Hamlet városának szülöttje – Mikkel Hansen portréja

Az utóbbi időszak egyik legmeglepőbb és legnagyobb visszhangot kapó kézilabdás híre volt, hogy Mikkel Hansen hazaigazol, s 2022 nyarától az Aalborg játékosa lesz. Azóta persze némileg tisztult a kép, kiderült, ütőképes gárda épül a dán városban, így is meglepő azonban, hogy a harminc felett is csúcson lévő világsztár befejezi a légióskodást.

Fotó: AFP


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


Mikkel Hansen 1987. október 22-én látta meg a napvilágot a dániai Helsingörben. A település sokaknak ismerős lehet, noha nem elsősorban a sport miatt. Itt játszódik ugyanis William Shakespeare egyik leghíresebb drámája, a Hamlet. A város futballcsapattal is rendelkezik, amely jelenleg a dán másodosztályban szerepel. Mikkel édesapja rögtön kapcsolatot jelentett számára a kézilabdával, hiszen Flemming Hansen meghatározó játékosa volt a dán válogatottnak, 120 mérkőzésen 240 gólt szerzett a nemzeti csapatban, sőt az 1984-es olimpiai keretnek is tagja volt, emellett pedig a dán bajnokságban is kitűnően szerepelt. Ő is balátlövő volt egyébiránt, akárcsak fia.

Manapság azonban nem kérdés, hogy ki a család legsikeresebb tagja, ahogy a büszke apuka el is mondta, sokszor őt azonosítják gyermekéről.

 


AZ EDZÉSEK MEGSZÁLLOTJA

Mikkel tehetségére és fizikai paramétereire hamar felfigyeltek, illetve az édesapa okán sem volt kérdés, hogy a kézilabdára esik majd a választása. A sportággal még Helsingörben ismerkedett meg, bár manapság már keveset hallani a város csapatáról, akkor kifejezetten jó műhelynek számított. Innen a GOG-hez került, ez a klubnév pedig már a legtöbb kézilabdarajongó számára ismerősen cseng, hiszen máig ez Dánia egyik meghatározó csapata. Manapság is jellemző a dán klubokra, és ez akkor sem volt másként, hogy kifejezetten bátran nyúlnak a fiatal, saját nevelésű játékosokhoz.

Mikkel különleges képességeire pedig már ekkor fény derült, először mondták róla, hogy „olyan területeket, réseket lát meg, melyek jóformán nem is léteznek”.

A sikert azonban nem lehet egyszerűen a tehetséggel indokolni, ahogy Peter Bredsdorff-Larsen, a kiváló dán szakember nyilatkozta egyszer:

„Mikkel egészen különleges, de nemcsak a képességeit, hanem az edzésmunkáját, a hozzáállását tekintve is. Hosszú karrierem során nagyon kevés játékost láttam, aki hasonló intenzitással gyakorolt volna nap mint nap”.

 

Hansen a GOG színeiben

 

A FIATAL TITÁN ÉS A CSODAGÓL

Hansen 2005-ben, 18 évesen már dán bajnoki címet ünnepelhetett, de válogatottbéli bemutatkozása sem váratott sokat magára. 2007 júniusában Svédország ellen szavazott neki először bizalmat Ulrik Wilbek szövetségi kapitány, a 34-33-ra végződő mérkőzésen pedig hét góllal vétette észre magát az újonc.

Nem sokkal később jött a 2008-as pekingi olimpia, és az utóbbi évtizedek egyik legemlékezetesebb gólja.

Dánián nagy volt a nyomás, hiszen egy döntetlen és egy vereség után mindenképpen nyernie kellett Oroszország ellen. További érdekesség, hogy Hansen az olimpia előtt csak a bő keretben kapott helyet, és ha nincs egy szerencsétlen sérülés, könnyen lehet, hogy pályára sem lép ezen a találkozón. 24-24-es állásnál jöttegy időntúli szabaddobás, amit nem a nagy klasszisok egyike, hanem a fiatal titán végzett el, az eredmény pedig ismert: minden idők egyik legnagyobb, továbbjutást érő gólja.

 


A videómegosztón elérhető elemzés a csodagólról


 

A BETELJESÜLETLEN ÁLOM?

Hansen pályafutásában a barcelonai időszak következett, amely azonban nem a tervek szerint alakult. Itt játszott ugyanis ekkoriban a világklasszis Siarhei Rutenka, aki mellett csak kevés lehetőséget kaphatott a dán légiós. Két szezon után távozott is, hogy hamarosan nulláról induló projektekhez csatlakozzon.

Először a dán fővárosban, Koppenhágában, ahol akkor egy nagyon ambiciózus csapat épült (AG Köbenhavn), több világklasszis játékost is szerződtettek, és a második évben már be is jutottak a Final Fourba, utána azonban hamar csődbe ment a klub. Ezt a Paris Saint-Germain követte, ahová 2012-ben igazolt, és amelyet majd tíz év után, jövő nyáron hagy majd csak el.

A párizsiak mezében

Némileg biztosan keserű szájízzel, hiszen a fő cél, a BL-győzelem eddig nem jött össze, hiába az elképesztő anyagi ráfordítás.

Több olyan év is volt, mikor egyértelműen a PSG tűnt a fő esélyesnek, a kölni Final Fourban azonban sosem jött ki a lépés, bár egyébként érdekes, hogy Kölnben nagyon ritkán nyer az esélyes csapat. Manapság viszont igen kevés esély mutatkozik a francia csapat győzelmére, így minden bizonnyal erre már csak Aalborgban lehet lehetősége.


(X) A kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzései megtalálhatók az Unibet kínálatában is!


 

A LEGNAGYOBB SIKER?

Válogatott szinten még kiemelendő a 2016-os olimpiai győzelem, amely Dánia első hasonló jellegű sikere volt, természetesen igen nagy részben Mikkel Hansennek köszönhetően.

Kétségtelenül egy öntörvényű zseni, egy nehezen definiálható figura.

Szinte posztja sincs, hiszen bár hivatalosan balátlövő, bármelyik belső poszton magabiztosan játszik, a fontos döntéshelyzetekben igen ritkán hibázik.

Még most, 33 évesen is a világ egyik legjobbja, épp ezért várjuk majd kiemelt figyelemmel az aalborgi kalandot.

Írj hozzászólást