Női kézi BL: bizonyítványosztás a csoportkör feléhez közeledve

Nagyjából a felénél jár a csoportkör a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ideje tehát megnézni, hogy hogyan is állnak a magyar csapatok jelenleg. Bár belemegyünk majd a részletekbe, elöljáróban annyit el kell mondani, hogy rég volt ennyire biztató az összkép.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Különböző módon, de mindkét magyar csapat szezonkezdését nagy izgalommal várhattuk, hiszen mindkét együttesnél voltak komoly változások a nyáron. És bár fontos kiemelni, hogy az őszi szereplés nem feltétlen mérvadó a végelszámolás szempontjából, hiszen a lebonyolítási rendszer miatt a lényeg (ahogy a legtöbb sorozat esetében) tavasszal dől el, a mutatott játék többé-kevésbé mindkét esetben bizakodásra adhat okot. Lássuk tehát, hogy egyelőre hogyan állnak a magyar együttesek.

 

Ferencváros

Elek Gábor csapata remekül kezdte a szezont, talán a vártnál kicsit jobban is. Háfra Noémi távozása után érkezett Szöllősi-Zácsik Szandra, aki gyakorlatilag egész ősszel – már persze azokon a mérkőzéseken, amikor a szakmai stáb rendelkezésére állt – remek teljesítményt nyújtott, több égető problémára is megoldást jelentett. Az egyik, hogy jóval több átlövés érkezik a külső területekről, bár ez már Emily Bölk érkezésével is megoldódni látszott, másrészt pedig a csapat két felnőtt irányítója, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó nyáron megsérült, így a csapatnak vészmegoldásokhoz kellett nyúlnia, az egyik ilyen a három átlövős játék volt Zácsikkal középen, ez pedig az esetek többségében remekül működött.

 

 

A szezon egy Dortmund elleni döntetlennel kezdődött a Fradi szempontjából, amit akkor csalódásként élhettünk meg, ám a német együttes azóta mutatott teljesítménye (jelenleg három győzelemmel a csoport negyedik helyén állnak) felértékelte ezt a pontot. Ezt követően az Esbjerg elleni döntetlenen kívül minden mérkőzését megnyerte a magyar csapat, a Rosztov-Dont például idegenben győzte le Elek Gábor együttese. Emily Bölk nemcsak a Ferencváros, de az egész európai mezőny egyik legjobb formában lévő játékosa, de az is fontos, hogy Alicia Stolle is egyre többet tud segíteni támadásban. Klujber Katrin helyzete érdekes, az őszi szezon elején nagyon bizonytalannak tűnt, egy ideje azonban legalább támadásban kezdi visszanyerni a magabiztosságát. És az is látványos, hogy a magyar edző feltett szándéka, hogy hátul is fejlessze Klujbert, hiszen szinte minden meccsen látjuk őt kettesként védekezni.

A Fradi jelenleg vezeti a csoportját, és az is kifejezetten biztató, hogy az együttes rengeteget fejlődött a végjátékokban. Nemrég egyébként hírek érkeztek a zöld-fehérek háza tájáról, Elek Gábor, illetve hét játékos; Alicia Stolle, Angela Malestein, Bíró Blanka, Emily Bölk, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett és Kovács Anett is meghosszabbította a szerződését.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Győri Audi ETO

A tavalyi szezon nem a várakozásoknak megfelelően alakult az ötszörös BL-győztesnél. A Ferencváros elleni, döbbenetes különbségű vereséggel elvesztették a bajnoki címet, majd a BL-ben is „csak” bronzérem jutott nekik, ráadásul évközben edzőt váltottak, Danyi Gábor pár héttel az idény vége előtt távozott, helyét pedig a visszatérő Ambros Martín vette át. Az új szezonra a játékoskeretben is jelentős változások történtek, így mindenképpen izgalmasnak ígérkezett a szezonkezdet, erre a fejlődésre azonban talán senki sem számított. A Győr az első hat meccsét imponáló magabiztossággal nyerte meg, Martín remek érzékkel találta meg a megoldást a csapat korábbi gyenge pontjaira.

A védekezés rengeteget javult az előző évhez képest, jól megmutatva azt is, hogy egy-egy játékos gyengesége, hogy kompenzálható a rendszer jó működésével. Stine Oftedal támadásban a világ egyik legjobbja, védekezésben azonban nem tartozik a legjobbak közzé, ám ez nem jelent problémát, mert a védőfal egészében remekül működik. Hármas védőkből már szinte túlkínálat is van, a három beállós mellett Jelena Despotovics és Rju Eun Hi is tud hármast védekezni, ráadásul összeállítható masszívabb, statikusabb, illetve mozgékonyabb páros is. A Győr sok esetben egy cserével, de alkalmanként csere nélkül is tud játszani, hiszen a játékosok többsége elől és hátul is bevethető.

 

 

Néhány pontot érdemes még kiemelni. Az egyik ilyen a kapuskérdés, Amandine Leynaud ebben a szezonban már kevesebbet áll a kapuban, amikor azonban beszáll, akkor sokat tud segíteni, az őszi meccsek nagy részében Silje Solberg kezdett hátul, de az utóbbi mérkőzéseken már a korábban mellőzött Laura Glauser is több lehetőséget kapott. A most egyébként sérült Crina Pintea, valamint Kari Brattset és Linn Blohm hármasa hihetetlen stabilitást biztosít beállóban, a koreai Rju pedig a szezon egyik legkellemesebb meglepetése, míg korábban az ETO folyamatosan küszködött jobbátlövőben, addig az új szerzemény rögtön remekül illeszkedett a csapatba, több poszton bevethető, kiemelten veszélyes a távoli zónákból.

És persze, ami leginkább érdekli a magyar szurkolókat, mi a helyzet Háfra Noémivel? Nehéz ezt megítélni, hiszen több mérkőzésen sok lehetőséget kapott, ráadásul jobb és bal oldalon is, néhány fontos találkozón azonban mellőzte őt Martin, és látható, hogy védekezésben nem számol vele igazán a spanyol, ezzel pedig rögtön hátrébb is került a csapat hierarchiájában. Röviden összefoglalva tehát, a legszkeptikusabb várakozások nem váltak valóra, de nem stabil Háfra helye az együttesben.

 

Mindkét csapatnál biztató tehát a kezdet, ilyen folytatással nem lenne meglepő, ha májusban két magyar csapat szerepelne a budapesti Final Fourban, bár főleg a Ferencváros esetében igen göröngyös lehet még az oda vezető út.


Képek forrása: Getty Images

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,75 – Norvégia

4,00 – Oroszország

6,00 – Franciaország

7,00 – Hollandia

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást