A férfi kézilabda-világbajnokság első hetének tanulságai

Véget ért a csoportkör az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, ma a középdöntőben folytatják a csapatok. Az első, 32 válogatott részvételével rendezett torna kaotikus körülményeket és sok meglepetést hozott eddig, röviden összegezzük a világbajnokság első hetének tanulságait.


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

SOKNAK TŰNIK A 32 CSAPAT

 

Kezdjük rögtön az előző tornákhoz képest legszembetűnőbb és jelentősebb változással. Korábban a világbajnokságokat 24 ország részvételével rendezték, idén azonban már 32 nemzeti válogatott vehetett részt rajta.

A kézilabda jellemzően európai sportág, még akkor is, ha mondjuk Egyiptom, Katar, Tunézia, Japán vagy éppen időszakosan a Koreai Köztársaság válogatottja fel tudta venni a versenyt az öreg kontinens csapataival.

Ebből a földrajzi behatároltságból adódóan szakmailag, a játék minőségét tekintve mindig is az Európa-bajnokság volt a sportág csúcseseménye, a világbajnokságokon gyakoriak voltak a nagyon sima, szinte a komolytalanság határát súroló mérkőzések.

Ezért is fogadták kritikus hangok a bővítési tervet, és az egyiptomi torna egyértelműen a kétkedők álláspontját támasztja alá, az egyik legjobb példa erre talán a magyar csoportban szereplő Uruguay, amely 40 gól felett kapott mindkét mérkőzésén, a sors furcsa fintoraként mégis folytathatja a tornát. A Zöld-foki-szigetek ugyanis a Magyarország elleni vereség után a másik két mérkőzésére már nem tudott kiállni a koronavírus-járvány miatt, hiszen nem volt meg a minimálisan szükséges 12 játékosa (tíz mezőnyjátékos és két kapus).


 

A KORONAVÍRUS BEÁRNYÉKOLJA AZ EGÉSZ TORNÁT

 

A világbajnokság másik nagy problémája a koronavírus-járvány.

Láttuk decemberben, hogy lehet a világjárvány árnyékában is nagyobb komplikációk nélkül kézilabda-világeseményt rendezni (hogy más sportágak sikeres versenyeiről ne is beszéljünk), de ez az egyiptomi szervezőknek nem sikerült.

A norvég, a francia és a német válogatottban is nagyon sok az elégedetlen játékos és stábtag. A résztvevők nehezményezik, hogy az egészségügyi protokoll nincs kellő szigorral betartva, a csapatok többek között együtt étkeznek, sokszor látni még a buborékon belül is maszk nélkül sétáló járókelőket, a nyitómérkőzésen pedig a hírek szerint a zárt kapuk ellenére is több száz néző volt.

Csehország és az Egyesült Államok már a torna előtt visszalépett, a Zöld-foki-szigetek válogatottja viszont még elutazott a helyszínre, és az első meccsét le is játszotta a magyar válogatott ellen (34-27-es vereség), később azonban a nagyszámú fertőzött miatt már nem tudtak kiállni, így hivatalosan további mérkőzéseiket 0-10-es vereséggel írták jóvá, versenyben tartva ezzel a világbajnokság egyik leggyengébb csapatát, Uruguayt.


Az egyiptomi szervezéssel ezen kívül is több gond van, az első néhány napban a közvetítés minősége nem volt kielégítő, a pálya borítását több találkozón is javítani kellett, emellett volt, hogy egy macska zavarta meg az aktuális mérkőzést.

 

POZITÍV ÉS NEGATÍV MEGLEPETÉSEK IS

 

Egyelőre az eredmények tekintetében is igen zavaros a kép. Az A csoportban kisebb meglepetésre a magyar válogatott végzett az első helyen, a mieinkről majd bővebben később. A B jelű négyesben még érdekesebben alakultak az események, hiszen már rögtön az első körben Brazília döntetlent játszott Spanyolországgal. Ez főleg annak függvényében volt meglepő eredmény, hogy a brazilok felkészülését is alaposan megzavarta a járvány. Jordi Ribera csapata aztán szoros mérkőzésen verte a lengyel válogatott, majd simán győzött Tunézia ellen is.

A világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetése a lengyel együttes, amely hosszú évek gyengélkedése után ezúttal újra esélyes a negyedöntőre.


A nem európai országok közül még Japán és Egyiptom válogatottja kiemelendő, előbbiek rögtön egy horvátok elleni, meglepő pontszerzéssel kezdtek, és utána is folytatták jó teljesítményüket. Egyértelműen látszik az a fejlődési ív, melyet az elmúlt években Dagur Sigurdsson irányításával bejár a csapat. Egyiptom pedig hazai pályán egyáltalán nem lesz esélytelen a negyeddöntőre, Garcia Parrondo csapata a svédek ellen is sokáig vezetett, végül azonban vereséget szenvedett, ez némileg nehezítheti a dolgukat.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT REMEK RAJTOT VETT

 

Már a világbajnokság előtt kedvezőnek tűnt a meccssorrend, hiszen a magyar válogatott felkészülési találkozói elmaradtak, így ideálisnak volt, hogy két könnyebb találkozóval rajtolhatott a csapat. Meg is lett a két sima győzelem, ám tudtuk, hogy Németország ellen kezdődik igazán a világbajnokság. A hiányzók ellenére Alfred Gíslason csapata számított az összecsapás esélyesének, azonban a magyar válogatott, főként a találkozó elején kitűnő teljesítménnyel uralta a mérkőzést. Nem csinált semmi meglepőt Gulyás István együttese, a beállóval történő kettő-kettőkre, páros kapcsolatokra, illetve az átlövésekre, valamint a masszív hatosfalra építve került ötgólos előnybe.

Észrevehető volt emellett, hogy milyen tudatosan játszik a csapat a támadások tempójával, a gyors váltásokra a németek rendre nem tudtak időben reagálni.

A második félidőben azonban úgy tűnt, a német válogatottnak sikerült megtalálnia a mieink gyenge pontját, mégpedig hogy a kezdőcsapat nagy része szinte végig a pályán volt, ennek következtében elkezdtek késni a besegítések, a hármasvédők (leginkább talán Sipos Adrián) egyedül maradtak, Gíslason csapata pedig ezt ki is tudta használni, Paul Drux egy-egy elleni játéka volt kulcsfontosságú ebben az időszakban.

Kijött viszont, hogy miben igazán erős a Gulyás István vezette stáb. A kapitány a tavalyi világbajnokság után el is mondta, hogy a mentális felkészítésre igen komoly hangsúlyt fektettek, a közös munka kezdetén különböző pszichológiai teszteket végeztettek el a csapat tagjaival. Valamint a mérkőzések közben is igyekeznek bizalmat sugározni a játékosok felé, egy-egy hiba után nem cserélnek, és sokszor időt is csak a legvégső esetben kérnek, céljuk hogy a gárda maga alakítson ki egy belső küzdési mechanizmust. Ennek pedig meg is van az eredménye, a tavalyi Európa-bajnoksággal együtt ez volt a csapat harmadik egygólos győzelme világversenyen (Németországot, Szlovéniát és Oroszországot vertük így).

A folytatás pedig immáron reménykeltő.

A németek elleni győzelem azt jelenti, hogy a középdöntőben két mérkőzés megnyerése elég lehet a legjobb nyolc közé jutáshoz, ha minden a tervek szerint alakul, a magyar válogatott már szombaton negyeddöntős lehet, ehhez Brazília és Lengyelország legyőzésére van szükség.

Mindkét összecsapás nehéznek ígérkezik, azonban a németek elleni teljesítmény elég lehet az előbb említett csapatok ellen is.

Írj hozzászólást