Kilenc legendás e-sportjáték tíz ikonikus bajnoka

Akárcsak a tradicionális sportágaknak, úgy az e-sportoknak is vannak és lesznek halhatatlan bajnokai. Ahogy nem feledjük Diego Maradona, Ayrton Senna vagy Puskás Ferenc nevét, úgy ebben a tízes listában szereplők is egészen biztosan fennmaradnak, eredményeikkel példaként szolgálhatnak az utókornak.

Végtelenül nagy merítés volna, ha a Twin Galaxies-től indulnánk, egészen a Quake-en át a VALORANT-ig. Elkezdtük hát szűkíteni a kört olyan játékokra, amik 2000 és 2013 között jelentek meg, mert a mai értelemben vett e-sport alapjait ebben az időszakban tették le. A listán egyaránt szerepelnek csapatban és egyénileg játszható programok, továbbá szempontjaik közé tartozott a legnívósabb bajnokságokban nyújtott teljesítmények szerinti kiválasztás, s ezzel párhuzamosan a megnyert pénzdíjak nagysága, valamint uralkodásuk időtartama.

 

10. Froyotech (Team Fortress 2)

A listát olyan játékkal kezdjük, ami látott már dicsőbb napokat, mégis megérdemelten szerepel válogatásunkban, hiszen manapság is az egyik legnagyobb digitális videójáték terjesztési szolgáltatás (Steam) vezető játéka. Habár a program 2006-ban jelent meg, elődjével már 2003 óta játszanak profi szinten a legnagyobb amerikai gaming ligában (ESEA). A Team Fortress 2 egy hat a hat elleni shooter videójáték, ahol különböző pályákon, különböző feladatok teljesítésével lehet győzelmet aratni az ellenfél csapata ellen.

A Froyotech a valaha volt legsikeresebb csapat Team Fortress 2-ben. Öt nemzetközi LAN versenyt és 15 ESEA-Invite Championshipet nyert, valamint az első olyan csapat, amely átlépte a 100 ezer dolláros határt. Az észak-amerikai játékosokból összeverbuvált hatfős gárda kifejezetten azzal a céllal indult, hogy letaszítsa a trónról az akkor uralkodó Epsilon eSports csapatát. Küldetésüket rövid úton teljesítették, és azóta a Froyotech hegemóniája jellemzi a játék kompetitív részét.

 


 

9. TeamVeryGames (Counter-Strike: Source, röviden CS:S)

Elérkeztünk az első olyan címhez, ami World Cyber Gamesen is helyet kapott, igaz csupán egyszer, 2005-ben. A 2004-ben debütált program a híres taktikai shooter folytatása, amely egy új motorral próbálta átcsábítani a Counter-Strike játékosokat. A CS:S egyébként sosem vált olyan népszerűvé, mint elődje, vagy mint az utódja, viszont rövid tündöklése alatt azért sikerült beírnia magát az e-sport történelemkönyveibe.

2007-től néhány amerikai és brit telekommunikációs-, és közvetítő cég összefogásából indult az Egyesült Államokban a rekord díjazású Championship Gaming Series (CGS), amit a G4 amerikai tévécsatorna is közvetített. Az első szezont a Chicago Chimera nyerte, a 2008-as második szezont pedig a Birmingham Salvo.

Listánkon mégsem ők szerepelnek, mint a legnagyobb bajnokok, hanem a Team VeryGames. Ennek oka, hogy az említett CGS-bajnokok összeadva sem tudtak karrierjük során tíz versenyt megnyerni, míg a francia VeryGames 54 bajnokságot zsebelt be az évek alatt. Játékosaik pedig a későbbi verziójában, a Counter-Strike: Global Offensive e-sport részében is profi karriert futottak be.

 


 

8. SK Gaming (Warcraft III)

A Warcraft 3 az 1994-ben indult – méltán népszerű – játékprogram harmadik része, amely a rajongók nagy bánatára, 2020-tól kapott egy ráncfelvarrást, így jelenleg Warcraft III: Reforged néven érhető el. A Warcraft III egy valós idejű stratégiai játék, ahol hősöket és azok egységeit irányíthatjuk. Fantasztikus világa több népszerű e-sportcím alapjául is szolgált, mint a Defense of the Ancients (DotA), és League of Legends. A játék megjelenése után egy évvel már a WCG játékai között szerepelt, és a továbbiakban is minden alkalommal helyet kapott az e-sportágak között.

2002-től szerveznek versenyeket a játékban, és ez idő alatt a legeredményesebb csapat, a német Schroet Kommando, röviden SK Gaming volt. Égiszük alatt a játékosaik 147 bajnokságot nyertek meg és több mint 611 ezer dollárt zsebeltek be. Érdekesség, hogy Fredrik „MaDFroG” Johansson, svéd játékos képviselte legtovább a német szervezetet, mégis a dél-koreai származású Park „Lyn” Joon érte el a legnagyobb sikereket. Kétszer egymás után, 2008-ban és 2009-ben is megnyerte a BlizzCont, ami a WCG mellett a legnagyobb presztízsű és díjazású verseny.

 


 

7. KT Rolster (StarCraft: Brood War)

Elérkeztünk a valaha volt egyik legnépszerűbb játékhoz, mégpedig a StarCraft: Brood Warhoz, ami szintén egy valós idejű stratégiai játék, amely három faj küzdelmére helyezi a hangsúlyt. Népszerűségét elsősorban a dél-koreai rajongóknak köszönheti, ahol a profik nemzeti hősnek járó tiszteletet kapnak. A Brood War alapvetően az alapprogram, vagyis a StarCraft kiegészítője, ahol fundamentális változtatást nem vezettek be, de az apróbb módosítások mégis kompetitívebbé tették a játékot, ezzel is növelve a játékosbázist.

Dél-Korea jóval megelőzte a nyugati e-sportvilágot, amire ékes bizonyíték, hogy már 2003-tól különböző tech-, és telekommunikációs cégek szálltak be a legjobb csapatok szponzorációjába. Többek között így indult a KT Rolster, a Samsung, és a T1 küzdelme a bajnoki címekért, amiből végül a KT Rolster került ki győztesen. 86 bajnokságban bizonyult jobbnak, mint ellenfelei, ezzel pedig több mint 866 ezer dollárt keresett. Ikonikus játékosuk volt Lee „Flash” Young Ho, aki az utolsó, 2010-es WCG bajnoka lett.

 


 

6. Jin Air Green Wings (StarCraft II)

A 2010-ben debütált program a méltán híres StarCraft utódja, egyben trónkövetelője is. Jól látszik, hogy elődjéhez hasonlóan hamar a játékosok kedvencévé vált, hiszen csak az első hónapban több mint hárommillió példányt adtak el a játékból. Megjelenése után egy évvel pedig a WCG levette a Brood Wart a verseny palettáról és felhelyezte a második részt. A StarCraft II a mai napig a legnagyobb pénzdíjas játékok közé tartozik.

 


 

Érdekesség, hogy a legtöbb versenyt az észak-amerikai Team Liquid nyerte, összesen 863-at, de csupán kicsivel több, mint 1,5 millió dollárt nyert ezzel. A koreai T1 ezzel szemben 94 versenyből gyűjtött 1,143 millió dollárt. Listánkon mégis a szintén dél-koreai Jin Air Green Wings a kiválasztott, hiszen 395 bajnokságból, több mint 2,5 millió dollárt nyert, ezzel pedig minden idők legtöbbet kereső StarCraft-csapata. A Jin Air Green Wings szárnyai alatt több megkérdőjelezhetetlen tehetség játszott, közülük is kiemelkedik Cho „Maru” Byung Ryul és Lee „Rogue” Byung Ryul.

Az előző játékokkal ellentétben a StarCraft II egy még élő játék, így komoly hiányérzetünk lenne, ha nem említenénk meg a jelenlegi legjobb játékost, az olasz Riccardo „Reynor” Romitit (Team QLASH). Említése már csak azért is fontos, hiszen a StarCraft tradicionálisan a dél-koreai csapatok és játékosok közkedvelt e-sportja volt, és sokáig verhetetlennek is bizonyultak, egészen az IEM–World Championship 2021-es döntőjéig, amit Reynor nyert meg.

 

4-5. Fnatic & SK Gaming (Counter-Strike 1.6)

A listán az egyik, ha nem a legikonikusabb játék a Counter-Strike, pontosabban annak 1.6-os verziója. A Half-Live módként indult taktikai shooter 1999-ben vált önálló entitássá, és igen hamar olyan népszerű lett, olyannyira, hogy rá egy évre már tízezer euró összdíjazású versenyt szerveztek Kölnben. Mondanom sem kell, hogy a WCG is felvette palettájába és ugyan pár évre megszakították, de összesen tíz alkalommal tért vissza a rendezvényre. A csaknem 12 éven át tartó folyamatos versengés rengeteg ikonikus csapatot termelt ki, emiatt nehéz is volt csupán egy résztvevőt a listára tenni, ezért most kivételt teszünk.

Az SK Gaming nemcsak egy játékban hódította meg a világot: 2003-ban a megnyerhető összegek több mint 20 százalékát vitte haza. Ebbe beleszámít a WCG győzelemért járó 40 ezer dolláros fődíj is. A német szervezet a legjobb norvég, dán, és svéd játékosokkal dolgozott együtt az évek folyamán. Talán nincs is olyan Counter-Strike-rajongó, aki ne ismerné Emil „HeatoN” Phatric William, avagy Robert „RobbaN” Dahlström nevét. Működésük óta 114 versenyt nyertek meg, amiből több mint 899 ezer dollárt lőttek össze maguknak.

2004-ben lépett be a ringbe a brit–svéd tulajdonú Fnatic, hogy 2005-re már Szingapúrban megszerezze első bajnoki címét. Ezt követően 2006-ban és 2007-ben is a megnyerhető pénzdíjak jelentős részét zsebelte be, de csúcson mégis 2008 és 2009-ben volt. Mindkét évben WCG-dobogósok lett a csapat, előbbinél arany-, utóbbinál ezüstérmet szerzett. Hasonlóan az SK-hoz, a Fnatic állománya is a skandináv országok játékosai közül került ki. Patrik „f0rest” Lindberg hét évig erősítette a csapatot, mellette pedig Patrik „cArn” Sättermon neve megkerülhetetlen a Counter-Strike 1.6-ban. A Fnatic összesen 92 bajnokságot nyert, ezzel pedig több mint 916 ezer dollárt zsebelt be.

 


 

3. OG (Dota2)

Hasonlóan a Counter-Strike-hoz, a Defense of the Ancient (DotA) is modként indult, hiszen a korábban említett WarCraft III-hoz, pontosabban annak kiegészítőjéhez a Frozen Throne-hoz tartozott. Mondhatjuk, hogy a manapság is népszerű Moba (multiplayer online battle arena) műfaj előfutára volt a DotA. Elég sokáig, egészen 2013-ig kellett várni, hogy önálló életre keljen a folytatás egy másik fejlesztőcsapat keze által, ám addigra jócskán versenyhátrányba került a League of Legendsszel szemben. Van azonban, amiben verhetetlen a Dota 2, ez pedig a megnyerhető díjazások mértéke. A játék kiadója évente több tízmilliós díjazású ‘The International’ névre hallgató bajnokságokat szervez. A pandémiára való tekintettel, utoljára 2019-ben tartották meg. Érdekesség, hogy a pénznyereményt nem csupán a kiadó állja, közösségi finanszírozással sikerült minden évben magasabb és magasabb díjazást összekalapozni.

Az e-sportág eddigi legnagyobb bajnoka egyértelműen az OG, hiszen rajtuk kívül még senkinek nem sikerült dupláznia a The International versenyein. 2018-ban 11,2 millió dollár, 2019-ben 15,6 millió dollár járt az első helyért. Az ötös igazi nemzetközi felállással büszkélkedett ez idő alatt; két finn, egy dán, egy francia mellett egy ausztrál játékos erősítette a csapatot. Sikerüket többek között annak tudják be a nemzetközi elemzők, hogy olyan bizalommal rendelkeztek a játékosok egymás irányába, mintha családtagok lennének, amiért hamar közönségkedvenccé is váltak.

 


 

2. Astralis (CS:GO)

A Counter-Strike széria jelenleg futó, ezzel együtt a világ legsikeresebb e-sport taktikai shootere a Global Offensive. 2012-es kiadása óta 5811 regisztrált versenyt szerveztek, amit mennyiségben csupán a StarCraft 2 előz meg. Amit a Dota 2-nek jelent a The International, az a CS:GO-nak a Major. Általában két ilyen eseményt szerveznek évente, de a pandémiára való tekintettel 2020-ban, illetve 2021 első felében is elmaradt.

A skandináv játékosok tudását már kiemeltük korábban, itt viszont a félszigeten belül is hatalmas előnyre tett szert a dán Astralis ötöse, ugyanis már négyszeres Major-bajnokok, amivel jelen pillanatban csúcstartónak számítanak. A csapat játékon belül és kívül is rengeteg innovációt hozott. CS:GO-ban nem német, hanem dán, pontosabban Astralis szintű precizitás létezik, ugyanis játékukkal új szintre emelték a gránáthasználatot, illetve elsöprő, megállíthatatlan támadásaikkal váltak világhírűvé.

Nyereményekből kilencmillió dollárt lőttek össze, ám nem is ez az igazán nagy szó, hanem az, hogy gazdasági értelemben is szintet léptek, ugyanis a játékosok a saját csapatuk tulajdonosai is egyben, így nem csupán a fizetés, illetve a nyeremény motiválhatja őket, hanem a brand értékének növelése is.

A versenypályán mutatott tudás, és a gazdasági modellen túl van még egy dolog, amiben pionírnak számít az Astralis. Ők mutatták be először, hogy sportpszichológus készíti fel őket a nehéz versenyek előtt. A hagyományos sportolóknál mindennapos, az e-sportolóknál még pár éve unikálisnak számított, hogy igénybe veszik mentálhigiénés szakember segítségét.

 


 

1. SK T1 (League of Legends)

2009-ben debütált a mai napig legnépszerűbb Moba videójáték, a League of Legends, amit a legfrissebb adatok szerint 115 milliónál is többen játszanak. A 2018-as világbajnoki döntőt 99,6 millió egyéni néző követte világszerte, összehasonlításképp a Super Bowl nézettsége ugyanebben az évben 103 millió volt. Jól látható tehát, hogy mind játékszámban, mind érdeklődés tekintetében az e-sportágak közül is zászlóshajónak minősül a League of Legends.

A kérdés már nem az, hogy ki az eddigi legnagyobb bajnoka a League of Legendsnek, hanem, hogy ki a valaha volt legjobb. Eddig csapatokról írtunk, de van egy személy, akinek kultusza jócskán túlnő klubján, ő pedig nem más, mint Lee „Faker” Sang Hyeok. Úgyis mondhatnánk, hogy Faker korának Maradonája, akihez hasonlót nehezen tudnánk mondani. Csapatával – az SK Telecom által támogatott – T1-gyel a 2013-as világbajnokságon mutatott dominanciát, amit 2015-ben és 2016-ban megismételt. A csapat fennállása óta több mint 7,1 millió dollárra tett szert csak nyereményekből, beleértve a világbajnokságok pénznyereményeit is.

 


 

Faker kultuszának nagyságáról sokat elárul, hogy a kiadó által készített animációs filmek és klipek rendszeres főszereplője, és sok esetben a legnagyobb és legnehezebben legyőzhető akadályként mutatják be, mint egyfajta fő bosst (másnéven a történet alapú videójátékok főgonosza).

 

 

 

Írj hozzászólást