Férfi kézilabda Eb: Lehet reménykedni a csodában, de a mértéktartás fontosabb

Január 13-án este olyasmi történik majd, amelyre eddig nem volt példa. Először rendeznek Magyarországon férfi kézilabda világversenyt. Az első meccset egyből a magyar válogatott játssza Hollandia ellen, az újonnan épült MVM Dome-ban rögtön a magyar válogatott lép pályára Hollandia ellen. Az esemény január 30-ig tart, a legvadabb szurkolói elképzelések pedig szintén eddig a napig terveznek. De vajon mi a realitás?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Indítsunk most messzebbről. A Magyar Kézilabda-szövetség 2019 nyarán különös bejelentést tett. Nagy László hathatós közreműködésével azt a Gulyás Istvánt nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki ekkor a strandkézilabda-válogatottnál dolgozott, persze korábban azért terem-kézilabda csapatokat is edzett. Segédedzőnek pedig a spanyol Chema Rodríguez jött, aki bár kitűnő játékos volt, ekkor még gyakorlatilag semmiféle edzői rutinnal nem rendelkezett. Sőt, mindennek tetejébe az is kiderült, hogy Nagy László alelnökként a felkészülésben is részt vesz majd, a meccseken pedig ott fog ülni a padon.

Furcsa hibridnek tűnt mindez, de az első erőpróbán kiderült, hogy működni látszanak az elképzelések.

Gulyásék a magyar közegben már-már unikálisnak számító felkészültséggel láttak neki a munkának: Nagy László elmondta, hogy egységesíteni fogják az utánpótlás-válogatottak felkészülését, és az úgynevezett spanyol iskolát kívánják követni; a felnőtt csapatnál pedig célként fogalmazták meg, hogy olyan együttes jöjjön létre, melynek minden tagja pontosan tudja, mit várnak el tőle, és képes is a feladat végrehajtására.  A 2020-as Eb-re szinte tét nélkül utazott ki a csapat. Dánia, Izland és Oroszország volt a csoportellenfél, túlzás nélkül azt lehetett mondani, hogy az sem lett volna meglepetés, ha pont nélkül jön haza a magyar együttes.

Ehhez képest a csoportból való továbbjutás után egy 9. hely összejött, bár tény, a torna második felére igencsak elfogyott a magyar válogatott.

Majd – már egy kicsit nagyobb nyomás közepette – a következő vb-n az 5. pozícióig meg sem állt a Gulyás-csapat, úgy, hogy a csoportban megnyerte a németek elleni kulcsmérkőzést, majd a negyeddöntőben is csak hosszabbítás után kapott ki Franciaországtól.

Gulyásék stratégiája teljesen logikusan épít a magyar játékosok erősségeire. A belső embereké az igazi felelősség, sőt, leginkább Bánhidi Bencéé, aki jelenleg a magyar csapat nemzetközileg legmagasabb szinten jegyzett játékosa. Az ő pároskapcsolatai (Lékai Mátéval, Bodó Richárddal, de az utóbbi időben Máthé Dominikkel is egyre inkább) határozzák meg a támadójátékot, ráadásul még védekezésben is fontos szerepe van. Az ideális magyar válogatott tehát az, amelyben Bánhidi minden mérkőzésen 60 percet tölt a pályán. Ám nyilvánvaló, hogy az ilyesmi kivitelezhetetlen, és ezzel el is jutunk a magyar csapat legfontosabb problémájáig. Korábban azt mondtuk, a cél az, hogy minden játékos tisztában legyen a feladatával, és még ha ez így is van, bizonyos körülményeken ez a stáb sem tud változtatni. A magyar válogatottnak jelenleg van egy olyan sora, amely bárki ellen eséllyel léphet pályára. Mikler Roland, Máthé Dominik, Lékai Máté, Bánhidi Bence, valamint balátlövőben Szita Zoltán és Bodó Richárd is nemzetközi szintet képvisel, mögöttük azonban nincsenek ugyanolyan szintű helyettesek.

 

Máthé Dominik lesz az Eb gólkirálya

9,00 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Európa Bajnokság/Végső fogadások/Legtöbb gólt szerző játékos útvonalon keresztül találhatod meg.

(A CIKK FOLYTATÓDIK)


(X) Regisztrálj ezen a linken keresztül és 1,12-es szorzó helyett most 20,00-as oddson fogadhatsz a magyar kézilabda-válogatottra Hollandia ellen! Fogadj 20,00-as oddson a Magyarország-Hollandia mérkőzés végkimenetelére!


 

Részfeladatokat persze a második sor játékosai is képesek megoldani, ám a korábban említett kézilabdázók közül akár egy kiesése is komoly gondot okozna a magyar csapatnak. És bizony ebből a szempontból most még nagyobb a veszély, hiszen az ismét erőre kapó koronavírus bármikor, bármelyik csapatnál felütheti a fejét.

A korábbiakhoz képest van azért néhány változás a keretben, a játékosok állapotát és a taktikai repertoárt illetően. Egyrészt Sipos Adrián tavaly nyártól a Telekom Veszprém játékosa, így a magyar válogatott védőspecialistája a Bajnokok Ligájában fejlődhetett, és szokhatott hozzá a nemzetközi játékvezetők felfogásához. Emellett pedig néhány taktikai újításra is lehet számítani a magyar csapat részéről. Már a tavalyi vb-n, illetve a múlt szombati, Bahrein elleni felkészülési meccsen is láthattuk, hogy Pedro Rodríguezzel zavaróban 5-1-es védekezéssel is kísérletezik a magyar csapat, ezt minden bizonnyal többet láthatjuk majd az Európa-bajnokságon. Ahogy a 7-6 elleni játékra is van esély, pláne annak tudatában, hogy négy beálló is van a válogatott keretében.

 

Az esélyekről

A magyar válogatott a B-csoportban sorrendben Hollandiával, Portugáliával és Izlanddal csap majd össze. Három olyan meccse lesz tehát Gulyás István együttesének, amely bár nem lesz egyszerű, a jó szerepléshez elengedhetetlen lenne megnyerni őket. Hollandia és Izland is szokatlan stílusú, kellemetlen ellenfél, Portugália pedig az utóbbi években folyamatosan fejlődik, ráadásul nekik specialitásuk az a 7-6 elleni játék, amivel a magyar együttes még csak próbálkozik. Igaz, lesznek azért hiányzóik, ami ennek a taktikai elemnek a kivitelezését is megnehezíti.

Az alapcsoportból az első két helyezett jut tovább, ezt követően a középdöntőben Dánia, Szlovénia, Franciaország és Szerbia vagy Horvátország jöhet szembe. Két olyan együttes, amely nagyjából a magyarokéhoz hasonló szintet képvisel, illetve két olyan, amely papíron erősebb a mieinknél. Ahhoz tehát, hogy a magyar csapatnak esélye legyen a sokak által vágyott elődöntőre, minden olyan ellenfelet meg kellene vernie, amelyik vele hasonló szintet képvisel, és valószínűleg egy erősebb együttes ellen is szükség lesz a bravúrra.

 

Ki nyeri a B csoportot?

1,60 – Magyarország

3,00 – Magyarország

9,00 – Portugália

31,00 – Hollandia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Európa Bajnokság/Végső fogadások/B csoport, 2022 útvonalon keresztül találhatod meg.

(A CIKK FOLYTATÓDIK)

 

Az elvárásokról

Ha egy ívként tekintünk az elmúlt két évre, akkor teljesen jogos a közvélemény magas elvárása. Ez az együttes folyamatosan fejlődött az elmúlt években, és ki is mondták a közös munka kezdetén, hogy a 2022-es Európa-bajnokság ennek az időszaknak a csúcseseménye, tulajdonképpen minden az erre való felkészülést szolgálta.

A mérleget tehát itt kell majd megvonni, azonban azt is fontos látni, hogy van ok a mértéktartásra. Egyrészt mondjuk ki, hogy a keretek erősségét tekintve a magyar csapat közel sincs a legjobb négy között, másrészt pedig, ahogy azt korábban szintén említettük, bizonyos szempontból lutri lesz ez a torna, hiszen az erőviszonyok egyik pillanatról a másikra változhatnak meg a körülmények miatt.

A szövetség által megfogalmazott célkitűzés, a legjobb nyolc közé jutás teljesen reális. Ám fontos, hogy ha nem úgy sikerül ez a torna, ahogy azt mindenki várja, akkor sem történik tragédia, és akkor sem válik semmissé az a munka, melyet ez a csapat az elmúlt két és fél évben elvégzett.

 

Magyaroszág nyeri az Európa Bajnokságot?

10,00 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Európa Bajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabda Eb piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást