Kézilabda Eb: Hogy készülnek a legerősebb csapatok a kontinenstornára?

Nyakunkon a férfi kézilabda Európa-bajnokság, január 13-án kezdődik a torna, ami igen különleges lesz a magyar szurkolók számára, hiszen első alkalommal rendezhet hazánk férfi világversenyt. Az elvárások óriásiak a magyar csapattal szemben, ám mielőtt a mieinkkel foglalkoznánk, lássuk, mely csapatokat tartjuk most a legerősebbnek, és hogy ezek hogyan készülnek a tornára.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A férfi szakág esetében egyébként nehéz valójában favoritokról beszélni. Itt is megvannak persze azok az országok, amelyek rendre odaérnek az érmes helyezések környékére, de a mezőny sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a nőknél.

Ráadásul a koronavírus-fertőzések, a sérülések, az egyéb okokból történő kimaradások néhány válogatottat igencsak megtizedeltek, minden csapatot figyelembe véve körülbelül 40 játékos esett ki, ez pedig azért jócskán megváltoztatta az erőviszonyokat.

A teljesség igénye nélkül nem lesz ott a tornán Dejan Manaszkov, Luis Frade, André Gomes, Nedim Remili, Timothy N’Guessan, Luka Karabatic, Alex és Daniel Dujshebaev és Magnus Röd sem. Ráadásul épp tegnap jött ki egy sok együttes számára igen ijesztő szabályozás, mely szerint egy pozitív teszt után leghamarabb 14 nappal később léphetnének pályára a játékosok. Egyelőre nem tudni, hogy ez végül valóban így lesz-e, illetve, hogy erre az esetre van-e valamilyen vészforgatókönyv, mindenesetre a helyzet jelenleg igen aggasztó. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez lesz az olimpia utáni első világverseny, így sok együttesnél jelentős változások történtek a keretben. Nézzük, hogyan készülnek a tornára azok a csapatok, amelyeket mi jelenleg a legerősebbnek tartunk.

 


Dánia

Nikolaj Jacobsen együttese vb-címvédőként és olimpiai ezüstérmesként készül a tornára. A dánok az A csoportba kaptak besorolást, ellenfeleik Szlovénia, Montenegró és Észak-Macedónia lesznek, a csoportból való továbbjutás papírforma. A dánok eddig alapvetően pozitívak voltak, az ország közvéleménye úgy vélekedett, hogy az ellenfeleknél kieső játékosok növelik az ő esélyeiket. A koronavírus aztán őket sem kerülte el, hiszen Jannick Green nemrégiben pozitív mintát adott. A kapust elkülönítették, egyelőre nincs információ arról, hogy más játékosok is érintettek lennének, azonban érthető módon tart ettől a szakvezetés.

A dánok kerete idén is elképesztően erős, ha Green végleg ki is esik, ott van kapusposzton Niklas Landin és Kevin Möller, és kiemelném még a balátlövőket, ahol öt játékos került be a bő keretbe, Henrik Möllgaard, Mikkel Hansen, Jacob Holm, Lasse Andersson és Aaron Mensing is Jakobsen rendelkezésére áll. Bent Nyegaard, a dán TV2 szakértője szerint a kiesések, lemondások és sérülések a dánok esélyeit növelik. Nyegaard úgy számol, hogy a franciák és a spanyolok lehetnek legkomolyabb ellenfeleik, mivel azonban ezeknél az együtteseknél többen is kiestek, Jacobsen csapata lépett elő fő esélyessé. És bizony az ágrajzot vizsgálva, a négy közé jutás nem szabadna, hogy gondot okozzon a dánoknak, és összességében is övék az egyik legmasszívabb együttes.

 

Mikkel Hansen (Fotó: Getty Images)

Franciaország

Folytassuk a másik olyan együttessel, amely a dánok (és egyébként a magyar válogatott) ágán szerepel. Az olimpiai címvédő francia válogatottal kapcsolatban nemrég látott napvilágot egy igen szomorú hír, Elohim Prandit késeléses támadás érte, a játékos szerencsére – a helyzethez képest – jól van. A franciáknál egyébként folyamatosak a problémák, Megsérült N’Guessan, Luka Karabatic és Nedim Remili is, személyes problémák miatt kihagyta a felkészülés elejét Vincent Gérard, számtalan játékos (többek között Hugo Descat és Dylan Nahi) produkált pozitív koronavírus-tesztet, így gyakorlatilag állandó a bizonytalanság, Guillaume Gille szövetségi kapitánynak folyamatosan újra kell terveznie a válogatott felkészülését. És bár mély a merítés a franciáknál, azért ennyi kulcsjátékos hiányát már ők is megérzik, ráadásul – főleg ilyen körülmények között – ezt a tornát akár el is engedhetik. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne akarnának nyerni, s ne feledjük, 2016-ban a német válogatott is igen foghíjas kerettel nyert Európa-bajnokságot.

