Kaotikus körülmények között rajtol az Európa-bajnokság

Csütörtökön a Románia-Németország találkozóval megkezdődik az idei női kézilabda Európa-bajnokság. Sokáig az sem volt biztos, hogy a tornát meg tudják majd rendezni, hiszen az egyik kijelölt rendező, Norvégia az egészségügyi kockázatokra hivatkozva visszalépett a rendezéstől, végül azonban Dánia egyedül is megtartja a tornát, melyen természetesen a magyar válogatott is részt vesz, ráadásul a sorsolás is igen kedvezőnek tűnik. Felvezető cikkünkben a torna különleges körülményei mellett az esélyekre is kitérünk.


(X) Fogadj a női kézilabda Európa-bajnokság mérkőzéseire, és nyerj ingyenes fogadást 3500 Ft-ig!


AZ ELŐKÉSZÜLETEK SEM VOLTAK ZÖKKENŐMENTESEK

Ahogy tehát arról a bevezetőben is volt szó, sokáig egyáltalán az sem volt biztos, hogy megrendezik a tornát.

Néhány héttel a rajt előtt Norvégia ugyanis bejelentette, ők ebben az instabil egészségügyi szituációban nem kívánják fogadni a csapatokat.

Már a bejelentés előtt is konfliktus alakult ki a két szövetség között, a norvégok szerettek volna nagyon szigorú szabályokat hozni, a csarnokban a jelenlévők számát kétszáz főben akarták maximalizálni, illetve pozitív teszt esetén nemcsak az adott csapat, hanem annak legutóbbi ellenfele is búcsúzott volna. A dán szövetség ebbe nem akart belemenni, végül azonban nem kellett kompromisszumot kötniük, hiszen norvég részről megtörtént a visszalépés.

A dánok végül két város, Herning és Kolding mellett döntöttek, a hírek szerint egyébként többek között azért kellett sokat várni a hivatalos bejelentésre, mert nem volt biztos, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően el tudják majd szállásolni a csapatokat.


Ha már biztonsági biztonsági előírások, élesben is kipróbálásra kerül kézilabdában az úgynevezett buborékrendszer.

Azaz a csapatok jóformán csak a szálloda és a csarnok között közlekedhetnek majd, sőt a szabadidős programok is csak a szervezők felügyeletében valósulhatnak meg.

Természetesen folyamatos lesz majd a tesztelés, az esetlegesen pozitív tesztet produkáló játékosokat azonnal elkülönítik majd. Végül az a döntés született, hogy nézők előtt rendezik majd meg a mérkőzéseket, hivatalosan a dán szabályozások ötszáz főt engedélyeznek a rendezvényeken, azonban a szervezők állaspontja szerint ennek egy nagy részét úgyis kiteszik az újságírók, hivatalos személyek, a csapatok és a hozzájuk kapcsolódó személyzet, azt a pár tucat nézőt pedig kár lenne több ezres csarnokokba beengedni.

Nagyon szigorú előírások mellett ugyan, de lesz torna, még akkor is, ha sokan azért az újságírók, szurkolók közül az esemény megrendezése ellen érveltek, mondván ez a torna most nem kvalifikál közvetlenül sehova, ráadásul lenne felszabaduló három hét, amikor az elmaradt klubmeccsek egy részét tudnák pótolni.

 

AZ ESÉLYEKRŐL

Érdekesen alakult az Európa-bajnokság sorsolása, nagyon úgy tűnik, ezúttal kialakult egy erősebb és egy némileg gyengébb ág. Persze azt azért le kell szögezni, kézilabdában az Európa-bajnokság a legkiegyenlítettebb világverseny, így az esélylatolgatás még hétköznapi körülmények között is nehéz.

A legnagyobb csapatok természetesen ezúttal is jó eséllyel szállnak harcba, még akkor is, ha nem igazán van olyan gárda, amelynél ne lennének kimaradók.

Kezdjük az A-B ággal, tehát azokkal a csoportokkal, melyek egyelőre nem közvetlenül érintik a magyar válogatottat. A négyesekből mint mindig, most is az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahonnan pedig az első kettő az elődöntőbe. Az A-csoportban Franciaország továbbjutása biztosnak látszik, a másik két továbbjutó helyért Dánia, Montenegró és Szlovénia küzdhet, a papírforma szerint előbbi kettő jár majd sikerrel.


A B jelű négyesben első ránézésre az oroszok tűnnek a legesélyesebbnek, azonban náluk három kulcsjátékos is hiányozni fog, Anna Vyakhireva, Anna Sen és Elena Mikhaylichenko sem állhat Ambros Martin rendelkezésére. Továbbjutásuk azonban minden bizonnyal így sem fog veszélybe kerülni, rajtuk kívül Spanyolország és Svédország kerülhet a középdöntőbe.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTTRÓL

Végül szenteljünk néhány bekezdést annak, hogy mit várhatunk a magyar csapattól. Ahogy a korábbi, a válogatott elmúlt néhány évét sorra vevő cikkükben említettük, erre a tornára egy ideiglenes kapitányi párossal utazik a csapat. A Győri ETO és a Ferencváros edzője, Danyi Gábor és Elek Gábor kapta meg a lehetőséget, az első két meccs alapján pedig már az is világos, hogy hogyan néz ki a munkamegosztás.

