és amelybe kicsit bele is fásult. Így végül bankot robbantott…

…a Renault segítségével! A franciák tudtak arról, mi zajlik a Red Bullnál, és egy szemüveg nélkül is látható rengeteg nullát tartalmazó fizetéssel elcsábították az új kihívásokat kereső Ricciardót, aki Hamilton és Vettel után a legjobban fizetett F1-es versenyzővé lépett elő!

Ricciardo szerint is sokat izmosodott a Renault motor

A csapat „közepesen” sokat várt tőle, ami azt jelenti, hogy bár az autó futamgyőzelemre egyáltalán nem (volt) esélyes, mégis a lehető legtöbb pontot ki akarták facsarni a vasból.

Ennek ellenére a 2019-es évet pocsékul kezdte, hiszen az első öt versenyéből mindössze egyszer végzett pontszerző helyen, akkor is csak hetedik lett. Az ausztrál maga is elismerte, hogy az új szituáció nem várt nehézségeket okozott számára kezdetben, és csak a szezon végére kezdett rátalálni a helyes útra, de lényegében egy egész idénye ráment arra, hogy megszokja új csapatát. Erre mi történik? A fentebb már említett „dobbantás”, hiszen bár a Ferrari nem jött össze, a McLaren – Mercedes már igen, így Ricciardo mindössze 21 futam után, 2020 elején döntött, hogy egy év múlva lelép. Finoman fogalmazok, ha azt mondom, elképesztően meglepte Cyril Abiteboul csapatfőnököt és az egész vezetést…

A hírek szerint a bejelentés után volt is egy kis mosolyszünet a felek között, de a helyzet azóta rendeződött, sőt! A Renault tavalyhoz képest jelentőset lépett előre, és az alacsonyabb leszorítóerőt igénylő „erőpályákon” már határozottan versenyképes tud lenni.

Ezt láthattuk Spában is, ahol csak a középső szakaszban nem a Ricciardo – Ocon duó volt a leggyorsabb, és ennek volt köszönhető a Belgiumban elért 4. és 5. hely is, valamint az ausztrál plusz pontja, amit a leggyorsabb körért kapott – Renault-val utoljára még 2010-ben, Robert Kubica volt erre képes Kanadában!

Újra láthattuk – még maszkon keresztül is! – a legendás vigyort, illetve hallhattuk összetéveszthetetlen röhögését a leintést követően. Az értékelő interjúkban el is mondta, hogy rég érezte magát ennyire jól a bőrrében, nagyon pozitívan látja a jövőt.

Kétségtelen, hogy a francia alakulat most beletalált végre valamibe hosszú idő után, és úgy tűnik, hogy idén a középmezőny óriási harcaiban a Renault-nak is jut némi szerep.


Összetettben hét verseny után Ricciardo a 8., míg Ocon a 10. helyen áll, míg a konstruktőri vetélkedésben csupán két pontra vannak a Ferraritól, hétre a Racing Pointtól és kilencre a már harmadik McLarentől.


Egy dobogó óriásit lendíthetne rajtuk minden szempontból, és erre egyébként Monzában még inkább meg lesz az esélyük, hiszen az olasz pálya karakterisztikája hasonlít a belga aszfaltéhoz.

Ha pedig összejönne a pódium Ricciardónak, akkor jöhetne a tetoválás Abiteboul valamely testrészére, kettejük fogadásának tárgya ugyanis ez. Azt hiszem az nagy show, és ha úgy tetszik, szép búcsú lenne az ausztráltól, aki elmondhatná: tényleg mindent megtett és kihozott az autóból…

Australian Grand Prix qualifying 2019: 'Renault will sneak into the points' predicts Daniel Ricciardo despite Q2 exit

Írj hozzászólást