Fény az alagút végén – A magyar férfi kézilabda-válogatott elmúlt néhány éve

2014. június 15-én a magyar férfiválogatott úgy bukja el a világbajnoki selejtezőt, hogy összesítésben már hét góllal is vezetett a szlovén nemzeti együttessel szemben. Mocsai Lajos gárdája azonban az utolsó tíz percben csak egy gólt szerez, így összesítésben három találattal maradt le az olimpiai kvalifikációs katari világbajnokságról.

Ez történetünk kiindulópontja, innen indult el ugyanis a magyar férfi kézilabda-válogatott azon a hullámvasúton, melyen bár voltak hangos sikerek, mégis a döntő jelentőségű kudarcok számítottak meghatározónak. A csapatot addigra immár négy éve az a Mocsai Lajos irányította, aki bár későbbi nyilatkozatai miatt kétes megítélésre tehetett szert sokaknál, az elvitathatatlan tény, hogy az elmúlt évtizedek talán legkomolyabb magyar szaktekintélye a kézilabdázás terén, aki évtizedeket töltött el a Bundesligában, és mind a férfi, mind pedig a női válogatottal ért el hangos sikereket világversenyeken.

Mocsai kapitányi időszakát sok kritika érte, bírálták azért, mert túl kiszámítható, sematikus volt a csapat játéka. Az azonban tény, hogy a válogatott vele mindig hozta az elvárásként megfogalmazott pozíciókat, a kulcsmérkőzéseken rendre jól teljesített a gárda.

A 2011-es világbajnokságon hetedik, a 2012-es Európa-bajnokságon nyolcadik, az azévi olimpián pedig negyedik helyezést ért el a csapat. Majd jött a 2013-as világbajnokság és a 2014-es Európa-bajnokság, ahol szintén az első tízben végzett a válogatott.

A Szlovénia elleni kiesést követően azonban távoznia kellett a kapitánynak. Ez a kudarc azért is volt különösen fájó, mert a kézilabdában a különböző világversenyeken elért eredmények nagyon sokat számítanak a következő eseményekre való kvalifikációkor. Azzal, hogy a csapat lemaradt a világbajnokságról, nagyon nehéz helyzetbe hozta magát az olimpiai selejtező viszonylatában is. A szövetség pedig ekkor húzott először igazán váratlant.


mocsai lajos - 444


A KÜLFÖLDI KAPITÁNYOK IDŐSZAKA

Elsőként a magyar férfiválogatott történetében külföldi kapitány ült le a padra Talant Dujsebajev személyében. Akkor ez egy kifejezetten előremutató lépésnek tűnt.

Dujsebajev a világ kézilabdázásnak egyik meghatározó alakja, aki játékosként és edzőként is nyert Bajnokok Ligáját.

Ráadásul úgy tűnt, szakmai kérdésekben teljesen szabad kezet kap, sőt az ő szempontjából az is szerencsésen alakult, hogy egy év kimaradt a világversenyek tekintetében.

A 2016-os januári Európa-bajnokság volt az első komoly erőpróba a Dujsebajev-csapat számára. Sok szempontból volt érdekes ez a torna. A férfiak esetében négy évente Európa-bajnokságot és olimpiát is rendeznek, így a legerősebb csapatok értelemszerűen utóbbira koncentrálnak. Nem volt ez másként 2016-ban sem, a német válogatott néhány év gyengébb szereplése után húzta be a kontinensviadalt.

A magyar válogatott számára azonban még különösebb volt ez a torna, ugyanis szinte népmesei módon volt is tétje, meg nem is. Volt, mert az elvi lehetősége még megvolt az olimpiai selejtezőtorna elérésének, azonban reálisan nem lehetett elvárni az akkori magyar csapattól, hogy ezt el is érje. Itt érünk el ahhoz a ponthoz, ahol a Dujsebajev-éra megbicsaklott.


Crunch time for Hungary as new coaches lock horns - EHF EURO 2016 MENS POLAND


A kapitány ugyanis egy szinte teljesen megfiatalított kerettel vágott neki a kontinenstornának, több olyan játékosnak is lehetőséget adva, akik addig nem voltak meghatározóak a nemzeti csapatban. Az első mérkőzés Montenegró ellen még jól sikerült, utána azonban már nem nyert meccset a magyar csapat, több alkalommal is nagykülönbségű vereséget szenvedve. A spanyol-kirgiz edzőt ezt követően el is küldték, mely döntéssel kapcsolatban azért fogalmazódhatnak meg bennünk kételyek.

Könnyen lehet, hogy Dujsebajev valóban hibázott abban, hogy túl sok világverseny-újoncot válogatott be, megbontva ezzel a csapat egyensúlyát.

Persze meg kell jegyezni, hogy az ő fiatalítása már egy égető problémára adott reakció volt, hiszen előtte majdnem teljes generációk érdemi beépítése maradt el, azonban a menesztése talán így is túl korai volt. Egy olyan edzőről van szó, aki több klubnál bizonyított (igaz, a lengyel válogatott padján hasonlóan megégett), és egy teljes éve lett volna a következő világesemények. Átgondolhatta volna az esetleges hibákat, levonhatta volna a konzekvenciákat. Erre azonban nem nyílt lehetősége, a magyar padot az addigra Veszprémben is vezetőedzővé avanzsáló Xavi Sabaté kapta meg.

VESZPRÉM = VÁLOGATOTT

Vele érkezett meg a csapat a 2017-es franciaországi világbajnokságra. Sabaté pedig tanulva elődje hibájából, ismét a rutinnak szavazott bizalmat, így az egész eseménynek volt egy nagy utolsó nekibuzdulás érzete. Ezt ekkor nagyjából tét nélkül meg lehetett tenni, hiszen az olimpia utáni évben rendezett világbajnokságok nem kvalifikálnak más versenyekre. Nehéz objektíven megítélni, hogy mi is történt ezen a tornán, a csoportkörben a szükséges eredményeket hozta a magyar csapat, azonban a két fő rivális, Németország és Horvátország ellen is vereséget szenvedtek.

Jött azonban az egyenes kieséses szakasz, ahol Sabaté gárdája az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb mérkőzésén, végig vezetve, nagyon koncentráltan játszva, stabil védekezéssel és remek kapusteljesítménnyel múlta felül az olimpiai bajnok dán válogatottat.Ezt azonban a negyedöntőben egy sima norvégok elleni vereség követte, így bár volt egy tényleg emlékezetes találkozó, a magyar válogatott igazán kiugró eredményt nem ért el.

Sabaté munkájában volt koncepció, a világbajnokság után több fiatalnak is lehetőséget adott, azonban veszprémi menesztését követően a magyar padon sem volt maradása (ekkor merült fel újra igazán komolyan, hogy vajon szerencsés-e, hogy az egyik vezető honi klub edzője és a szövetségi kapitány ugyanaz a személy).

Érkezett viszont mindkét pozícióba Ljubomir Vranjes, aki hosszú idő után hagyta ott a Flensburg padját, egy BL-győzelemmel a háta mögött. A svéd edző kezdetben jól teljesített a Veszprémmel, a horvátországi Európa-bajnokságon azonban történelmi mélypontra jutott a magyar csapat, mindhárom csoportmérkőzését elveszítve esett ki a csoportkörből.

A koncepció egyáltalán nem volt világos, sem a válogatási elvekben, sem pedig a pályán.

Eddig is sokszor beszéltünk ambivalens szituációkról, Vranjes kapitányi időszakára is remekül illik ez a jelző, hiszen az Eb-kudarcot egy nagyon fontos siker követte. Szlovéniát ezúttal sikerült kiejteni a világbajnoki selejtezőben, így a magyar csapat kijutott a 2019-es, olimpiai kvalifikációs seregszemlére.  VISSZA A MAGYAROKHOZ

Amelyre ismét másik kapitánnyal, egészen pontosan egy kapitánypárossal utazott ki az együttes. Ljubomir Vranjest menesztették a Veszprémtől, így a válogatottól is mennie kellett.

A külföldi kapitányokkal elért rossz eredmények után ezúttal a Csoknyai István-Vladan Matics duó kinevezésével igyekezett tüzet oltani a szövetség.

A világbajnokságon azonban nem érte el a kívánt célt a csapat (európai válogatott ellen nem nyert egy meccset sem a magyar gárda), így ismét váltásra került sor.


Gulyás István, Nagy László és Chema Rodriguez a férfi kézilabda-Eb-n (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Az időközben visszavonult Nagy László lett a kulcsfigura, egy olyan szakmai stáb kinevezésével, melynek kompetenciáját kezdetben nagyon sokan megkérdőjelezték. Azonban a Nagy-Gulyás-Chema trió rögtön az első megmérettetésén eloszlatta a kételyeket.

Taktikai átgondoltság és kiváló játékosmenedzselés jellemezte a magyar csapatot az idei Eb-n.

Érdemes meghallgatni a Vaxerencse podcast azon adását, melyben Gulyás István értékelte az Európa-bajnokságot.

A szakmai felkészültség, a nyitottság, és a minden tekintetben modern szemlélet világlik ki a szavaiból. Nyilvánvaló, hogy ezen trió irányításával még az út elején jár a csapat, ám az irány nagyon jónak tűnik. Az is bizakodásra ad okot, hogy olyan játékosok, mint például Szita Zoltán és Máthé Dominik immáron BL-csapatokban nyújtanak stabil teljesítményt. A következő fontos megmérettetés a januári világbajnokság lesz a magyar csapat számára.

Írj hozzászólást