Heidi Löke: Korunk egyik legnagyobb klasszisa

A Vipers Kristiansand magabiztosan jutott a Final Fourba a női kézilabda Bajnokok Ligájában, kiverve az előzetesen talán esélyesebbnek tartott Rosztov Dont. A norvég csapat egyik fontos játékosa továbbra is az a Heidi Löke, akiről talán nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt évtizedek legjobbja volt a posztján.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


Heidi Lökét minden bizonnyal nem kell bemutatni a magyar kézilabdarajongóknak.

A norvég beállós Győrben a legnagyobb sikerek egyik letéteményese volt, a norvég válogatottban nyújtott teljesítményét pedig régóta csodálhatjuk.

Azonban ilyen korszakos játékosoknál mindig kérdés, hogyan is indult az útjuk.

Löke 1982 decemberében látta meg a napvilágot a norvégiai Tönsbergben, amely egy kis település, a legutóbbi népszámlálás szerint 41 ezer lakossal. Heidi nem az egyetlen a családban, aki kapcsolatban áll a kézilabdával. Bátyja, Frank is játszott a norvég válogatottban, a 2008-as Európa-bajnokságon a legjobb beállónak választották. Húguk, Lise is első osztályú kézilabdajátékos, valódi sportfamíliáról van tehát szó. A család hamar Sandefjord városába költözött, ahol a helyi csapat nagy szeretettel fogadta Heidit, aki egyébként tízesztendősen kezdett kézilabdázni. 2000-ig az IL Runarban játszott, majd jött a Larvikba igazolás.

A következő nagy ugrást a Gjerpen IF jelentette. A klubot egyébként 1918-ban alapították, sí-, atlétikai és kézilabda-szakosztállyal rendelkezik az egyesület. Löke öt szezont töltött itt, és a Bajnokok Ligájában is játszott a csapattal, a 2005–2006-os szezonban 53 gólt szerzett.

 


Egy év aalborgi kitérő után Löke ismét a Larvikhoz igazolt. A következő két idényben a norvég női bajnokság gólkirálynője, sőt a liga legjobb játékosaként remekelt. A nemzetközi sikerek sem maradtak el, 2009-ben csapatával bekerült a KEK döntőjébe, a finálét azonban elbukták, a következő szezonban pedig a Bajnokok Ligája elődöntőjébe is érdekeltek voltak. Löke ebben a két szezonban 23 és 53 gólt szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban.

2010 végén egyre erősödtek az átigazolásával kapcsolatos pletykák, a játékos azonban az Európa-bajnokság végéig hárított minden ezzel kapcsolatos kérdést. Az év utolsó napjaiban azonban bejelentették, hogy Löke Magyarországra, a Győri ETO-hoz igazol, a norvég klub nem tudott versenyezni a magyar együttes ajánlatával.

Löke az ekkor épülő, azóta világverő győri projekt egyik ékköve lett.

 


Ezekben az években nem férhetett kérdés ahhoz, hogy a világ legjobbja posztján. 2012-ben a nemzetközi szövetség (IHF) az év legjobb női játékosának választotta. A Győrrel összejött a hőn áhított Bajnokok Ligája-győzelem is (korábban a Larvikkal is megnyerte a sorozatot). A norvég sztár eligazolásakor így nyilatkozott a győri évekről:

„A karrierem legszebb éveit töltöttem el Győrben. Ha csak magamra kellene gondolnom, egyszerűbb lenne a helyzet, könnyen mondhatnám, hogy örökre itt maradok. De másokra is tekintettel kell lennem: nehéz volt távol lenni a család többi részétől, és Alexander is csak a szünetekben látta az édesapját. Rengeteg barátot szereztem, akik sokat jelentenek nekem, így biztos, hogy a jövőben is gyakran visszatérünk. A szurkolók szeretete mindig sok erőt adott, ők akkor is mellettünk álltak, ha épp veszítettünk. A klubnak és az országnak mindig helye lesz a szívemben. A fiam folyékonyan beszél magyarul, amit kevés norvég mondhat el magáról, ráadásul többet élt itt, mint Norvégiában, és már nekem is ez a második otthonom. A Győr a szívem csücske marad, így nem akarok és nem is tudok búcsúzkodni…” (Forrás: Nemzeti Sport)


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


Családik okokból a Storhamar csapatába igazolt. Hamar látszott azonban, hogy Löke még alkalmas lehet a legmagasabb szintre, így 2019-ben az újonnan formálódó, nagy ambícióval rendelkező Vipers Kristiansandhoz írt alá.

„Nagyon jó érzés volt csatlakozni a csapathoz. A stáb elképesztően profi, a környezet remek. Minden körülmény adott, ebből a szempontból a Viperst a Győrhöz tudnám hasonlítani, még ha utóbbi esetben az anyagi lehetőségek nyilván egészen mások voltak. Nagyon jó érzés itt játszani, remek lövőink vannak, akik lekötik az ellenfél védőinek figyelmét, így mi, beállósok is jó helyzetekbe kerülhetünk.” (Forrás: EHF)

Lökét nemzeti színekben sem kerülték el a sikerek. A norvég válogatottban 2006 áprilisában, épp egy magyarok elleni mérkőzésen debütált.

Aranyérmek egész sorát nyerte azóta, és többször választották be az aktuális tornák All Star-csapatába is.

A legutóbbi Európa-bajnokságon is ott volt az első helyet begyűjtő norvég együttesben.

Bár a klasszis már 38 éves, egyelőre nem tervezi a visszavonulást. Azt mondja, ameddig egészségi állapota engedi, szívesen játszana. Ennek pedig a szurkolók csak örülhetnek.


 

Írj hozzászólást