Sztárjátékosból sztáredző – Filip Jícha portréja

A THW Kiel tavaly decemberben felült Európa trónjára, pedig akkor erre igazán senki sem számított. Filip Jícha edzőként igen nehéz feladatot oldott meg, hiszen a kézilabda-történelem egyik legkiválóbb szakemberétől, Alfred Gíslasontól vette át sikeresen a stafétát. A cseh Jíchára játékos korából is jó szívvel emlékezhetünk, ismerjük meg most őt jobban.

Fotó: Carsten Rehder


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Filip Jícha Plzen környékén, egy kis faluban, Stary Plzenecben látta meg a napvilágot, s itt is nőtt fel. A sors igen különös módon már ekkor is a kézilabda irányába terelte a fiút.

„Minden más lett volna, ha a falucska másik végében lakom, hiszen a mi környékünkön a kézilabdapálya volt a közösségi tér, ott gyűltünk össze, míg a másik oldalon a srácok sokkal inkább fociztak.”

Ettől függetlenül a kis Filip a futballba is belekóstolt, bár mindig is a kézilabda volt számára a legfontosabb. Ez egyébként viszonylag meglepő választás volt, hiszen a családban korábban senki sem űzte ezt a sportágat, Filip édesapja a jégkoronghoz kötődött igen erősen.

Jícha később elmondta, hogy fiatalon az jelentette számára az egyik legfőbb motivációt, ha idősekkel játszhatott, hiszen akkor mindig ő volt az, akinek bizonyítania kellett.

Utánpótláskori edzői közül szívesen emlékszik vissza Miroslav Moulisra, aki szerinte rengeteget tett hozzá pályafutásához. „Neki köszönhetően az akkori csapatunk fele később profi lett, meghívót kapott az utánpótlás-válogatottba. Vidéki srácok voltunk, akiknek nélküle erre semmi esélye sem lett volna, rengeteget tanultuk tőle.”

Jícha első profi klubja a Plzen volt, innen került a Dukla Praha csapatába, majd innen ment a svájci St. Gallenhez. Ekkortájt debütált a cseh válogatottban is, ahol összesen 158 meccsen 877 gólt szerzett, ő lett a 2010-es Európa-bajnokság gólkirálya. Ügynöke már a korai időszakban is az a Jochen Bergener volt, aki később egész pályafutása során segítette.

„Jochen megtanította, hogyan legyek boldog az adott csapatomnál, és hogy a fejlődési lehetőség fontosabb a pénznél. Az életben nem minden a pénzről szól. A legfontosabb, hogy milyen utat jársz be.”

A kétéves svájci tartózkodás más szempontból is hasznos volt, hiszen Jícha megtanult németül, ami később kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen a St. Gallentől a TBV Lemgo csapatához igazolt, amelyben akkor olyan sztárok szerepeltek, mint Christian Schwarzer, Florian Kehrmann, Daniel Stephan vagy Markus Baur, Jícha később elmondta, hogy félt is attól, hogyan fogadják majd a társak. Végül ők is rengeteget segítettek neki, Volker Mudrow edző pedig új szintre emelte a karrierjét.

 

Fotó: Armin Kuebelbeck

Addig ugyanis Jíchára csak támadásban számítottak, a Lemgo viszont elképesztő tempóban játszott, nem volt lehetőség a két szakasz közti cserére, így a cseh játékos rá volt kényszerítve, hogy megtanuljon védekezni, és nem sokkal később már a játék ezen elemében is a világ élvonalába tartozott.

A Lemgóval ráadásul az első nagy siker is összejött egy EHF-kupa győzelem képében.

Majd jött egy újabb nagy ugrás, a THW Kiel. „Magabiztosan, tele energiával érkeztem, azt gondoltam, én már egy topjátékos vagyok. De nagyjából az első edzésen rájöttem, hogy milyen messze is vagyok azoktól a zseniktől, akik akkor Kielben játszottak. De nem vallhattam kudarcot, ez volt életem lehetősége.”

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A cseh kézilabdázó valóban nem hátrált meg a feladattól. A THW legsikeresebb időszakában volt a csapat vezéregyénisége, sőt egy idő után a kapitánya. Jícha 2010-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját a klubbal (ezt a sikert 2012-ben is megismételték), ezzel ő lett az első cseh kézilabdázó, aki a magasba emelhette a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját. Ebben az esztendőben őt választották meg a világ legjobb férfi kézilabdázójának.

 

Fotó: Getty Images

 


Talán sokakat meglepett, hogy Jícha 2015-ben elhagyta a Kielt, és a Barcelonához igazolt. A cseh pályafutásának utolsó két éve azonban már nem sikerült a tervek szerint, sok sérülés nehezítette a játékát.

„Őszinte leszek, az utolsó két évet már nem igazán tudtam élvezni, rengeteg sérüléssel bajlódtam, főként a térdem volt problémás. Nem tudtam úgy segíteni a Barcelonának, ahogy szerettem volna.”

Jícha 2017-ben hagyott fel az aktív játékkal, egy évig eltávolodott a kézilabdától, majd visszatért, s Alfred Gíslason segítőjeként dolgozott. Egy év segédedzősködés után ő lett a világ egyik legjobb csapatának vezetőedzője, 2020 decemberében pedig ismét meglett a BL-győzelem, ezúttal azonban már edzőként.

 

Fotó: Getty Images

A célok pedig erre az évre sem lehetnek mások, a Kiel idén is a BL egyik fő esélyese.

Filip Jícha vágya pedig az, hogy edzőként is olyan kerek pályát fusson majd be, mint játékosként.

 

Ki nyeri a 2021/2022-es kézilabda Bajnokok Ligáját?

1,75 – FC Barcelona Lassa

4,00 –THW Kiel

7,00 – Paris HB

9,00 – Telekom Veszprém

18,00 – Pick Szeged

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások/Bajnokok Ligája útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást