Az összedőlő kártyavár – Mi történt az elmúlt héten a Győri Audi ETO-nál?

Amikor néhány héttel ezelőtt a Győri Audi ETO jövő szezonbeli keretéről írtunk, nem sejthettük, hogy hamarosan újra aktuális lesz a csapatról beszélni. Pedig így esett, a dominók ugyanis egymás után dőltek el a BL-címvédőnél. De mi történhetett pontosan, és mi lesz ezután?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Érdemes rögtön az elején leszögezni, hogy nagyon szűk nézőpontból szemléljük az eseményeket, ha azt gondoljuk, az ETO-nál minden múlt szerdán, a Ferencváros elleni, valóban megdöbbentő vereséggel kezdődött. Természetesen ez egy gyújtópont volt, egy olyan jel, amely mellett nem lehetett elmenni szó nélkül.

 

A problémák azonban sokkal korábban kezdődtek, az eredmények viszont hónapokig mindent elfedtek. Nincs itt semmi gond, gondolhatta a felületes szemlélő, többen azonban már jóval előbb felhívták a figyelmet az anomáliákra.

 

Danyi Gábor irányításával a korábban a világelitbe tartozó győri védelem fellazult, támadásban pedig leginkább a játékosok egyéni képességeire alapozott a vezetőedző. Ez pedig működni is látszott, hiszen mégiscsak világklasszisok játszanak a zöld-fehéreknél. Sok meccs volt ellenben, amikor gyengébbnek hitt csapatok ellen is akadozott a gépezet, és a győrieknek csak az utolsó pillanatokban sikerült valahogy maguk javára billenteni a mérleg nyelvét. Emellett már ősszel is jöttek olyan hírek, hogy Danyi kapcsolata nem feltétlenül felhőtlen a játékosokkal, ezt megerősíteni látszott, hogy év elején kisvártatva be is jelentették, hogy a következő szezonban már nem számítanak a munkájára.

 

Fradi Győri audi eto


 

Ezt követően azonban úgy tűnt, van esély a szép búcsúra mindkét fél részéről. Ahogy korábban említettük, a Fradi elleni első meccset simán, 33-27-re nyerték a győriek, biztosra vehettük, hogy ez az előny bőven elég lehet a bajnoki cím megszerzéséhez. A Bajnokok Ligájában pedig könnyedén meglett a Final Fourba jutás, oldalágon kapcsolódik csak a témához, hogy az azért mutatja a női BL mezőnyében lévő különbségeket, ha egy csapat úgy tudja gond nélkül abszolválni a négyesdöntőbe jutást, hogy egyik egyenes kieséses párharcában sem kisebb a különbség tíz gólnál.

Persze ez részletkérdés, de azért érthetővé teszi, hogy miért is mondhatjuk azt, hogy csalóka volt a látszat. Jött azonban egy olyan meccs, amely minden problémát a felszínre hozott. A Győr 31-22-re kapott ki a Ferencváros otthonában, erre már mindenki felkapta a fejét, hiszen a győriek emberemlékezet óta nem szenvedtek ilyen súlyos vereséget. A Fradi tökéletesen használta ki az ETO védelmének gyenge pontjait, amelyek Béatrice Edwige kiválásával még egyértelműbbé váltak, hátul pedig remekül akadályozták meg a vendégek középső területeken történő támadásszervezését, kiegészülve a kapuban remeklő Bíró Blankával. A fő téma azonban ezúttal nem az, hogy hogyan kerekedett felül a Fradi, hanem sokkal inkább az, hogy mi történt Győrben. A szerdai mérkőzés ugyanis nem maradt következmény nélkül. Pénteken a győri klub a következő közleménnyel jelentkezett az elnök, dr. Bartha Csaba aláírásával:

 

„A Ferencváros elleni meccs után az a minimum, hogy elnézést kell kérnem a csapatunk teljesítménye miatt. Szurkolóink, akik folyamatosan biztattak és követtek minket a járvány legnehezebb időszakában is nem ezt érdemelték az év egyik legfontosabb mérkőzésén. Természetesen, mint a klub vezetője nem csak a sikerek idején kell kivenni a részem, hanem a kudarcban is közösen kell osztozni és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Sajnálattal hoztuk meg azt a döntést miszerint a mai nappal felmentjük a munkavégzés alól Danyi Gábor vezetőedzőt, munkaszerződését megszüntetjük.”

 

Danyi munkáját tehát megköszönték, bár az felettébb sajátos, hogy a klubelnök közös felelősségvállalásról beszél, majd a felelősséget gesztusával egyértelműen egy emberre tolja. Érdemes kettéválasztani ezt a döntést. Danyi kirúgása a szezon egy korábbi pontján, vagy tavaly abszolút indokolható lett volna, korábban le is írtuk, hogy miért. Bár az eredmények rendben voltak, a mutatott játék nem, ha ehhez pedig hozzájön, hogy már az öltöző sem állt egyértelműen a magyar edző mellett, akkor egyértelműnek tűnik képlet. A szezon ezen szakaszában viszont, amikor három hét és pár mérkőzés van csak hátra, egyszerűen érthetetlen az edzőváltás.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Egyrészt kifejezetten megalázó Danyi szempontjából, de ha el is fogadjuk, hogy az emberi szempontoknak háttérbe kell szorulni a profi sportban, akkor sem igazán indokolható. A beugró Ambros Martínnak ugyanis nagyjából három hete lesz a Final Fourig, ez az idő pedig gyakorlatilag semmire sem elég. Így a Danyi által lerakott alapokra kell építkezni, abban bízhat a győri vezetés, hogy az új impulzusok átlendítik a játékosokat a nehézségeken. Halvány remény ez azonban, jelen döntés átgondolatlannak, hirtelennek, indulatból meghozottnak tűnik. Olyannak, amire nem számítunk egy többszörös BL-győztestől.

 


 

Érthető, hogy a klubvezetés tenni akart valamit, érezhette úgy, hogy óriási kockázat a régi edzővel befejezni a szezont, de valószínűleg a másik megoldás sem rejt kevesebb ismeretlen tényezőt. A korábbi, esetlegesen rosszul meghozott döntésekre pedig nem lehet egy ilyen huszárvágás a válasz. Tényleg ennyire elmérgesedett a viszony, hogy hirtelen volt szükség a váltásra? Mi lesz ezután a válogatottnál? Olyan kérdések ezek, melyekre most még talán senki sem tudja a választ. A vezetőség szempontjából persze ez egy nagyon kényelmes helyzet lesz: ha jönnek az eredmények, a döntés igazolást nyer, ha nem, akkor pedig foghatják arra, hogy Martín ilyen rövid idő alatt már nem tudott korrigálni.

A végső ítéletet tehát majd a szezon legvégén hozhatjuk meg, ha a Győr ezek után megnyeri a Magyar Kupát és a Final Fourt, akkor a felszínen minden rendben lesz. Persze csak ott, de ahogy eddig is láttuk, a legfontosabb ez.

Írj hozzászólást