 

Guillaume Gille (Fotó: Getty Images)

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Spanyolország

Jordi Ribera immáron hosszú ideje végez remek munkát a spanyol válogatott kispadján, és bár az elmúlt években is többször leírták a csapatot arra hivatkozva, hogy a kulcsjátékosok azért már túl vannak pályafutásuk zenitjén, az utóbbi években rendre ott voltak az érmes helyezések környékén. Most azonban valóban több új játékos is bekerült a csapata (többek között a Pick Szegedben ősszel remek teljesítményt nyújtó Imanol Garciandia). A kapusposzton talán nem túlzás kijelenteni, hogy jelenlegi formát tekintve a spanyoloké a legerősebb páros, Gonzalo Pérez de Vargas és Rodrigo Corrales is kitűnő hálóőr. Ribera csapata nem került rossz ágra, minden bizonnyal két skandináv válogatottal, Norvégiával és Svédországgal kell majd megküzdenie a négy közé jutásért, a Dujshebaev testvérek hiánya azonban nehéz helyzetbe hozta a spanyolokat.

 

Imanol Garciandia (Fotó: Getty Images)

Svédország

A svéd válogatott az utóbbi években túlesett egy generációváltáson, Glenn Solberg kinevezésekor nyilvánvalóvá tette, hogy szeretne több fiatal játékosnak is lehetőséget adni, olyan újoncok kaptak komoly lehetőséget, mint Jonathan Carlsbogard, Felix Claar és Lucas Pellas. És bizony ezen a tornán is lesznek feltörekvő kézilabdázók, a 20 fős keretben több olyan játékos is van, akinek nem volt még tíz válogatott meccse sem, sőt, olyanok is, akik most debütálhatnak majd. A svéd csapat sorsolása egyáltalán nem rossz, a valamivel könnyebb ágon vannak, a négybe jutáshoz akár egy bravúr is elég lehet. Problémák persze náluk is vannak, az előbb említett Pellas koronavírus-fertőzött kontaktja lett, Karl Wallinius maga lett pozitív, Lukas Sandell pedig a családjával van, hiszen párjával gyermekük született. A kitűnő kapusról, Mikael Appelgrenről pedig még a torna előtt kiderült, hogy térdsérülése miatt nem tud utazni.

 

Felix Claar (Fotó: Getty Images)

Norvégia

Sokáig a norvég férfi válogatott meg sem tudta közelíteni a nők eredményességét, ez azonban az utóbbi időszakban megváltozott, az áttörésre 2017-ben került kor, amikor ezüstérmet szereztek a világbajnokságon. Az elmúlt években pedig rendre ott vannak az élmezőnyben, igaz, a 2021-es év nem sikerült nekik igazán jól, a vb-n egy hatodik, az olimpián pedig egy hetedik hely jött össze nekik. Két olyan játékos is hiányzik majd azonban a norvégoktól, akik a közelmúltban fontos szerepet játszottak, Röd és Göran Johannessen is sérülés miatt hagyja ki a tornát. A norvégoknál is immáron hosszú ideje ugyanaz a kapitány dolgozik Christian Berge személyében, munkája pedig igazából nincs veszélyben, de a két rosszabbul sikerült torna után a csapat célja most mindenképpen a négybe jutás lehet, ehhez a spanyolokon és/vagy a svédeken keresztül vezethet számukra az út.

 

Christian Berge (Fotó: Vegard Wivestad Grott / BILDBYRAN)

Melyik válogatott nyeri a férfi kézilabda Európa-bajnokságot?

2,35 – Dánia

6,50 – Spanyolország

8,00 – Franciaország

8,00 – Svédország

9,00 – Norvégia

10,00 – Magyarország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabda különböző piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást