Ha egy üzlet beindul – Francesco Bagnaia nyerte a San Marinó-i Nagydíjat

Aragón után rögtön Olaszország felé vette az irányt, a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye. A Rimini mellett található aszfaltcsíkon, – amelyet a néhai Marco Simoncelliről neveztek el – hasonlóan az előző heti versenyhez, nyitott csata folyt a győzelemért egészen az utolsó körig. Az öldöklő küzdelem résztvevői Pecco Bagnaia, illetve a világbajnoki pontversenyt vezető Fabio Quartararo voltak.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

BAGNAIA MÁSODSZOR NYER KÖZELHARCBAN

Persze nem MMA-ról, vagy ökölvívásról van szó, hanem arról, hogy a Ducati olasz versenyzőjének egymást követően két futamon kellett védekeznie az utolsó körig a győzelem megszerzéséhez. Aragóniában Marc Márquezzel vívott csatát, melyben hét alkalommal előzgették egymást oda-vissza a verseny hajrájában, Misanóban a világbajnoki cím legnagyobb esélyese, Fabio Quartararo támadásait kellett visszavernie. Utóbbi esettel kapcsolatban meg kell említeni, hogy nem történt valós támadás (előzés), viszont Bagnaiának alaposan izgulnia kellett a teljesen elfogyó előnye miatt.

A rajtot követően egy kör alatt kialakított egy másodpercnyi előnyt a mezőnnyel szemben, ami később nagyjából háromra nőtt. A Jack Miller mellett elmotorozó Fabio Quartararo ekkor kezdett bele a hátrány ledolgozásába, melyet az utolsó körökre tudott eltüntetni. Bagnaia abroncsai ekkorra már eléggé rossz állapotban voltak, ráadásul hét körrel a vége előtt majdnem elesett.

 

„Féltem, hogy elkövetem ugyanazt a hibát, amit egy éve. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy ne essek el a 6-os kanyarban. Hét körrel a vége előtt rámentem egy huplira az 1-es kanyarban, amitől majdnem elment a motor eleje.”

 

Az olasz végül meg tudta őrizni előnyét a befutóig, ám ha egy körrel tovább tart a futam, talán nem Pecco Bagnaiának hívnánk a győztest, aki hazai környezetben gyűjtötte be pályafutása második királykategóriás győzelmét, ezzel 48 pontra csökkentve hátrányát a pontversenyben Quartararóval szemben. Viszont jogos a kérdés, hogy mit tud Bagnaia, amit rutinosabb csapattársa, Jack Miller nem? Az olasz versenyző változtatott a stílusán, hogy gyorsabban fel tudja melegíteni az első gumikat hűvösebb körülmények között – szinte a boxutcából való kijövetel után azonnal nyomja neki –, a versenyeken pedig korábbi motorozásából átmentette a gumikímélést, amiből ezúttal is tudott profitálni. Érdemes vigyázni azzal a kijelentéssel, hogy Bagnaia lesz a Ducati messiása, hiszen Miller ugyanígy nyert két versenyt az év elején, aztán…

Fabio Quartararót dicséret illeti, amiért egy alapvetően erőpályán tudott versenyképes lenni, ráadásul megint egyedüli Yamahásként villogott. Újdonsült csapattársa, Franco Morbidelli most tért vissza hosszú kihagyást követően, és még szoknia kell a gyári gépet, melyet „rakétaként” jellemzett az olasz, összehasonlítva a Petronas Yamahával. A legközelebbi márkatárs Quartararóhoz képest Valentino Rossi volt, aki 33 másodperccel volt lassabb, és 17. helyen végzett.

 

AZ ADRIA BESTIÁJA, ENEA BASTIANINI

A korábbi összefoglalókban igyekeztem kiemelni az ő teljesítményét, mert amit a 2019-es specifikációjú Ducatin művel versenyről versenyre, az valami csoda. Csapattársával, Luca Marinivel ugyan nem annyira szembetűnő a különbség időmérős tempóban (8-6-ra állnak, a Q2-es szereplések száma 2-2), viszont azokon a versenyeken, amikor mindketten célba értek, 9-2-re vezet Bastianini.

A 2020-as Moto2 bajnok egy kissé eltűnt Jorge Martín árnyékában, már ami az újoncok csatáját illeti. A kontextus miatt fontos megemlíteni, hogy amíg egyikőjük a mezőny egyik legjobb szatellit csapatánál versenyez, addig a másik egy két évvel korábbi Ducatin teszi ugyanazt a leggyengébb csapatnál. Nem elvéve Martín érdemeiből, de teljesen más alapanyagból kell „főzniük” minden versenyhétvégén.

A legutóbbi két hétvégén bejutott a kvalifikáció második szakaszába, ráadásul ezt egyenes ágon tette meg – az első három szabadedzés kombinált időeredményei alapján benne volt a Top10-ben. Az olasz abszolút hazai versenyén – Riminiben született – a 12. helyről indulhatott, és pár körrel a rajt után már a negyedik helyen haladt, például Marc Márquez előtt. A futam második felére aztán tempót váltott, és Jack Millert (nem győzöm hangsúlyozni, a két évvel korábbi verzióval) megelőzve fellépett a dobogóra. Mindeközben a 17. (!) körben megfutotta az abszolút körrekordot, hogy ezt is a helyére tegyük, amennyiben nem történik komoly időjárási változás, nagyjából az első 5-6 körben megfutják a verseny leggyorsabb körét. A folyamatos gumikopás és az ezzel járó tapadásvesztés tudatában ritka, hogy a verseny kétharmadánál jön a legjobb köridő. A fantasztikus teljesítmény mögött meg is van a magyarázat.

 

„Aragónban fejlesztettem a stílusomon. Sokkal óvatosabban bánok a motorral, ezáltal sokkal higgadtabban tudom kezelni, és az egész verseny során gyors tudok lenni. Sokat elemeztem Pecco (Bagnaia) és Jack (Miller) adatait, bár nem ugyanaz a motor, de ugyanaz a DNS.”

 

A szakírók a Michelin első abroncsok használatában látják a titok nyitját, mert Bastianini fantasztikusan kezeli azokat, már-már Márquez szintjén. Ezzel a hátsó gumikat jobban tudja kímélni, és a verseny egészét nézve sokkal kiegyensúlyozottabb a teljesítménye, mint a többieknek. Eddig a mezőny közepén csinálta, most adott ízelítőt abból, hogy képes dobogóra vezetni az Avintia Ducatit.

Hogy mi a különbség a 2021-es és a két évvel korábbi Ducati között? A 2019-es motornak az ereje volt a legfőbb fegyvere, közel sem volt annyira jó a kanyarokban. (Alapból gyakran alulkormányzottnak tűntek a bolognai gyártó gépei, főleg a gyorsabb kanyarokban). Az idei specifikáció ebben sokkal előrébb tart, mint elődje. Elég csak az utolsó köröket megnézni az Aragóniai Nagydíjról, amikor Bagnaia mesterien, szinte álomszerűen „rajzolta” meg az íveket.

 

Bastianini (23) a 2019-es motoron, Miller (43) a 2021-es gépen (A képek forrása: MotoGP Facebook)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

A következő képen pedig érdemes megnézni az első villákat. Miután a 2019-es verzióban nem használták az első felfüggesztést összeültető rendszert, a versenyzőknek szó szerint rá kell feküdniük a tankra, hogy ne emelkedjen el a földtől az első kerék. Ezzel szemben a 2021-es motoron már alig látni a blokk hűtésére szolgáló rácsot, annyira odatapad a földhöz a Ducati. Ez a rajtoknál sokat segít, emlékezzünk vissza Martín katari rajtjára, amikor a 14. helyről indulva, a negyedik helyen fordult az első kanyarban. Persze, nem nyer senki sem versenyt az első métereken, viszont el lehet azt bukni egy kevésbé jó starttal, amely komoly visszaesést okozhat.

 

Bastianini (23) és Bagnaia (63) (A képek forrása: MotoGP Facebook)

 

Az „Adria Bestiája” becenévre hallgató olasz nagyon jó teljesítményt nyújt, és érdemes a 2019-es eredmények tükrében nézni futamait. Az évadnyitó katari versenyen, amely pályafutása első MotoGP-versenye volt, egy másodperccel volt lassabb az ideje, mint a 2019-es futamgyőztes Andrea Doviziosóé. Misanóban 46 másodperccel volt gyorsabb, mint a legjobb Ducati két éve. Sokat változtak a körülmények, főleg a gumik, de ettől függetlenül Bastianinire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. A Ducatival van szerződése, ám 2022-es csapata, a Gresini Racing komoly bajban van a legfrissebb hírek szerint, hiszen a Flex-Box logisztikai cég visszatáncolt a főszponzori szereptől, így veszélyben a csapat jövője.

 

MISANO ÉS AMI UTÁNA JÖN

A negyedik helyen Marc Márquez végzett, aki az utolsó kanyarig tartó csatában nyomta le Joan Mirt és Jack Millert. Egymás után két versenyt a dobogón, vagy annak közelében fejezett be Márquez, ami biztató lehet a jövőre nézve, Misanóban pedig már a 2022-es Hondát teszteli, illetve Austin a következő helyszín, amely az óra járásával ellentétes irányú pálya, melyeken Márquez 70%-os győzelmi rátát tud felmutatni az utóbbi években.

Az ausztrál Ducatis Jack Miller meg kellett, hogy elégedjen az ötödik hellyel, melyhez kellett Mir hátrasorolása az utolsó körös pályaelhagyás miatt. Mögöttük az Espargaró-tesók értek célba, Pol és Aleix sorrendben. Kilencedik helyen végzett a legjobb KTM-es Brad Binder, míg a Top10-et a japán Nakagami Takaaki tette teljessé. Bukott az utóbbi versenyeken jól teljesítő Iker Lecuona, az újonc futamgyőztes Jorge Martín, illetve Álex Rins.

Bemutatkozott/visszatért Andrea Dovizioso a Petronas Yamahán, melynek jogutódján 2022-ben fog versenyezni, szóval fogjuk fel tesztként a következő versenyeket. Valentino Rossitól kevesebb, mint 10 másodpercet kapott, ami jó kiindulópont lehet a következő versenyekre. A futamot követően kés alá feküdt Johann Zarco, akinek az alkarját műtötték meg. Az izomrekesz-gyulladás már régebb óta gyötörte a franciát, így talán betudhatjuk ennek a sérülésnek a szezonja elég gyenge második felét.

A világbajnokság októberben folytatódik Austinban, ahol Fabio Quartararo még nem tudja bebiztosítani bajnoki címét, ám komoly lépést tehet felé.

 

Ki lesz a Form1 idei világbajnoka?

1,80 – Max Verstappen

1,95 – Lewis Hamilton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Motorsportok/Forma-1/Végső győztes útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az olasz futball piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


 

Írj hozzászólást