Nora Mörk, az Európa-bajnokság hőse

A horvát válogatott szereplése mellett az Európa-bajnokság kétségkívül legemlékezetesebb momentuma annak a Nora Mörknek a szereplése volt, akiről talán a legtöbben már lemondtak, hiszen számtalan térdműtéten esett át, a legutóbbit követően már sokan azt mondták, az is kockázatos lenne, ha egyáltalán valaha pályára lépne még. Ehhez képest azonban az Eb egyik legjobb teljesítményét nyújtotta.

A KEZDETEK

 

Nora Mörk azon kézilabdázók közé tartozik, akik immáron több mint egy évtizede a szemünk előtt vannak. Pályafutását a Bækkelaget SK csapatában kezdte, majd még tinédzserként igazolt az akkor bukdácsoló Aalborgba. A dán együttest azonban hamar el is hagyta, hiszen a gárda erőssége nem volt megfelelő a játékos számára. Feltűnt emellett például a 2009-es, magyarországi rendezésű női junior Európa-bajnokságon, ez a torna egyébként olyan szempontból érdekes, hogy a jelenlegi felnőtt mezőny krémje feltűnt itt még szinte gyerekként.

A góllövőlista élmezőnyében akkor olyan játékosokat találtunk, mint Milena Knezevic, Anna Gros, Anna Sen vagy éppen az előbb említett Mörk.


HAMAR JÖTT SÉRÜLÉSEK 

 

Aki ezen a tornán jobbátlövőként szerepelt, klubjában, a Larvikban azonban évekig a jobbszélen játszott, hiszen belső posztokon már kiforrott klasszisok voltak a norvég kirakatcsapatban.

Karrierjét már kezdetben is sérülések szegélyezték, azokban az években azonban, mikor zavartalanul játszhatott, teljesítménye megkérdőjelezhetetlen volt.

Rögtön a 2011/2012-es szezonban elhódította a Bajnokok Ligája trófeáját csapatával, a döntőben azonban megsérült, így többek között az londoni olimpiát is ki kellett hagynia.  71, 98, 93, ezek voltak azonban a BL-gólszámai az utolsó három Larvikos évében, ezt követően került Győrbe, ahol mindenki azt várta tőle, hogy évekre megoldja a jobbátlövő posztot, mégpedig a lehető legmagasabb színvonalon.  És az első évben úgy nézett ki, nem is lesz ezzel probléma.


 

A Bajnokok Ligájában 85 gólt szerzett, a magyar kézilabda szövetség pedig az évad legjobb női külföldi játékosának választotta. A következő szezon első fele is jó alakult, jött azonban 2018 februárjában a Nykøbing elleni Bajnokok Ligája mérkőzésen sérült meg, úgy tűnt, fél éves kihagyás vár rá, nem sokkal később azonban kiderült, újabb műtétekre van szükség. Mörk ekkor igen kétségbeesetten és kiábrándultan nyilatkozott:

„Két héttel ezelőtt kicsavarodott a térdem egy edzésen. Azt gondoltam és reméltem, hogy nem olyan nagy a probléma, tartottam egy kis szünetet, de egyre rosszabb lett. Ez lesz a nyolcadik térdműtétem, de csak az első alkalom, amikor lelkileg összetörtem, elvesztettem a bátorságomat és a motivációmat. Elveszítettem a hitemet, és egy kicsit értelmetlennek tűnik minden. Most már nem tudom, miben higgyek, miben reménykedjek” (Forrás: Origo)

A következő év elején el is szerződött Győrből, Mörk nyilatkozata szerint a klub szerette volna megnézni újra a pályán a szerződéshosszabbítás előtt, a játékos azonban ezt nehezményezte, mondván, hogy neki már semmit nem kell bizonyítani.

 

ÚJ KALAND, RÉGI BAJOK ÉS A FELTÁMADÁS

 

A norvég átlövő útja Bukarestbe vezetett, ahol azonban rögtön az első meccsén ismét megsérült. Ekkor ismét nem látott sok reményt, sőt több olyan hang is volt, mely szorgalmazta, magát a kézilabdát is hagyja abba, hiszen a játékkal már az egészségét veszélyezteti.  Mörk ismét csalódottan nyilatkozott:

„Nem hiszem el, hogy ez bekövetkezett, iszonyú balszerencsés vagyok. Jó formában voltam, jól mentek a dolgaim. Sajnálom, hogy nem leszek ott a lányok mellett az előttünk álló időszakban, és nem segíthetem őket a céljaink elérésében” (Forrás: Nemzeti Sport)

 

Ő azonban nem adta fel, és ezen az Európa-bajnokságon ismét a legmagasabb szinten játszott. Már a Vipersben, illetve a norvégok elmondása szerint a felkészülés során is mutatott biztató jeleket, ez a kitűnő teljesítmény azonban valószínűleg mindenkit meglepett. Az All Star csapat jobbátlövője lett, ahogy a 2014-es Eb, a 2015-ös és 2017-es vb esetében.

Számokban ez azt jelenti, hogy 52 góljával magasan ő lett a torna gólkirálynője, emellett pedig a 74 százalékos lövőteljesítménye is kiemelésre méltó.

A hogy csapatársa, Stine Oftedal fogalmazott (akivel egyébként már utánpótláskoruk óta együtt játszanak):

„Remek érzés, hogy Nora újra itt van velünk. Néhány évig hiányzott. azonban most látjuk, milyen fontos eleme ő a gépezetnek. Egy olyan játékos, aki egyedül képes fordítani a meccsek menetén. Örülünk, hogy ismét rendben van.”
(Forrás: EHF EURO 2020 hivatalos honlap)

Elcsépelt közhely, azonban sokszor bebizonyosodik, hogy a legjobb forgatókönyveket az élet írja. Ez Nora Mörk esetében is így van, egy olyan játékos nyújtotta talán az Európa-bajnokság legjobb teljesítményét, akiről titkon már majdnem mindenki lemondott. Ezzel a hozzáállással és küzdeni tudással pedig nem lehet nem empatizálni, sőt szimpatizálni.

 

Írj hozzászólást