Danyi a védekezésért, Elek pedig a támadásokért felel.

Kérdés persze, hogy ez mennyire lehet hosszú távon (ezen itt most a jövő évi olimpiáig tartó időszakot értjük) hatékony, hiszen a mai kézilabdában (ahogy egyébként a futballban is) kiemelt szerepe van az átmeneteknek.


A keret összeállítása kapcsán nem igazán fogalmazódhatnak meg kérdések. Néhány játékost persze lehet hiányolni. Kovács Anna neve sokakban felmerülhet, aki bár a válogatottban nem mindig nyújtott stabil teljesítményt, az egyetlen reális alternatívája lehetne Klujbernek balkezes lövőként.

Ha már a jobbátlövő pozíciójánál tartunk, ez lehet az egyik kulcsposzt, amellyel kapcsolatban szinte a sötétben tapogatózunk. Klujber Katrin támadásban kétségtelenül az egyik legpotensebb magyar játékos, azonban még mindig meglehet az a félelmünk vele kapcsolatban, hogy nem elég stabil, emlékezhetünk a tavalyi világbajnokságra, ahová szintén jó formában érkezett, mégis szinte teljesen összeomlott. Más balkezes lövő pedig nincs a keretben, ráadásul Klujber hatosfalas védekezésben kettesként is kevéssé alkalmazható, azaz maradnak a kényszermegoldások.


Tomori Zsuzsa jobbátlövőként szerepeltetése tűnik a legkézenfekvőbbnek ezek közül a megoldások közül, ez abból a szempontból előnyös, hogy csere nélkül játszhat a magyar csapat (a meccsek elején szinte minden esetben ezt a megoldást választja a válogatott), Tomori ugyanis rutinos hármas védő. Ekkor a jobbátlövő poszt kevésbé a direkt gólszerzési kísérletekről szól, hanem sokkal inkább a szervezés segítéséről.

Felmerülhet a kétirányítós játék is, amelyet korábban Tóth Gabriellával és Kovacsics Anikóval alkalmazott is sokat a válogatott, a Kovacsics-Tóth Eszter, illetve Kovacsics-Lakatos Rita párosok összeszokatlansága miatt azonban erre jelenleg kevesebb az esély. És persze utolsó eshetőségként még Háfra Noémi jobb oldalra irányítása is felmerülhet, a közelmúltban a Ferencváros-Krim Ljubljana mérkőzésen volt is erre példa, ebben az esetben a másik oldalon kezdhetne Tomori.

A védekezést tekintve jelenleg két opció tűnik reálisnak.

A meccsek elején látott, csere nélküli megoldás esetén Tomori védekezhet hármast az aktuális beállóval, Kovacsics baloldali kettes, Háfra jobb oldali kettes pozícióban tűnhet fel, a széleken pedig értelemszerűen a két szélső saját posztján védekezhet. A másik, a svédek elleni két találkozón meglepően ígéretesnek tűnő alternatíva a nagyon nyitott formáció lehet, Klujberrel zavaróban, mellette pedig nagyon magasan kilépő kettes védőkkel. Ennek a változatnak nyilván az a kulcsa, hogy az ellenfél ne tudja megtalálni a beállót, mert akkor gyakorlatilag egy az egy ellen marad a hátul lévő védővel – ezzel a svédek ellen volt is probléma, számolatlanul szerezték beállóból a gólokat, igaz nemcsak a nyitott formáció esetén.

Ráadásul a sorsolás is kedvező a magyar csapat számára, a csoportban a koronavírussal továbbra is küzdő Szerbia, valamint Horvátország verhető ellenfélnek tűnek, a másik ágról pedig bármelyik két csapat is jut tovább a lengyel-német-román hármasból, egyik sem tűnik verhetetlennek.

Így az első hatba kerülés tulajdonképpen bravúr nélkül, stabil teljesítménnyel megvalósítható.


Igaz olyan ellenfelekről van szó, akiktől hullámzó teljesítménnyel ki is lehet kapni, a jó helyezés tehát semmiképpen sem sziklaszilárd elvárás, de reális lehetőség.

Lesz tehát Európa-bajnokság, jelen helyzetben már ez is nagy szó, ráadásul ha a magyar válogatott képes stabilizálni az alapjátékát, akkor akár egy jó eredménnyel is távozhat majd Dániából, ami kedvező előjel lehetne a jövő márciusban sorra kerülő olimpiai selejtező előtt.


A nagy siker küszöbén? – A magyar női kézilabda-válogatott elmúlt néhány éve

Írj hozzászólást