Mi vagyunk a legnagyobbak? – vélemény

Hol a helye a magyar női kézilabdázásnak? Az utóbbi időszakban sok helyen felvetődött ez a kérdés, most mi is megpróbálunk ebben állást foglalni. Egy világverseny előtt pláne aktuális mindez, hiszen így tisztábban láthatjuk, hogy mire is számíthatunk reálisan a válogatottól.

Fotó: MTI


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az MTK a dán Herning-Ikasttal (68-56-os összesítéssel), a Debrecen pedig a román Magura Cisnadiével szemben (47-43) maradt alul az Európa-liga második selejtezőkörében, amely a 16 csapatos főtáblára jutásról döntött. Ennek kapcsán került elő ismét az a kérdés, ami időről időre tematizálja a magyar kézilabdás közeget, mégpedig hogy hol is helyezkedik el a magyar női kézilabda a világ hierarchiájában.

A BL-ben elért fényes sikerek mellett a hátország rendre alulteljesít, ez pedig szinte feloldhatatlan ellentétet képez.

A helyzet valóban összetett, de bizonyos dolgokat feltárva könnyebben megérthető.

Muszáj a gazdasági aspektussal kezdeni. A tao-rendszernek köszönhetően korábban sosem látott mennyiségű pénz áramlott a kézilabdába, létrejött a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA), rengeteg csarnok épült, az infrastruktúra folyamatosan fejlődött. Az utóbbi években számolatlanul jöttek az utánpótlássikerek, a Győr pedig szinte egyeduralkodóvá vált a BL-ben. A felületes szemlélő tehát úgy gondolhatta, minden a legnagyobb rendben. Ezért az attitűdért nem is volt hibáztatható, hiszen legtöbb esetben a szövetség részéről is sikerkommunikáció jött, minden fórum a fokozott várakozásoktól volt hangos. Egy-egy ilyen Európa-liga-, vagy korábban EHF-kupa-hét azonban mindig kijózanítóan hatott a közegre. A Magura Cisnadie az ötödik, a Herning pedig a negyedik helyen áll hazája bajnokságában, nem állítható tehát, hogy topcsapatokkal kellett volna játszania a magyar együtteseknek, a párharc azonban tulajdonképpen mindkét esetben sima volt. A képet tovább árnyalja, hogy az MTK és a Debrecen is erőteljesen épít a magyar játékosokra (utóbbi esetében több válogatott kézilabdázóra), így a szereplésükből fontos következtetéseket lehet levonni. A Vác és a Mosonmagyaróvár persze így is főtáblás az El-ben, nem a csapatok számával van tehát első sorban gond, hanem azzal, hogy ezek az együttesek minden bizonnyal nem lesznek ott a végelszámolásnál.

 

Forrás: vacinkse.hu

Jól látható, hogy a magyar bajnokság gyakorlatilag két külön osztályra osztható.

A Győr és a Ferencváros nemzetközi szinten is komolyan jegyzett csapatok, ám a hátország még más nemzetek hasonló szintű csapataihoz képest is gyenge. A korábbi években ez nem volt így, a Siófok például a 2018-19-es szezonban meg is nyerte az EHF-kupát, ám azt látni kell, hogy ők gyakorlatilag magyar játékosok nélkül érték el ezeket a sikereket.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Ezért gondolom, hogy a Győrt érdemes is kivenni a képletből. Az ETO a világ legjobb játékosaival érte el sikereit, ehhez joguk is van, nem minősítő, mindez csupán ténymegállapítás. Nem azt állítom, hogy a Győrt ki kell venni a magyar kézilabdás közegből, hiszen nyilvánvalóan része annak, ám az ő sikereiket nem szabad rávetíteni a többi csapatra. A Ferencvárosét egyébként már inkább, hiszen a magyar válogatott gerince játszik Elek Gábor kezei alatt (az is egy izgalmas kérdés, és mint vitainditó megfogalmazom, hogy ez, hogy a válogatott játékosok ennyire egy helyre koncentrálódnak, egészséges-e?), a csapat azonban a legjobb nyolcnál sosem jutott tovább a BL-ben.

S talán az sem véletlen, hogy a Fradi háza táján is akkor beszélnek a leggyakrabban a Final Fourról, amikor a kezdőcsapatban szinte minden esetben öt külföldi van, és a vezetőség arról beszél, hogy a továbbiakban még több légiósra lesz szükség, ha a BL-győzelemért szeretnének harcolni.

 

Forrás: EHF CL twitter

Volt egyébként néhány évvel ezelőtt egy idea, hogy az a gond a magyar kézilabdában, hogy túl sok a légiós. Még logikusnak is tűnt az érvelés, miszerint a magyar játékosok azért jutnak kevesebb lehetőséghez, mert a légiósokat alkalmazzák inkább a klubok. Ma azonban már sokkal kevesebb külföldi van a bajnokságban, ez azonban csak azt eredményezte, hogy a liga általános színvonala csökkent, önmagában ettől nem fejlődtek a magyar játékosok, ezeket a dolgokat nem lehet kívülről, művileg szabályozni.

És van még egy szempont, amit be kell hoznunk, ez pedig a korábban említett utánpótlássikerekkel kapcsolatos, melyik hamis képet festhetnek az akadémiák munkásságáról, a szakmai munka minőségéről, a magyar utánpótlás helyzetéről.

A hazai szakma ugyanis érezhetően nagyon komolyan vette ezeket az eseményeket, és itt akart eredményeket elérni, ahelyett, hogy arra használta volna ezeket, amire valók, a játékosok fejlesztésére.

Az azóta eltelt felnőtt világversenyek eredményei (ahol már nagy számban voltak az utazó keretben a korábbi junior játékosok), a magyar válogatott az utóbbi időszakban csak a 2018-as Eb-n (7. hely) és az idei tokiói olimpián (szintén 7. hely) tudott a legjobb tíz között végezni, ráadásul ne feledjük, utóbbin csak 12 együttes vett részt.

„Egy kedvező sorsolással lehet kicsit feljebb lépni, egy rosszabbal kicsit visszacsúszni, de a tudásunk valahol ott van a 9–10. hely környékén”

– fogalmazott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány nem sokkal a kinevezése után, és itt közel sem magyarázkodásról volt szó. A játékerőt, a játékosok formáját figyelve minden bizonnyal közel áll az igazsághoz a kapitány. Illúziókba kapaszkodnánk, ha sokkal jobbat várnánk, ahogy az is illúzió, hogy a magyar a legerősebb bajnokság.

 


 

Akkor jöjjön Golovin

 

Milyen kapitány lesz Golovin? 13 érv mellette, egy ellene

 


 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,10 – Norvégia

6,50 – Franciaország

6,50 – Hollandia

6,50 – Magyarország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást