Russell majdnem megszerezte az „új” Williams első pontját

BARCELONA, SPAIN - AUGUST 15: George Russell of Great Britain driving the (63) Williams Racing FW43 Mercedes during qualifying for the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 15, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)

A Toszkán Nagydíj nem csak a Ferrari 1000., hanem az újjáalakuló Williams első versenye is volt. Ujvári Máté írása.


A héten szünet van, de jövő héten folytatódik a Forma1! Kattints és fogadj már most a következő futamra! 


Hogy Mugello mennyire különleges helyszín volt, azt jól láttuk a közvetítések során, illetve rengeteget hallottuk a pilótáktól is. Szinte kivétel nélkül mindenki extra élményekről és óriási hullámvasutazásokról beszél, no meg a Ferrari történelmi, 1000. versenyéről, a piros zászlókról, Hamilton győzelméről és Albon első dobogójáról, pedig volt itt egy másfajta debütálás is:


A Dorilton Capital által megvásárolt Williams első versenyhétvégéjén vett részt Claire Williams nélkül.


A grove-iakat ideiglenesen már Simon Roberts irányította Mugellóban, aki egyben az istálló ügyvezetője is.

A Williams ugyan nem szerzett pontot Toszkánában, de nagyon közel járt hozzá. Latifi benne volt a hatalmas balesetben, amely nem csak a kanadai, hanem Giovinazzi, Sainz és Magnussen vesztét is okozta, George Russell viszont ennek (is) köszönhetően sokáig a pontszerző, 9. helyen autózott. A végén azonban a második álló rajtot követően már elfogyott a tempója, és bár az utolsó körökben a „lelkét is kiautózta” hogy megelőzze Vettelt, nem jött össze a pontszerzés. Most volt pedig a legközelebb ehhez, érthető okokból rendkívül csalódottan is nyilatkozott a leintést követően.


Pedig Russell teljesítménye alapvetően továbbra is elképesztően kimagasló, ami akkor is igaz, ha 30 Forma-1-es futam alatt egyelőre kerek 0 pontot szerzett.


Az időmérős tempójáról és koncentráltságáról viszont sokat elmond, hogy sem Kubica, sem Latifi nem indulhatott még nála egyszer sem előkelőbb helyről F1-es versenyen! Ráadásul igazi bónuszkör volt részéről az, amikor az ő onboard felvételeit láthattuk az egyik szabadedzésen, miközben végig közvetítette a saját körét. Zseniális jelenet volt, és ez is mutatja: pocsék Williams ide vagy oda, Russell lenyűgözte a világot, hiszen ilyen lehetőséget nem kap csak úgy bárki a Forma-1-től – egyébként az a videó közel 350 ezres megtekintésnél jár jelenleg a Youtube-on!

 
A fiatal brit nagyon érdekes helyzetben van, hiszen a Williams egyik, hanem leggyengébb korszakában vezeti a csapat autóját, ugyanakkor szemernyi kétsége sincs senkinek afelől, hogy az idő neki dolgozik. 2021-re még nem merték beültetni Hamilton mellé a Mercedesbe, de ha nincs a koronavírus, és jövőre jönnének valóban az új szabályok 2022 helyett, akkor lehet Wolff bátrabb döntést hozott volna. Russell hihetetlen fejlődésen ment át fizikálisan is, érdemes megnézni közösségi oldalát is, hány kockát szokott magával „cipelni”…


Ráadásul nem győzöm hangsúlyozni azt, hogy ő anno az F2-ben egy bizonyos Lando Norris és Alexander Albon előtt nyerte meg a bajnoki címet 2018-ban.


George Russell: Being first out in testing 'psychologically' important for Williams | Formula 1®Ennek ellenére neki még nem volt lehetősége arra, hogy minimum egy McLaren-szintű autóban megmutathassa a képességeit az F1-ben is, és ezzel a Williams-szel jövőre is csak egy célja lehet: folyamatosan csapattársa előtt végezni, és gyorsabbnak lenni tizedekkel nála, aztán hátha egy kis szerencsével „bemákol” valahol végre egy pontot. Nem tudom volt-e valaha olyan versenyző a Forma-1-ben, aki helyezéseket és pontszámokat tekintve ennyire gyengén kezdett a királykategóriában, mégis mindenki sztoikus nyugalommal figyelte ezt a szenvedést, mert tudta:


Ez a srác pár éven belül világbajnoki címért kell, és világbajnoki címért is fog küzdeni! Ha meg lesz a kitartása, és nem hagyja el a hite, ez szinte egészen biztos.


A csapatok többségétől hatalmas javulást, változást nem várhatunk majd ebben a szezonban, és a következőben sem – miközben amellett hiba lenne szó nélkül elmenni, hogy tavalyhoz képest a Racing Point mellett egyértelműen a grove-iak léptek leginkább előre, bizonyítja ezt például az a sok Q2-es kvalis szereplés is, amit Russell, és néha Latifi is összehozott. A fentiekből következik, hogy a korábban már említett ideiglenes csapatfőnöknek, Simon Robertsnek elsősorban már a 2022-es időszakra kell készülnie, miközben rövidtávon a szakértelmének köszönhetően is lehet minimális javulás. (aki egyébként korábban a McLaren operatív igazgatójaként is dolgozott 15 éven keresztül a wokingiaknál, közte egy kis kitérő volt csupán a Force Indiához)

Elég sokatmondó ugyanakkor, s rengeteg mindent meg is magyaráz az, hogy az anno sztárigazolásként idehozott, majd a 2019-es szezonkezdet előtt rongybabaként „szabadságra küldött” Paddy Lowe helyett egészen idén májusig nem volt technikai igazgatója a Williams-nek. Hogy ez mennyire írható Claire Williams számlájára vagy sem, azt mindenki döntse el maga, ugyanakkor a paddockban egyöntetű volt a vélemény az elmúlt időszakban: Claire-nek rosszak a súgói, és nem alkalmas arra, hogy elvezesse az istállót. Ha így nézzük, nem is véletlen, hogy a közelmúltban vásárolták fel a csapatot, és alakult át a vezetőség, miközben figyelembe véve a múltat, azért Claire Williamst is megmaradhatott egyelőre tanácsadóként.

Forma-1 kedvelőként azt csak remélni tudjuk, hogy azért lesz idén legalább egyetlen olyan kaotikus verseny, ahol végre a Williams csapatának is kijön a lépés, hiszen óriási önbizalmat (és nem kevés pénzt!) adhatna a munkatársaknak – köztük Jánvári Zsolt rendszertechnikusnak is! – egy top 10-be kerülés. Ami valószínű, hogy Russell jövője biztosabb lábakon áll, mint jelenlegi csapatáé, de ha jól sikerülnek majd a fejlesztések, és 2022-től újra régi fényében kezdene el tündökölni a csapat, akkor…

 

Írj hozzászólást