A kiesés, ami sokkal többről szól

„Nem a második meccsen ment el” – mondták többen a Telekom Veszprém Nantes elleni kiesése után. Valóban nem, a kiindulópont sokkal régebbre tehető, csak nem akkorra, amikorra a megszólalók tennék.


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20-szoros szorzón fogadhatsz a szombat esti Manchester City–Chelsea BL-döntő 1X2 piacainak kimenteleire!


 

Ez a kudarc ugyanis jóval messzebbre vezet, mint amit a tények mutatnak. Persze önmagában az is elgondolkodtató lenne, hogy a Veszprém egy papíron jóval gyengébb, sokkal kisebb költségvetésből gazdálkodó csapat ellen esik ki, még ha csak kétgólos különbséggel is. Azonban ennél is aggasztóbb, hogy a keret összeállításának és a szakmai felkészítésnek olyan hiányosságai jöttek elő, melyek nem sok jót sejtetnek a közeljövőre nézve, hiszen jelenleg úgy tűnik, a következő szezonra sem változik semmi.

Ezeket a kérdéseket nagy hiba lenne a szőnyeg alá söpörni, és elintézni annyival, hogy most két góllal alulmaradt a csapat, van ilyen. Látni kell, hogy a keret összeállítása abszolút elhibázott. Egyrészt a felduzzasztott létszám kontraproduktív, a játékosok egy része gyakorlatilag folyamatosan játékidőhiányban szenved, ez pedig nyilván belső feszültségeket is okoz. Ha példákat akarunk hozni, a szezon nagy részében nem láttuk Danyiil Siskarjovot, Kentin Mahé játékpercei nagyon széles skálán mozogtak, Nikolaj Markussen valószínűleg Rasmus Lauge Schmidt sérülése miatt juthatott nagyobb szerephez. Ezt a problémát egyébként mintha a vezetőség is érzékelte volna, új érkezők ugyanis nem lesznek a következő szezonra, Kent Robin Tönnesen és Székely Márton viszont távozik.

Nem ez azonban az egyetlen probléma a keretet illetően, vannak olyan játékosok is, akiknek a szerepe igencsak megkérdőjelezhető. Blaz Blagotinsek nagyon úgy tűnik, nem tudja megugrani azt a szintet, amelyre szükség lenne egy BL-győzelemre hajtó csapatnál, támadásban nem képes kiemelkedő teljesítményre, egyre kevesebbet is használják ott, védekezésben pedig gyakran lemarad, ennek eredménye a rengeteg kiállítása. Vuko Borozan és Markussen párosa pedig egyszerűen túl sematikus. Védekezésben nem meghatározóak, támadásban pedig távolról veszélyesek ugyan, de játékuk túlságosan egysíkú, ma már nem csak az az elvárás egy átlövővel szemben, hogy menjen fel, és lőjön tíz méterről gólokat, belső posztokon több pozícióban bevethető, intelligens, döntéseket jól és gyorsan hozó játékosokra van szükség. Omar Yahia egyedüliként képviseli azt az irányvonalat, amelynek a követése eredményhez vezethetne, fiatal, ambiciózus, még nagy potenciállal rendelkező kézilabdázókat kellene igazolni, a bakonyiak keretében túl sok a pályafutása zenitén már túljutott játékos.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az is tény ezek mellett, hogy a Veszprém jelenleg nagyon látványosan épít egyetlen emberre, Petar Nenadicsra. A szerb irányító teljesítménye ebben a párharcban is egyértelműen határozta meg a csapat játékát: az első meccsen rengeteg hibával játszott, így az együttes is szenvedett támadásban, a második találkozón viszont jó időszakai voltak, közel is volt a továbbjutás. Nenadics kétségtelenül egy zseni, akinek a teljesítményében azonban óriási amplitúdók vannak. Így pedig luxus csak rá építeni a csapat játékát, hiszen sosem tudhatjuk, épp melyik arcát veszi elő.

És ez át is vezet minket a másik fő témánkhoz, mely David Davis munkássága. A spanyol edző 2018-ban egyfajta revizionizmus keretében került Veszprémbe, Ljubomir Vranjes rövid, ám annál nagyobb hullámokat verő regnálása után a vezetőség úgy döntött, visszatérnek a korábban Carlos Ortega és Xavi Sabaté által kijelölt spanyol irányvonalhoz. Ez pedig kezdetben úgy tűnt, jó döntés is lesz, Davis hozta az eredményeket, munkáját azonban manapság két szempontból is teljesen jogosan éri kritika.

Egyrészt a csapat játéka továbbra is a játékosok egyéni képességeire, főként az irányítók előnyszerzésére épít, megkomponált figurákat igen ritkán vehetünk észre. A védekezés pedig nagyon látványosan nem áll össze, a hármasvédők forgatása folyamatos, a megfelelő párost azonban nem sikerül megtalálni. A Bajnokok Ligájában néhány meccs kivételével minden találkozón 30 gól felett kapott a Veszprém, ez pedig óriási visszaesés a korábbi, világelitbe tartozó védekezéshez képest. Davis vezetésével nincs a csapatnak karaktere, egységes játékstílusa, amelyet minden mérkőzésen képviselne.

 

Telekom Veszprém


 

Könnyen lehet, hogy ez már kezdetben is így volt, azonban az első hónapokban az új impulzus, a korábbi rossz kapcsolat eltűnése jó hatással volt a csapatra. Sőt, tény, hogy az első időszakban Davis kifejezetten jól meccselt. Most viszont épp ez tűnt óriási problémának, főleg annak tükrében, hogy a Nantes vezetőedzője, Alberto Entrerríos miképp menedzselte a csapatát. A második meccsen kifejezetten látványos volt, hogy nagyon tudatosan cserélt, akár a meccshelyzettől függetlenül. Hátrányban, a kiesés szélén táncolva is lecserélte a legjobbjait, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a végére is maradt tartalék a csapatban. Remekül reagált a taktikai váltásokra, erre a legjobb példa, amikor a Veszprém átállt nyitott védekezésre, a francia csapat pedig pillanatok alatt reagálta le a módosítást, első akciójuk alkalmával rögtön egy begyakorolt figurából szereztek gólt. Entrerríos időkérései sokkal jobb ütemben jöttek, sőt, talán az a pillanat, amely mindenkinek megmaradt erről a mérkőzésről, amikor Davis teljesen indokolatlanul, gyakorlatilag nyert helyzetben kérte ki az utolsó idejét, öt perccel a mérkőzés vége előtt. A tanácstalan Nantes ekkor megbeszélte a 7-6 elleni játékot, amivel el is döntötte a továbbjutás kérdését. De emlékezhetünk az első összecsapásra is, amikor meg épp hiányoztak az időkérések veszprémi részről.

A hírek szerint a Szeged elleni bajnoki döntő után döntenek Davis sorsáról. Azt azonban talán az eredménytől függetlenül kijelenthetjük, hogy a klub koncepciója újragondolásra szorul. Így ugyanis egyre távolabb kerülhet a hőn áhított cél.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Képek: veszpremarena.hu

Írj hozzászólást