Vannak aggasztó jelek, de a legfontosabb most a türelem a női kéziválogatottnál

Lejátszotta első két mérkőzését Golovin Vlagyimir vezetésével a magyar női kézilabda-válogatott, és mind Portugáliát (34-24), mind Szlovákiát (30-28) felül tudták múlni Bíró Blankáék, ám a vártnál szorosabb meccseket láthattunk. Mi működött és mi nem, milyen változásokat láttunk a korábbiakhoz képest?

Forrás: eurohandball.com


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Hatalmas várakozás előzte meg a magyar együttes múlt heti két selejtezőjét, pedig nem létfontosságú találkozókról volt szó. Az talán senki számára nem lehetett kérdés előzetesen sem, hogy a magyar csapat kijut majd a soron következő Eb-re, a várakozás oka más volt:

Portugália ellen debütált a nemzeti csapat kispadján Golovin Vlagyimir.

Az a Golovin Vlagyimir, akiről nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar kézilabdás közeg egyik (ha nem a) legnépszerűbb figurája, akit a szurkolók régóta a válogatott kispadján szerettek volna látni. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a portugálok elleni meccs előtt a szurkolók “Üdv a fedélzeten, Vova” felirattal köszöntötték az új kapitányt. Ám ennek a felfokozott hangulatnak a veszélye is megvan, hiszen óriási a várakozás, és egy nehezebb kezdés – a világversenyek tekintetében – esetleg szélsőséges indulatokat is kiválthat majd.

Golovin kinevezéséről két cikkben is írtunk, minden bizonnyal több érv szólt mellette, mint ellene, emellett pedig az is üdítő, hogy végre hosszú távú szerződéssel bír a kapitány, így lesz ideje építkezni. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy ezúttal csak hároméves lesz az olimpiai ciklus, a decemberi világbajnokság után már gyakorlatilag minden verseny eredménye fontos lesz a kijutás szempontjából. Az idő valóban kulcsfogalommá léphet elő a következő időszakban, Golovin ugyanis nem vett át könnyű örökséget, hiszen az elmúlt időszakban felszínre jövő problémák nem olyanok, amelyekre néhány összetartás alatt megoldást lehet találni.

Portugália és Szlovákia mindenesetre ideális ellenfélnek tűnt, két olyan együttes, amely nem tartozik még az európai középmezőnybe sem. Azt elöljáróban illik megjegyezni, hogy jó néhány selejtező szoros volt (a mi csoportunkban a spanyolok is szenvedtek mindkét meccsükön), így látszik, hogy a top csapatok nem mostanra időzítették a legjobb formát, ám ettől függetlenül érdemes elemezni a mieink játékát. Még akkor is, ha a kapitány korábban elmondta, hogy nem tervez radikális változásokat az Elek-érához képest.

 

Forrás: eurohandball.com

A magyar válogatott egy immáron jól megszokott felállással kezdett, egy fontos módosítással az olimpiához képest:

Tomori Zsuzsanna ezúttal csak védekezésben kapott szerepet, a helyére Klujber Katrin jött támadásban. Ez két szempontból is fontos, egyrészt a két meccs alapján úgy tűnik, egyelőre Golovinnál Tomori és Bordás Réka alkotja az alap hármasvédő-párt, Klujberrel pedig – Elek Gáborral ellentétben – az új kapitány nem számol kettes védőként, úgy tűnik, esetleg egy 5+1-es formáció képzelhető el, vele zavaróban.  A portugál válogatott is egy hatosfalas védekezéssel kezdett, ám a magyarok remekül indítottak támadásban; egyrészt jó ritmusban, sokszor még rendezetlen védelem ellen sikerült végigvinni az akciókat, amikor pedig felállt fal ellen kellett támadnia a hazai csapatnak, akkor főként Háfra Noémi vezetésével sikerült átlőni a luzitánok védekezését.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A vendég együttes ezt követően védekezést váltott, átálltak egy jóval nyitottabb formációra, ez pedig kezdetben nem is feküdt a magyar csapatnak, ekkor tudtak visszazárkózni a portugálok. Jöttek az első cserék Golovin részéről, érkezett Tóth Eszter és Kácsor Gréta, akik a tavaly decemberi kontinenstorna után kerültek vissza a csapatba. Előbbi irányítóként még mindig kicsit idegenül mozog, ám nagyon úgy tűnik, hogy – talán a korábbi sikeres közös munka miatt is – Golovinnál jelenleg Vámos Petra mögött ő a második a hierarchiában, kérdés, hogy mi lesz, ha visszatér a jelenleg sérült Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó. Kácsornak támadásban voltak kifejezetten biztató megmozdulásai, éles volt a kontraszt, sokkal bátrabban játszott, mint a tavalyi Eb-n, kulcsmomentumokban is magára merte vállalni a felelősséget, főként a szlovákok ellen, ám feltűnő volt, hogy hátul sok esetben az ő posztján tudott előnyt szerezni az ellenfél. Ha Szöllősi-Zácsik Szandra visszatér a betegségéből, minden bizonnyal ő veszi majd át Kácsor játékperceinek többségét.

A magyar válogatott a második félidő elején volt képes ellépni a portugál csapattól, ekkor védekezésben is sikerült egy jobb periódust hozni, illetve az ellenfél is elkezdett fáradni.

Hátul egyébként továbbra is komoly problémák vannak, főként a beálló körüli védekezés volt ismét problémás, ez akkor javulhat, ha hármasvédő-pároknak sikerül jobban összeszokni. Gond volt még a visszarendeződés, ami sok esetben nemcsak lassú volt, hanem a posztokat is teljesen összekeverték a lányok.

 

Forrás: eurohandball.com

A szlovákok elleni meccs taktikai szempontból nagyon hasonló képet mutatott, Háfra-átlövéssel indított a magyar csapat, majd jöttek a szlovák helyzetek beállóból. Azt előzetesen is lehetett tudni, hogy a szlovák válogatottban a Trúnková, Szarková, Bízik hármas a legveszélyesebb, ez be is bizonyosodott, hárman összesen 22 gólt vállaltak magukra a szlovák csapat 28 találatából. A magyar együttes rengeteg hibával játszott, ám ennek kapcsán ki kell emelnünk Golovin egyik legnagyobb erényét, mégpedig, hogy rossz helyzetben sem kezdett pánikolni, a hibák után is fennhagyta a játékosait, ez pedig az önbizalom kiépítése szempontjából kulcsfontosságú. Sokat javultak emellett az időkérések is, korábban azt sérelmezték, hogy nem elég konkrétak az utasítások, Golovin ebben mindenképpen fejlődést hozott már az első két meccse alapján is.

Fontos kérdésekre kell azonban választ találnia a kapitánynak. A védekezés továbbra sincs a megfelelő szinten (két jóval gyengébb csapat ellen is klasszis kapusteljesítményre volt szükség), és támadásban is meg kell találni a sok hiba okát.

Egyelőre a legfontosabb kétségtelenül a türelem, de idővel látnunk kell majd azt is, hogy mik a válaszok a fent említett kérdésekre.

 

Ki nyeri a 2021-es női kézilabda világbajnokságot?

2,50 – Norvégia

4,00 – Oroszország

6,00 – Franciaország

8,00 – Hollandia

21,00 – Magyarország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a kézilabdapiacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást