Félévi értékelő a MotoGP-ben

Az asseni hétvége befejezésével elérkeztünk a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2021-es idényének feléhez. Hollandiában a francia Fabio Quartararo győzött, és előnyét 34 pontra növelte a pontversenyben. Kilenc futam után, több mint egyhónapos pihenő vár a csapatokra. Ideje meghúzni a vonalat, és osztályozni a királykategória versenyzőinek féléves teljesítményét. Osztály, vigyázz! Bizonyítványosztás következik – a tesztpilóták kivételével – a pontverseny állása szerinti sorrendben.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

 1. Fabio Quartararo (156 pont) 9/10

Négy győzelem, két harmadik hely, öt rajtelsőség. Quartararo bombaformában kezdte az évet, közel tökéletes teljesítményt nyújtott. Ha nem lett volna a jerezi izomrekesz problémája, vagy Barcelonában a cipzár-incidens, akkor előnye sokkal nagyobb lehetne a pontversenyben. Egy körön szinte utolérhetetlen, csak a Doha Nagydíjon nem tudott az első sorba kvalifikálni. Úgy látszik túllépett a tavalyi összeomlásán, és jó úton van afelé, hogy ő legyen a királykategória első francia világbajnoka.

 

 1. Johann Zarco (122 pont) 8/10

Amikor a kétszeres Moto2-világbajnok kap egy közepesen versenyképes motort, akkor is tud a dobogóért, és jelen esetben akár a világbajnoki címért küzdeni. Él a második eséllyel, amit kapott az élettől, a KTM-blamát követően. Négyszer zárt a második helyen, amivel megdöntötte az egyéni rekordját, már ami az egy idényen belüli dobogós helyezéseket illeti. Ugyanakkor a hőn áhított győzelem még mindig nincs meg, amennyiben világbajnok akar lenni, muszáj lesz átszakítani a gátat.

 

 1. Francesco Bagnaia (109 pont) 7/10

Bevallom, az év elején nem gondoltam volna, hogy „Pecco” Bagnaia ennyire jó teljesítményt nyújt. Ott volt a félsz, hogy tavaly nem feltétlen tudott látványosan jó teljesítményt produkálni, egy-egy kiugró (misanói dobogó) eredményen kívül semmi extra. 2021-et rajtelsőséggel kezdte, három dobogós helyezése után Mugellóban bukott, és azóta van egy formahanyatlása versenytempóban.

 

 1. Joan Mir (101 pont) 6/10

A világbajnoki címvédőnek és csapatának sem úgy alakul 2021, ahogyan az szerették volna. Mir nem tud annyira kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, mint tavaly, ráadásul a Suzukinak versenykörülmények között nem olyan erős a tempója. Saját elmondása szerint távol van a címvédéstől, 55 pont nem a világ, de jelen helyzetben tetemes hátrány.

 

 1. Jack Miller (100 pont) 6/10

Hosszú évek után kapta meg élete lehetőségét az ausztrál fenegyerek. Az év első pár versenye kifejezetten rosszul sikerült – Mirrel való kakaskodás, bukás Portugáliában –, de egy duplázás visszaadta az önbizalmát és esélyét a világbajnoki címre. Azóta ismét belekerült a negatív spirálba, és kieséssel hangolt a nyári pihenőre, viszont a Ducati erejében bizakodhat Miller, amennyiben elkapja a fonalat.

 

 1. Maverick Vinales (95 pont) 5/10

Győzött az idénynyitón rég nem látott magabiztossággal, majd szép csendben eltűnt a mezőnyben, és a legjobb ötbe is csak kétszer került a Holland Nagydíjig. Assenben pole pozícióval és második hellyel zárt, de robbant a bomba a hét elején: Vinales és a Yamaha útjai különválnak 2021 végén. Az elfáradt kapcsolat után új impulzus kell Vinalesnek, a hírek szerint az Aprilia kész lenne felajánlani a másik motorját 2022-re, ahol újjá kell építenie magát, hogy valamikor vb-esélyesként tekinthessünk rá.

 

 1. Miguel Oliveira (85 pont) 7,5/10

Az év egyik kellemes csalódása. A portugál idén lett a gyári KTM tagja, s bár az év első öt futama kifejezetten rosszul sikerült számára, de a legutóbbi négy versenyhétvége alapján, a második legtöbb pontot ő gyűjtötte Quartararo után. Abszolút világbajnok matéria, és az lesz, ha egész évben képes ezt a teljesítményt hozni.

 


 

 1. Aleix Espargaró (61 pont) 9/10

Következzen az év egyértelműen legkellemesebb csalódása, Espargaró és az Aprilia. A noalei gyártó először vette komolyan a MotoGP-projektet, és versenyképes motort rakott Espargaróék alá. A spanyol kihozza a maximumot a gépből, elsősoros rajthely, top10 minden futamon, amit befejezett; ráadásul a remek teljesítménynek köszönhetően meggyőzték Andrea Doviziosót, hogy teszteljen nekik. Ráadásul Aleix az egyik legkomolyabb pártolója annak, hogy csábítsák az Apriliához Vinalest.

 

 1. Brad Binder (60 pont) 7/10

A dél-afrikai elsősorban a versenyeken nyújtott teljesítményével érdemelte ki az előkelő osztályzatot. Időmérőn egyelőre bőven van elmaradása, nem egyszer kellett több mint tíz helyet előrejönnie a futamokon. Ráadásul Oliveira a példa arra, hogy jó rajthellyel képes a győzelemért harcolni, ha ebben fejlődik Binder, akkor még ütőképesebb párosa lesz az osztrák gyártónak.

 

 1. Marc Márquez (50 pont) 7/10

A nagy visszatérő, a nyolcszoros világbajnok, a koronázatlan király. Márquez, a komoly sérülése után, leginkább az önbizalma visszanyerésén dolgozik, ami meglátszódik az eredményeken. A Sachsenringen elért győzelme csak az ő érdeme, úgy a legjobb Hondás, hogy két futamot kihagyott az év elején. Kis hiányérzetünk van, mert sokszor esik – Le Mans-ban potenciális dobogót szalasztott el –, de jó úton halad.

 

 1. Nakagami Takaaki (41 pont) 5,5/10

Csalódás a tavalyi év után a japán versenyző. Szinte egymaga menetelt stabilan a Hondával 2020-ban, idén azonban elmarad magától, az áttörést jelentő dobogó pedig, még mindig nem jött össze. Jerezben negyedik helyen zárt, de messze van attól a Nakagamitól, aki tavaly minden versenyen a legjobb tízben végzett, amikor célba ért, és rajtelsőséget szerzett Aragonban.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

 1. Pol Espargaró (41 pont) 4/10

Akinek nagyon nem jött be a váltás, az Pol. Nagy reményekkel ült át a KTM-ről, a Hondára, ráadásul gyermekkori riválisa és barátja, Marc Márquez csapattársa. Az év elején pozitívan nyilatkozott, miszerint harcolhat a világbajnoki címért, de a valóság messze van ettől. Két nyolcadik hely a plafon eddig, és rengeteg bukás, melyet a katari teszteken még „hiányolt”, hiszen kereste a határokat. Úgy látszik még nincs meg a határ.

 
 1. Franco Morbidelli (40 pont) 5/10

Valentino Rossi egyik legígéretesebb patronáltjaként 2020-ban második helyen zárt a pontversenyben. Úgy tűnt, neki fekszik a legjobban a Yamaha, és sokan megkérdőjelezték a gyári csapat döntését, hogy Quartararót ültetik Vinales mellé. Morbidelli megkapta mentorát csapattársnak, de az világbajnoki címről álmodozó olasz duó nagy csalódás eddig. A mezőny (látszólag) egyik legjobb szatellit gépével egy jerezi harmadik hely jött össze, ráadásul a korábbi térdsérülése kiújult, mely miatt kihagyta az asseni hétvégét.

 

 1. Alex Rins (33 pont) 4,5/10

Az egyedi vezetési stílussal rendelkező spanyol tavaly némileg csalódásként élhette meg, hogy nem ő vezette csúcsra a Suzukit. Idén nyögvenyelős a teljesítménye, bár volt esélye a dobogóra Portugáliában, elesett. Ráadásul egymás után négy versenyen nem szerzett pontot, míg Barcelonában a telefonja nyomkodása közben esett olyan szerencsétlenül biciklivel, hogy eltörte a csuklóját. Két 11. hellyel tért vissza, de nem ilyen évről álmodozott, annyi szent.

 

 1. Álex Márquez (27 pont) 5/10

A fiatalabb Márquez fivér visszalépett a gyári Hondától, és Lucio Cecchinello csapatánál versenyez. Az év elejét a bukásai jellemezték, majd Portugáliában és Franciaországban sikerült előhúznia valamit a cilinderből. El van maradva a többi márkatársától, de neki – bármilyen furcsa kimondani – még mindig tanulnia kell a királykategóriát második idényében, hiszen a bátyja sérülése miatt a Honda erdőben van.

 

 1. Enea Bastianini (27 pont) 7/10

Az év újonca címre komoly esélyesnek tartom, annak ellenére, hogy Jorge Martín már dobogót és pole pozíciót is szerzett. Bastianini a mezőny egyik leggyengébb technikájával (2019-es Ducati) harcol versenyről versenyre, és nem túl acélos rajthelyeit, rendre pazar versenyzéssel kompenzálja. Háromszor végzett a top10-ben, jövőre pedig fix ülése van, a Gresini Ducatinál.

 


 

 1. Danilo Petrucci (26 pont) 3/10

Sokan gondolhattuk azt, hogy Petrucci amint megszerzi az első győzelmét, vb-esélyes versenyzőként kell majd kezelni. Nos, a 2019-es mugellói győzelme után csak kétszer tudott felállni a dobogóra, és távoznia kellett a gyári Ducatitól. A Tech3 KTM-nél talált menedékre, de úgy néz ki, hogy ideig-óráig, mert Remy Gardner érkezésével, szinte biztos, hogy megválnak tőle, és Iker Lecuonától – annak ellenére, hogy Petrucci ötödik helyen zárt Le Mans-ban.

 

 1. Jorge Martín (23 pont) 7/10

Fentebb említettem, hogy ő pályázik a legjobb eséllyel az év újonca címre, bár tegyük kontextusba a remek évkezdetet, hisz Martín egy olyan gépen ül, mellyel Zarco a világbajnoki címért harcol. Ennek ellenére nem von le az érdemeiből semmit a tény, hiszen rajta kívül csak olyan versenyzők mondhatják el, hogy életük második királykategóriás hétvégéjén első helyről rajtolhattak, mint Marc Márquez, Casey Stoner vagy Jorge Lorenzo. Illusztris névsor.

 

 1. Valentino Rossi (17 pont) 3/10

A Doktor, akivel kapcsolatban nem azt a kérdést tesszük fel, hogy harcolhat-e még dobogóért valamikor, hanem azt, hogy jövőre láthatjuk-e még a mezőnyben. 2022-ben saját csapatot indít, melyre nem tudom mennyire lenne jó hatással az, hogy kitölti szerződését az SRT Petronas Yamahánál. Idén csak fellángolásai vannak Rossinak, egyre közelebb a vég, melyet mindenki meg fog könnyezni.

 

 1. Luca Marini (14 pont) 6/10

Valentino Rossi féltestvére szintén újonc, és szinte ugyanolyan technikával kell felvennie a kesztyűt, mint Bastianininek. Ő inkább az időmérőkön remekel, van már Q2-es szereplése, de a versenyeken rendre visszaesik. Ugyanakkor dicséretes, hogy eddig minden versenyt befejezett 2021-ben, amit rajta kívül csak hárman mondhatnak el a mezőnyben.

 

 1. Iker Lecuona (13 pont) 3/10

Azt már Petruccinál is pedzegettem, hogy számukra előbb-utóbb véget ér a Tech3-as kaland. A spanyol számára egy kilencedik hely eddig a legerősebb eredmény, amit Franciaországban ért el. Ellentétben Petruccival, rendkívül fiatal, 21 éves versenyzőről beszélünk, aki a Moto2-ben még bőven szerezhet magának elegendő tapasztalatot, mellyel egyszer visszatérhet a királykategóriába.

 

 1. Lorenzo Savadori (4 pont) 2/10

Már a MotoGP-be való kerülése és elég kurta-furcsa volt. Andrea Iannone eltiltása miatt, előbb Bradley Smith ült fel az Apriliára, majd a 2020-as szezon végén felültették Savadorit a gépre. A pletykák szerint mindenáron olasz pilótát szerettek volna Espargaró mellé, ezért tették le a voksukat Savadori mellett. Szemben a spanyol csapattársával csalódáskeltő az eredménysor, amivel rendelkezik, amire nem lehet mentség az, hogy újonc. Dovizioso teszteléseivel, és Vinales Yamahás szerződésének felbontásával szinte biztosra vehető, hogy számára az idény végén leketyeg az óra.

 

Figyelem, a pontozás szigorúan szubjektív véleményen alapul, nem szentírás. Folytatás augusztusban, Ausztriában.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást