Töredezik a legyőzhetetlenség mítosza – Van-e baj a Győri Audi ETO-nál?

Idén ősszel már két alkalommal sem tudta megnyerni az aktuális BL-mérkőzését a Győri Audi ETO, igaz a pontszerzés mindkét mérkőzésen összejött. Ez gyakorlatilag egyetlen másik csapat esetében sem lenne kiemelésre méltó körülmény. Az ötszörös BL-győztes magyar gárda azonban az idei évet megelőzően szinte verhetetlennek tűnt, az elmúlt időszakban azonban több olyan mérkőzés is akadt, amikor az utolsó pillanatokban sikerült pontot mentenie Danyi Gábor együttesének. Ennek kapcsán pedig jogosan merülhet fel sokakban a címben általunk is feltett kérdés: van-e baj a Győri Audi ETO-nál?


AMBROS MARTIN ÖRÖKSÉGE 

Ambros Martin minden kétséget kizáróan nehéz örökséget hagyott maga után. A spanyol edző alapvetően masszív védekezésre, és az erős individuális képesség ellenére tisztázott szerepkörökre építő rendszere gyakorlatilag legyőzhetetlen csapatot csinált az ETO-ból. Voltak persze gyengébb időszakok, amikor az igazolások terén volt néhány baklövés, illetve sérülések is sújtották a csapatot, azonban több mint fél évtizedig általános vélekedés volt, hogy a Győr a női kézilabda legerősebb csapata. A spanyol mester azonban távozott, helyét pedig korábbi másodedzője, Danyi Gábor vette át.

Danyi előtt óriási feladat állt, ráadásul nem is a könnyebbik utat választotta. Ahogy korábban említettük, Ambros Martin stratégiája alapvetően a masszív védekezésből indult ki, emellett kiemelten fontos volt a hibák minimalizálása.

Danyi viszont gyakorlatilag ennek inverzét igyekezett megvalósítani: nála a Győr játékát alapvetően a gyorsindulások, a könnyű gólok, az ellenfél támadásban elkövetett hibáinak könyörtelen kihasználása jellemzi.

Persze, az elgondolás alapvetően nem légből kapott: a győriek keretének jelentős részét alkotják skandináv játékosok, akiknek a DNS-ükben van a gyors játék, az ellenfél eladott labdáinak és technikai hibáinak megbüntetése, a mérkőzések átmenetekben történő uralása. 

AZ ÁTALAKULÓ ETO PROBLÉMÁI

Kezdetben működött az új elképzelés, bár az ETO védekezése már nem emlékeztetett a korábbi, szinte áthatolhatatlan falra, a szerzett gólok száma jócskán megnövekedett. Az első szezonban ennek pedig egy viszonylag könnyed bajnoki cím és BL-győzelem lett az eredménye. Az idény végén távozott azonban az egyik legfontosabb láncszem, Nycke Groot. A holland játékos a jelenlegi női mezőny egyik legkiválóbb kézilabdázója, aki játékintelligenciában, anticipációs képességben is az elithez tartozik. Ő volt az, aki fazont szabott a csapat játékának – persze a másik kiváló irányító, Stine Oftedal mellett –, aki biztosította, hogy a rohanás szabályozott keretek között tudjon lefolyni.

Helyére érkezett a siófokiak karmestere, Estelle Nze Minko, emellett pedig Nora Mörk is távozott. Utóbbira térjünk ki egy félmondat erejéig: bár az tény, hogy Mörk a világ egyik legjobbja a posztján, elképesztően sérülékeny, Győrben pedig ez hatványozottan igaz volt. Persze, ahogyan azt később még fogjuk tárgyalni, az ő pótlását sem sikerült tökéletesen megoldani. Nze Minko nem tudott Groot helyébe lépni, sőt kifejezetten gyenge formában játszott, az őszi szezonban azonban még nem jöttek felszínre a csapat problémái.

Jött azonban a 2019-es világbajnokság, ahol egyrészt a magyar válogatott is jócskán a várakozások alatt szerepelt, ennél azonban a Győr szempontjából talán fontosabb, hogy évtizedek dominanciája után a norvég válogatott sem ért el dobogós helyezést.

A seregszemléről tehát több játékos is fáradtan, rossz formában, negatív élményekkel tért vissza. A magyar versenyrendszer fonáksága volt akkor, hogy december végén, a két ünnep között került sor a Ferencváros és a Győr rangadójára, melyen Danyi Gábor csapata kifejezetten rossz teljesítményt nyújtva szinte végig hátrányban volt, végül azonban megszerezte a győzelmet, igaz csak egy góllal.

Persze, ez a produktum még magyarázható volt az év végi formával, azonban a 2020-as év eleje sem sikerült jól a Danyi-csapat számára. Az egész hullámvölgy még egy Siófok elleni, győri szinten gyakorlatilag megmagyarázhatatlan vereséggel kezdődött. Tor Odvar Moen gárdája végig nagy különbséggel vezetett, végül pedig sima győzelmet aratott. Ezt követően a Bajnokok Ligájában is rosszabb eredmények jöttek. Először a Brest Bretagne csúszott be egy hazai döntetlen, ahol az utolsó pillanatokban sikerült egyenlíteni, majd szintén a francia csapat és a Budocsnoszt Podgorica ellen is csak egy patikamérlegen mért győzelem jött össze.

Az eredményeknél azonban sokkal aggasztóbb volt a játék képe. A korábban taglalt gyors játék rengeteg hibával párosult, és jóval inkább érződött egy erőltetett szerepnek, mint valós, a keret tagjainak erősségét integráló stratégiának. Ehhez az is hozzájárult, hogy az egész szezonban gyengélkedő Nze Minko mellett Oftedal is a korábbiaknál jóval gyengébb formában játszott.

A vírus beköszönte előtt azonban már kezdett jobban teljesíteni a csapat, azonban ezt kisebb paradigmaváltás eredményezte.

A gárda egy jóval konzervatívabb játékfelfogásra váltott, jóval lassabban, kevesebb kockázatot vállalva játszott, ezzel próbálva minimalizálni a hibák számát. Azonban ez nem valósult meg maradéktalanul, sokkal inkább szerepválságba került a csapat. Az elvek és a pragmatizmus ősi dilemmája jelent meg.

Ez pedig úgy tűnik, ebben a szezonban is állandó probléma lesz. Most sem látszik ugyanis minden esetben pontosan, hogy mit is akar játszani a csapat. Van, hogy mérkőzésen belül sem világos, hogy mi is volt pontosan a meccsterv. Persze, egy találkozó sokváltozós, a körülmények nyilván meghatározzák, hogy egy gárda mire mit reagál, így is különös látni azonban, hogy sokszor két időkérésben is teljesen ellentétes utasítás hangzik el.


Danyi Gábor 2011-ben kezdett el az ETO-nál dolgozni, 2018 óta pedig vezetőedzőként irányítja a csapatot (Fotó: Origo)


 

A KERET HIÁNYOSSÁGAI

Hosszú idő után először azt lehet érezni, hogy a keret összetétele sem tökéletes. Néhány poszton talán a szükségesnél több minőségi játékos van – ami a rotáció szempontjából előnyös, viszont félő, hogy néhány kézilabdázó nem kapja meg a kellő játékperceket –, míg más esetekben észrevehetőek a strukturális problémák.

Talán ez a leginkább a jobbátlövő pozíciójában figyelhető meg, ahol jelenleg szinte egy posztspecialistával sem számolhat Danyi Gábor.

Katarina Bulatovic visszavonult (a koronavírus-járványnak köszönhetően ráadásul hirtelen jött a változás, így igazolni sem volt sok idő), Amanda Kurtovic pedig továbbra sem tud formába lendülni igazán (bár az utolsó mérkőzésen már voltak biztató jelek), így pedig némileg egyoldalassá válik a csapat játéka, illetve az edzői stábnak kényszermegoldásokhoz kell nyúlnia.

Ezért van, hogy alapvetően balátlövő Anne-Mette Hansen és Veronica Kristiansen is sokszor kerül át a jobb oldalra, illetve a kétirányítós játék is megszokott Stine Oftedallal és Estelle Nze Minkóval. Úgy tűnik tehát, hogy némileg záródik az olló a Győr és a többi csapat között, félő, hogy az ilyen strukturális problémákat egy komoly csapat ki fogja majd használni, mint ahogy idén is becsúszott már két döntetlen, még ha erős ellenfelek ellen is.

 

VAN-E BAJ A GYŐRI AUDI ETO-NÁL?

Komoly baj semmi esetre sincs a Győrnél, ez a szezon innen még makulátlan módon hozható, azonban aggasztó jelek láthatóak. Leomlott a legyőzhetetlenség mítosza, jelen pillanatban már egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy az egyenes kiesés szakaszban valamelyik rivális elkapja az ETO-t.

 

A szavazás lezárult.

SZERINTED MEGNYERI A GYŐRI AUDI ETO A BL-T ÉS A BAJNOKSÁGOT A 2020/2021-ES SZEZONBAN?

Kiemelt kép: MTI

2 thoughts on “Töredezik a legyőzhetetlenség mítosza – Van-e baj a Győri Audi ETO-nál?

  1. Nem értem mit kell rugózni a 2 BL döntetlenen.
    2 remek csapat (Brest, Moszkva) ellen játszottak, ráadásul idegenben.
    2018/19-ben is volt 2 döntetlen a fradi ellen a csoportkörben, utána meg tarolás. Sőt előtte évben vereség Bukarestben és Rostovban szintén a csoportkörben, majd aranyérem a végén. Azt megelőző évben vereség a Midtjyllandtól és a Metztől, utána BL trófea.
    41 meccs óta nem kaptak ki a BL-ben, ennyit a “Töredezik a legyőzhetetlenség mítoszáról”.

Írj hozzászólást