Néhány év alatt a csúcsra – Sander Sagosen, a világ egyik legjobb játékosa

Rendhagyó időpontban, a két ünnep között rendezték meg ez alkalommal a 2020-as év férfi kézilabda Final Fourját, melyen igen nagy meglepetésre a THW Kiel szerezte meg az aranyérmet. Sok kiemelkedő egyéni teljesítmény volt a német csapatban, azonban még talán így is kiemelhető Sander Sagosen játéka, aki így az egész kurta-furcsa helyzet legnagyobb nyertese lett.


(X) Fogadj a kézilabda Bajnokok Ligája összecsapásokra a legjobb szorzókon!


 

Az egész 2020-as évet, természetesen a sportban is a koronavírus-járvány határozta meg, így az EHF-nek is radikális döntéseket kellett hoznia. A női Bajnokok Ligája végjátékát teljes egészében törölték, a férfi Bajnokok Ligájában pedig a csoportkör legjobb négy csapata játszhatta le a Final Fourt. Sok korábbi esettel ellentétben ezúttal egyértelműnek tűntek az erőviszonyok, úgy számolhattunk, a Barcelona kiemelkedik a négyesből, mögöttük pedig a Veszprém jöhet a sorban.

Azonban arra már az esemény előtt is sokan emlékeztettek, hogy Kölnben ritkán érvényesül a papírforma, ez alkalommal sem alakult másként, a csupán kilenc komoly szinten bevethető játékossal rendelkező THW Kiel nyerte meg a tornát.

Többek között annak a Sander Sagosennek a játékának köszönhetően, aki talán egyénileg a legnagyobb nyertese lett ennek a furcsa szituációnak, hiszen a többek között az ő távozása miatt gyengülő PSG mezét cserélte a zebracsíkos szerelésre, így életében először nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot. De lássuk, honnan indult korunk egyik legjobb férfi játékosának pályafutása.

Sander Sagosen 1995-ben látta meg a napvilágot Norvégiában, szülővárosa az aktív sportéletéről is ismert Trondheim volt. A település rendezett már többek között sífutó-világbajnokságot, de a Rosenborg nevű futballcsapata is népszerű. Sagosen már gyermekkorában elkezdett kézilabdázni, 2012-ig a Charlottenlund SK csapatában játszott. Ezt követően igazolt át egy másodosztályú norvég csapatba, a Kolstadba, ahol már bizonyította egyéni kvalitásait is, hiszen szinte egyedül vitte hátán együttesét, 21 meccsen összesen 133 gólt szerzett, ezzel pedig az egész liga harmadik legjobb gólszerzője lett.

A következő átigazolás már az első osztályba történt, a Haslum gárdájában 22 meccsen 102 találatot ért el. Hamarosan sor került Sagosen norvég válogatottban történő bemutatkozására is. Ne feledjük, Norvégiában sokáig a férfiválogatott nem volt a női nemzeti csapat szintjén, azonban a 2010-es évek elején már érezhető volt, hogy a jövő nagy együttesének alapjait helyezik le. Sander Sagosen végül 2013 november 1-én debütált a nemzeti csapatban, mégpedig egy Horvátország elleni mérkőzésen.

Már fiatalon is nagyon céltudatosan nyilatkozott, sőt tekintélyes szakemberek emelték ki a képességeit. Gyors, dinamikus, a fizikai állapota tökéletes, emellett pedig remek az anticipációs képessége, gyorsan és jól dönt a pályán. Gyakorlatilag bármelyik belső poszton képes markáns teljesítmény nyújtani.

„Persze, a legjobb akarok lenni. Még szép, hogy így gondolkodom, ezért edzem és játszom nap mint nap, és remélem, hogy sikerül megvalósítanom az álmomat. Ugyanakkor nem sokat gondolok arra, mit mondanak rólam mások. Inkább azzal foglalkozom, hogy kiteljesítsem a játékomat, és fejlődjek. (Forrás: Utánpótlássport.hu)

Majd jött a Dániába, egészen pontosan Aalborgba igazolás. A dán együttes egyébként is kiemelkedő a tehetségek fejlesztésében, Sagosen is itt vált valódi klasszissá. A norvég játékos hozzá is segítette a csapatot a harmadik bajnoki címéhez.  Több pozícióban is számítottak rá, a gólszámai pedig 45 és 19 voltak, ami a Bajnokok Ligáját illeti. Később már vendégként tért vissza Aalborga, ekkor így nyilatkozott az EHF-nek:

„Rengeteg barátot szereztem, egy igazán jó közösségbe kerültem, itt váltam valójában felnőtté.”

Ezt követően Sagosen újabb szintet lépett, hiszen az elmúlt évek egyik szupercsapatához, a Paris Saint-Germainhez igazolt. A norvég egyéni teljesítményével ezúttal sem volt baj, 69, 64 és 67 gólt szerzett három párizsi szezonja során a Bajnokok Ligájában, a csapat azonban az ő vezetésével sem tudott felérni a csúcsra, nem tudták megnyerni a kölni négyesdöntőt.

Tavaly tavasszal pedig jött a némileg meglepő hír, hogy Sander Sagosen elhagyja a PSG-t, és a THW Kiel játékosa lesz.

 

sagosen psg kiel


Persze a német bajnokság szakmailag még mindig a legpotensebb liga, az anyagi lehetőségek is megvannak (bár ebből a szempontból a párizsiaknak sem kell panaszkodniuk), mégis meglepő, hogy valaki otthagyja az aktuális sztáralakulatot. Sagosen így nyilatkozott a kieli váltásról a Handballexpertnek:

„Tisztában vagyok a magas elvárásokkal. A német bajnokhoz igazoltam, amely ráadásul majdnem teljesen együtt is maradt. Külső nyomást azonban nem érzek. Általában én teszem magamra az elvárásokat, a nyomást. Bízom a képességeimben, a csapattársaimban és a THW Kielben. Ez a világ egyik legnagyobb együttese, és talán a világ egyik legjobb csapata. A koronavírus miatt az első évemben öt vagy hat trófeát is nyerhetek. Ez nagyon nehéz lesz, de ez a célom. Ennek érdekében mindent megteszek, még akkor is, ha a Bundesligát még meg kell szoknom. Mindig vágytam arra, hogy ebben a ligában játsszak, és ez most megadatott.”

A Kiellel pedig összejött az, ami korábban a PSG-vel nem, rögtön az első Final Four alkalmával megnyerték a Bajnokok Ligáját. Sagosen pedig még mindig igen fiatal, így jó esély van rá, hogy a következő évtized legmeghatározóbb férfi kézilabdázója lehet ő. Ráadásul immáron a norvég válogatott is igen erős, a januári világbajnokság egyik fő esélyese lesz Christian Berge csapata.

Írj hozzászólást