Szünetet tartó kézilabdás sztárok

Darja Dmitrijeva és Anna Vjahirjeva az olimpia után bejelentették, hogy egy időre szüneteltetik a pályafutásukat. Történt már hasonló az elmúlt években a női kézilabdázás világában, ezen esetek felelevenítésével pedig talán az okokhoz is közelebb juthatunk.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

„Sikeres és szép éveket töltöttem Győrben, ahol a Bajnokok Ligája-győzelemmel régi álmom teljesült, ugyanakkor nagyon keményen meg kellett dolgoznom ezért. Különösen fizikailag vett ki sokat belőlem, de mentálisan sem volt mindig könnyű. Mivel mostanra klubszinten mindent megnyertem, olyan helyet kerestem, ahol kicsit végre felszabadultabb és boldogabb lehetek.” (Forrás: Nemzeti Sport)

 

Nyilatkozta 2019-ben Nycke Groot, néhány hónappal azután, hogy bejelentette, nem marad a Győri Audi ETO-nál. Groot ekkor 30 éves volt, válogatott- és klubszinten a csúcson járt, épp ezért lepett meg mindenkit a döntés. Sokat pletykáltak arról ekkor, hogy talán a klubbal, esetleg a vezetőedzővel is megromolhatott a kapcsolata, a holland sztár nyilatkozatai azonban azóta is igencsak egy irányba mutattak: számára idővel tényleg sok volt az a teher, amit a legmagasabb szint jelentett. Groot azt követően Dániában játszott még két szezont, majd nemrégiben befejezte a pályafutását. Ekkor arra a kérdésre, hogy miért fejezi be egyre több játékos idő előtt a pályafutását, azt válaszolta:

 

„Elsősorban a menetrenden kellene változtatni! Egyszerűen túl sok a meccs, ha valaki a BL-ben, a bajnokságban és a nemzeti csapatában is játszik. Szerintem már eljutottunk oda, hogy felismertük a problémát, ám félő, hogy a profit továbbra is fontosabb lesz a játékosok egészségénél.” (Forrás: Handballexpert)

 

Groot nyilatkozatai azért is hasznosak számunkra a jelenség elemzése szempontjából, mert azt a két problémakört halljuk vissza, amelyek majd az orosz játékosok esetében is visszaköszönnek. Kezdjük az egyszerűbbel, a fizikális túlterheltséggel. Rengeteg játékos beszélt már arról, hogy a jelenlegi ritmus nagyon megviseli a kézilabdázók szervezetét. A Bajnokok Ligájában is érdekelt csapatok esetében szeptembertől heti két mérkőzéssel számolhatunk, ez még akkor is igaz, ha például a győriek esetében a magyar bajnokik, sőt a BL-találkozók egy része sem jelent igazán komoly kihívást. Ettől függetlenül viszont a fizikális munkát nyilván ugyanúgy el kell végezni. Sok játékos, edző vetette már fel, hogy valamilyen módon csökkenteni kellene a mérkőzések számát.

Az EHF előtt egyébként egy érdekes dilemma áll, hiszen az továbbra is kétségbevonhatatlan, hogy a nemzetközi kupák sorsát néhány csapat dönti el egymás között, így ha nagyon demagóg is, mondhatjuk azt, hogy elég lenne nekik lejátszaniuk az egymás elleni rangadókat. Ez azonban persze nem ilyen egyszerű, hiszen a nemzetközi szövetségnek érthető módon az is célja, hogy globálisabbá tegye a kézilabdát, és tény, ebben mutatkozik is némi előrelépés, fejlődtek bizonyos együttesek. A problémát azonban nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hiszen valóban rengeteg játékos beszélt a versenynaptár problémáiról. Kézilabdában ebben az is közrejátszik, hogy a világversenyek télen vannak, így egy fárasztó őszi klubszezon után jön még egy világverseny, majd újra a klubmeccsek mókuskereke.

 

 

Groot szavaiban tehát talán a fizikális fáradtság jött elő erősebben, előtte néhány hónappal válogatott- és klubtársa, Yvette Broch is hasonlóan döntött, nála azonban a mentális tényezők tűntek hangsúlyosabbnak.

 

„Az elmúlt három évben a világ legjobb csapatában, a Győri Audi ETO-ban játszhattam. Az álmom valóra vált, 2017-ben és 2018-ban megnyertük a BL-t, és engem választottak a legjobb beállónak. Nagy sikereket éltünk meg, amelyek sokat adtak nekem, de eközben mentálisan és fizikálisan rengeteget kivettek belőlem. A Győrhöz hasonló klubokban mindig nagy a nyomás. Egy cél van, megnyerni a Bajnokok Ligáját. A klub és a szurkolók is azt várják el tőled, hogy győzzél. Mindig.” (Forrás: InfoStart)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az, hogy egyes sportolók milyen mentális problémákkal küzdenek, egyre gyakrabban képezi a közbeszéd részét. Eszünkbe juthat a nemrég véget ért tokiói olimpiáról Simone Biles esete, aki sportágtól függetlenül az egész ötkarikás játékok egyik legnagyobb sztárjaként kezdhette meg a szereplését, majd azonban majdnem minden döntőjétől visszalépett, az elviselhetetlen mértékű nyomásra hivatkozva. Már az is érdekes kérdések vet fel, hogy ezek a nyilatkozatok miért éppen az utóbbi hónapokban, években láthattak napvilágot.

Vajon a nyomás, a túlterheltség lett nagyobb az utóbbi időben, és ez okozza ezeket a problémákat, vagy részben arról is van szó, hogy ezek a dolgok korábban is léteztek, ám egyszerűen nem lehetett erről beszélni, mert maga a társadalom is – a mainál jóval komolyabb mértékben – stigmatizálta a mentális nehézségeket? Valószínűleg mindkét állítás igaz. Brochnál persze árnyalja a képet, hogy épp nemrég derült ki, hogy hamarosan a CSM Bucuresti játékosa lesz, így visszatér a legmagasabb szintre. A szurkolók egy része ezt árulásként éli meg, mondván, ez semmissé teszi a korábbi nyilatkozatait. A játékos szerint viszont:

 

„Két és fél évbe telt, mire megtanultam saját magamról bizonyos dolgokat, és az élet más területein is tapasztalatokat szereztem.” (Forrás: Infostart)

 

Ez pedig Broch olvasatában elengedhetetlen volt a folytatáshoz. És akkor rá is kanyarodhatunk a friss esetekre, az olimpia után Anna Vjahirjeva gyakorlatilag egyből ledobta a bombát a kézilabdás világra. A sportág egyik legjobbjaként, 26 évesen senki nem számított tőle ilyen bejelentésre, még akkor sem, ha tény, az utóbbi időszakban sérülések is nehezítették a dolgát, teljesítménye sem volt mindig olyan, mint korábban. Gyakorlatilag szó szerint ugyanazokat a szólamokat halljuk vissza, mint korábban; a játékosok fizikai, mentális és lelki túlterheltségre hivatkoznak. Vjahirjevánál ez egyébként még egy szemponttal kiegészülhet, korábban többször lenyilatkozta, hogy szívesen játszana külföldön (nemrégiben még a Győrrel is szóba hozták, hiszen tudvalevő, hogy jó kapcsolatot ápol Ambros Martínnal), azonban bár némi enyhülés tapasztalható e téren, az orosz kézilabdás élet továbbra sem nézi jó szemmel, ha valaki légiósnak áll. Napokkal később a klasszis jobbátlövő honfitársa, Darja Dmitrijeva is hasonló bejelentést tett, beszámolva arról, hogy milyen traumák nehezítették az életét az utóbbi időszakban. Nála egyébként kisvártatva a klubja, a CSZKA Moszkva reakciója is megérkezett, a csapat támogatja játékosát, aki egyelőre jövő januárig szünetelteti pályafutását, a továbbiakról pedig majd később dönt.

A jelenség tehát összetett és szerteágazó, az azonban biztos, hogy az illetékes szervezeteknek tenniük kell valamit a játékosok érdekében, azt ugyanis minden bizonnyal senki sem szeretné, hogy klasszisokat veszítsünk el idő előtt.


Képek forrása: Getty Images

 

Melyik csapat nyeri a 2021-2022-es Bajnokok Ligáját?

1,75 – FC Barcelona Lassa

4,00 – THW Kiel

7,00 – Paris HB

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást