Úton a csúcsra? – Kitűnő igazolások a MOL-Pick Szegednél

Ismét egy olyan kézilabdacsapat, amelyről néhány héttel ezelőtt még egészen más megvilágításban írtunk. A nagyon sima BL-kiesés után nem igazán lehetett látni, mi lehet a Szeged célja a közeljövőben, ráadásul a Tisza partjáról érkező hírek sem voltak feltétlen biztatóak. Azóta azonban (egy kivételtől eltekintve) remek fejlemények jöttek a Kékek oldaláról, jelen állás szerint már a szintlépés sem tűnik elképzelhetetlennek.

MOL-Pick Szeged

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Érdemes talán nem is az igazolásokkal, hanem a legfontosabb szerződéshosszabbítással kezdeni: Bánhidi Bence 2025-ig kötelezte el magát jelenlegi csapatával. A magyar beálló megtartása óriási fegyvertény, hiszen a világ egyik legjobbja a posztján, ráadásul a hírek szerint a Veszprém, a Barcelona és a Paris Saint-Germain is élénken érdeklődött iránta. A Szeged viszont képes volt olyan ajánlattal előállni, ami maradásra bírta Bánhidit.

A játékos elmondta, itt nem is elsősorban az anyagiak voltak a döntőek, bár nyilván ez is fontos szempont, hanem sokkal inkább az a jövőkép, amelyet a szegedi vezetők közép- és hosszú távon fel tudtak vázolni, és amelyet majd a későbbiekben ismertetett igazolások alapozhatnak meg. Bánhidi taktikailag gyakorlatilag nélkülözhetetlen, az egyik kezdő hármasvédő lehet jövőre, Juan Carlos Pastor rendszerében pedig a támadójáték nagyon erőteljesen épít a beálló körüli tevékenységre, a következő szezonban ez még hangsúlyosabb lehet, hiszen markáns hét a hat elleni játékra számíthatunk a szegediektől.

 


Melynek egyik letéteményese lehet Miguel Martins. A 23 éves portugál irányító Portóból érkezik, vele jelentősen alakul majd át a szegedi támadójáték. A távozó Joan Canellasnál jóval dinamikusabb, ám igaz, védekezésben egyelőre talán kevésbé stabil játékos, aki remekül találja meg a beállókat, így tökéletesen illik a Pastor koncepciójába. Ráadásul nagymestere a hét a hat elleni játéknak, ezt a taktikai húzást idén is elég sokszor láttuk már a Kékektől, könnyen lehet, hogy épp amiatt kezdték el használni, mert tudták, jövőre egy specialista érkezik a csapathoz. No meg azért is, mert a magyar együttesek még mindig bántóan keveset alkalmazzák, így elképzelhető, hogy ezzel próbálják majd meg maguk javára fordítani a bajnoki döntőt. Martins már most is kitűnő játékos, Dean Bombachoz hasonlóan remekül cselez, átlövésből meg még talán veszélyesebb is a szlovénnál, ami viszont ennél is fontosabb, hogy a többi új igazoláshoz hasonlóan nagyon fiatal, még komoly fejlődési potenciállal rendelkező kézilabdázó.

Alexander Blonz is remekül illik ebbe a sorba. Blonz egyébként Franciaországban látta meg a napvilágot, ezt követően került a skandináv országba, a norvég válogatottban eddig 40 találkozón 77 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában 107 találatnál jár. A fiatal szélsőben minden megvan, ami manapság elvárás a posztján: gyors, magabiztos és technikás, talán hátul kell még kicsit hatékonyabbá válnia. Párja ebben a pozícióban a szintén újonnan érkező Sebastian Frimmel lesz, aki viszont épp védekezésben jelenthet plusz opciókat. Ami fontos is lesz majd, mert Canellas kettesként, hármasként és zavaróként is bevethető volt, akárcsak Jonas Källman.

Ha már a svéd szóba került, az ő távozásának körülménye az egyetlen, amely némileg rondít a szegedi összképen. Ellentmond egymásnak a klub és a játékos kommunikációja, Källman azt állítja, szeretett volna még egy évet maradni, ám a szegedi vezetés folyamatosan hárította az ezirányú kérdéseket, majd májusban közölték vele, hogy a továbbiakban nem számítanak rá. A klubelnök, Dr. Szűcs Ernő Péter legutóbbi nyilatkozata szerint a későbbiekben egyébként nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a svéd valamilyen szakmai pozíciót betöltve szolgálja a klubot. Az mindenesetre biztos, a következő szezonban a védekezés újjászervezése lesz a fő feladat, hiszen az lehetőségek a svéd, illetve a korábban említett Canellas távozásával jelentősen szűkülnek.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A legnagyobb port pedig talán Szita Zoltán szerződtetése kavarta (fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a játékos csak 2022 nyarán érkezik a Tisza partjára), még úgy is, hogy a fiatal magyar átlövő esetleges leigazolásáról már korábban is pletykáltak. Szitánál a pikantériát az okozza, hogy Veszprémben nőtt fel, ráadásul erősen kötődik a veszprémi csapathoz. Azonban nagyon úgy tűnik, Szegeden világossá vált a cél: a magyar válogatott már nemzetközi szinten is bizonyított magját egy helyre hozni, a keret többi részét pedig minőségi légiósokkal kitölteni. S nagyon úgy tűnik, ez a koncepció a játékosoknak is szimpatikus, nem véletlen hallani Máthé Dominik esetleges érkezéséről sem. Szita rengeteget fejlődött a lengyel Wisla Plockban, védekezésben is stabil, ráadásul szükség esetén irányítót is tud játszani. Az eddig felsoroltakon kívül egyébként Kent Robin Tönnesen érkezik még, ő kevésbé illik ebbe a fiatalos koncepcióba, illetve sérülékenysége is okozhat fejtörést a szegedi stábnak.

Talán az fogalmazódhat meg még bennünk kérdésként, hogy vajon Pastor stílusa mennyire illik ehhez a fiatal csapathoz? Az ő sematizmusa és mindenáron rendszerben gondolkodása ugyanis korlátozhat majd bizonyos játékosokat. Mindettől függetlenül az azért kijelenthető, hogy biztató a szegedi jövőkép, a klub számára a következő években egyértelműen a BL-négyesdöntő elérése lehet a cél.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást