Dicstelenül távoztak? – Mi történt később a Magyarországról távozó külföldi sztáredzőkkel

A közelmúltban több jónevű külföldi szakember is nagy reményekkel érkezett Magyarországra, sokuknak azonban hamar távoznia kellett. Nem fejezhették be az elkezdett munkát, sőt még a szakma, a közvélemény is ellenük fordult. De vajon miért történt ez, és hogy alakult ezeknek az edzőnek a későbbi sorsa? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


Egyfajta messiásvárás kerítette hatalmába a magyar kézilabdát az elmúlt évtizedben. Mindig az éppen aktuálisan érkező sztáredzőtől várjuk a megoldást, majd mikor néhány hónapon belül nem jön a változás (mert nem is jöhet, hiszen ehhez jóval több idő kell), akkor a közvélemény, és ami talán fontosabb, a szövetség is az edző ellen fordul. Már nem egyszeri esetről van szó, hanem egy mintáról. Amit láttunk Talant Dujsebajev, Kim Rasmussen, Xavi Sabaté és Ljubomir Vranjes esetében is.

Ennek egyébként az előbb említett csodaváráson kívül az is oka, hogy a szurkolók körében még mindig elfogadottabbak a magyar edzők, külföldi szakvezetők sikertelensége esetén nagyon hamar előkerül, hogy bezzeg hazai szakemberrel hol tartanánk.

A jelenség tehát létezik, ahogy azt az előbb említett szakemberek esetében is láthattuk. De nézzük meg, hogy mi történt ezekkel az edzőkkel Magyarországról történő távozásuk óta.

 

Talant Dujsebajev

Haladjunk időrendben. Dujsebajev a 2016-os Európa-bajnokságon vezette a magyar csapatot, azonban az ott elért 12. hely nem volt elég a maradáshoz. A szakember a magyar nemzeti együttes padját a lengyel válogatottéra cserélte, ezt a pozíciót is csak egy évig töltötte azonban be, hiszen hamar lemondott. 2014 óta azonban ő a Kielce edzője, a lengyel csapat pedig stabilan a Bajnokok Ligája egyik legerősebb együttese, már meg is nyerte a sorozatot, épp a Telekom Veszprém ellen, egy igen emlékezetes döntőben.

Őt Xavi Sabaté követte a magyar válogatott padján, azonban ő is csak átmeneti megoldásnak bizonyult. Ennek egyébként főleg veszprémi távozása lehetett az oka, ugyanis válogatottbéli munkája nem adhatott okot a menesztésre. A spanyol tréner 2018 óta a lengyel Wisla Plock edzője, azé a csapaté, mely azóta igen szoros kapcsolatot ápol a Veszprémmel, többek között Szita Zoltán is itt szerezhetett először nemzetközi rutint. A lengyel csapat Sabatéval két bajnoki második helyet hozott, a nemzetközi kupákat tekintve jelenleg az Európa-ligában szerepelnek, a nyolcaddöntőben a Porto ellen vívnak párharcot.

Sabaté története egyébként arra is rávilágít, hogy miért problémás, ha az egyik vezető magyar csapat edzője a válogatott szövetségi kapitánya is egyidőben.

Ezek az összefonódások egyrészt kommunikációs szempontból is károsak, másrészt pedig a munkát és a hosszútávú tervezést is megnehezítik, hiszen ha egyik oldalon megromlik a munkakapcsolat, az könnyen magával ránthatja a másik együttműködést is. A Plock egyébként stabil csapattá vált Sabatéval, jövőre sem lesz gyengébb a keretük, visszatér a lengyel fővárosba többek között Dimitrij Zsitnyikov is.

 


(X) A Telekom Veszprém Bajnokok Ligája győzelmére 9,00-szeres oddson fogadhatsz az Unibet kínálatában!


 

Talán nála is zaklatottabb körülmények között távozott Magyarországról Ljubomir Vranjes. A svéd edző hatalmas várakozásokkal és persze elvárásokkal érkezett hazánkba, a veszprémi kaland azonban nagyon hamar zátonyra futott. Hogy miért, azt nem tudni pontosan, jelen cikknek pedig nem is feladata ebben állást foglalni, de tény, mindkét oldalról hangzottak el erős vádak. A válogatottnál volt egy nagyon rosszul sikerült Eb, csoportkörös kieséssel, majd egy bravúros vb-selejtezős továbbjutás Szlovénia ellen. Megint csak előállt az a helyzet azonban, hogy mivel Veszprémből távoznia kellett, ezért a válogatottnál sem maradhatott.

Egyébként Vranjes azóta sem járt igazán szerencsével, Kristianstadból is menesztettek, jelenleg pedig ugyan még a szlovén válogatott szövetségi kapitánya, egyre erősödnek az őt kritizáló hangok, miután a világbajnokságon sem jött össze a jó szereplés, és az olimpiára sem jutott ki a csapat.

 

Ljubomir Vranjes
Forrás: AFP (Kisbenedek Attila)

 

A legtöbb indulatot kavaró történet pedig minden kétséget kizáróan Kim Rasmussené. A dán edző 2016-ban lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, és akkor úgy tűnt, hosszú távra terveznek vele, hiszen rögtön négyéves kontraktust írtak alá a felek. Az eredmények felemásak voltak, azonban a szövetség 2019-ben így is felajánlott számára egy újabb négy esztendőre szóló szerződést, melyet a dán szakember el is fogadott. „Apró” bökkenő, hogy erről a közvéleményt elfelejtették tájékoztatni, Rasmussen viharos távozása után derült csupán minderre fény.

Ez egyébként az a történet is, amelynek máig vannak elvarratlan szálai, hiszen a dán szakember jogi lépéseket tett a magyar szövetség ellen.

volt a Lublin edzője, a lengyel csapattól azonban távoznia kellett, Montenegró válogatottjával viszont kivívta az olimpiai részvételt, mégpedig Norvégia legyőzésével. Rasmussen egyébként a kijutás után hosszú posztban számolt be a benne kavargó érzésekről. Majd viccesen azt is hozzátette, hogy így legalább két csapat olimpiai kijutásának volt részese. A dán Tv2-nek pedig így nyilatkozott:

„Ezek a lányok valami különlegeset vittek véghez, nyilvánvalóan van valami, ami közösen jól működik. Ennek ellenére még sosem éreztem magam ilyen üresnek, mint most… Ez nagyon szürreális és ambivalens. Én vagyok a legboldogabb ember a világon, de közben nem biztos, hogy fel tudom még fogni, mi is történt. Mindenesetre remélem, hogy hamarosan ezt az érzést az öröm váltja fel. Nekem személyesen elképesztően kemény év volt, főleg azután, ami a 2019-es világbajnokságon és azt követően történt. Az IHF-ből érkezett támadás, a magyar válogatottól menesztettek, és még mindig van egy folyamatban lévő perem Magyarországon, szóval elképesztően kemény volt állva maradni” (Forrás: Nemzeti Sport)

Kinek jobban, kinek rosszabbul alakult tehát a karrierje az elmúlt években, azonban az egészen biztos, hogy lett volna köztük olyan, aki hosszú távon segíthetett volna a magyar kézilabdának. Már persze, ha hagyták volna dolgozni.

Írj hozzászólást