Sportélet a Balatonon egykor és ma

Magyarország és Közép-Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjaként a Balatont nem feltétlenül a sportokkal, és főleg nem a vízi sportokon kívüli eseményekkel azonosítjuk, pedig a tó már az 1800-as évektől egyfajta gócpont a hazai sportéletben. A tavi sportok és a ma már tömegsportrendezvénynek számító Balaton-átúszás mellett a régió fontos szerepet játszott a magyar atlétika, vívás, tenisz, kerékpározás, sőt lóversenysport történelmében is, ma pedig többek között strandröplabdában és kézilabdában épít újkori hagyományokat.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Balaton talán legnépszerűbb, de a tóval kétségkívül leginkább azonosítható, hagyományait tekintve pedig legrégebbi múltra visszatekintő sportja természetesen a vitorlázás, amely több mint 150 éve van jelen a régióban. A Balatonfüredi Yacht Club (akkor még természetesen „Egylet” néven) 1867. március 16-án alakult, megalapításáról pedig még az angliai szaklapok is beszámoltak. Az első hivatalos versenyt 1882-ben rendezték, és a sportot a második világháborúig a folyamatos fejlődés jellemezte. A háborút nemcsak a magyar hajóállomány, de a kikötők is megsínylették, egészen az 1950-es évekig kellett várni, hogy a sport vitorlája újra szelet foghasson.

 

Ne érjünk azonnal partot

A vitorlázás legfontosabb bázisa egyértelműen Balatonfüred, amely az évek során számos válogatottat adott a sportágnak. Közülük is kiemelkedik Tolnay László, aki 1960-ban volt olimpikon, majd Simon Károllyal az oldalán, a második világháború óta elsőként, tengeri versenyt tudott nyerni. A fürediek az 1980-as évektől az utánpótlásképzésre is nagy hangsúlyt fektettek, majd a szakosztály 1990-ben a Balatonfüredi Sport Club részévé vált. Az 1996-os sporttörvény után a vitorlások úgy döntöttek, hogy önállósodnak, és megalapították a Balatonfüredi Yacht Club szervezetet, amely azóta is lehetőséget kínál nemcsak a sport kiemelkedő tehetségeinek, de azoknak is, akik ezt csak ki szeretnék próbálni.

A Kékszalag vitorlásverseny a sportág legkiemelkedőbb eseménye, először 1934-ben rendezték meg. A versenyen csak érvényes hajólevéllel rendelkező hajók vehetnek részt, és közel harmincféle különböző hajóosztályban hirdetnek eredményeket. A Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonal légvonalban 155 kilométer, amelynek teljesítésére 48 óra áll rendelkezésre.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Balaton-átúszás, őrült kihívásból tömegsportesemény

A Balatont hivatalosan először átúszó Szekrényessy Kálmán sokoldalú ember volt. Irodalmár – akinek az erőgép és kerékpár szavainkat is köszönhetjük – emellett kiemelkedő úszó, aki igen nagy népszerűségnek örvendett Európában (többek között a Boszporuszon és a Szuezi-öbölben is úszott). 1880 augusztusában, a rossz idő miatt Siófokról indulva szelte át a magyar tengert, hat óra 40 perces idővel. Az eseményt, amelyről naplójában részletesen megemlékezett, a magyar úszósport megszületéseként is tartják számon. A nem mindennapi teljesítményt egy szerelmi sztori teszi még érdekesebbé, Szekrényessy ugyanis az akkor párját ritkító teljesítmény estjén ismerkedett meg Háczky Laurával, akivel utána – több megszakítással – három évig voltak kapcsolatban.

Az első versenyt 1897-ben rendezték meg, amelyet Ejury Lajos, egy kémiatanár nyert meg. A táv folyamatosan rövidült az évek során, az eleinte 14 kilométer előbb 13-ra, majd hét kilométerre csökkent, hogy aztán később újra visszaállítsák azt az eredeti hosszra. Az esemény így azonban így nem tudott megfelelni az amatőrök, és még kevésbé a széles néptömeg igényeinek, ezért később azt inkább a szabadidős sportolók igényeihez alakították. A verseny újkori történelme egyébként a Kádár-korszak végétől íródik, 1983-tól már Révfülöp és Boglárlelle között úsznak az indulók. Az egykoron őrült kihívásként kezelt verseny ma már egyértelműen tömegsportesemény. A profik is rendszeresen tiszteletüket teszik (Rasovszky Kristóf 57 perccel tartja a rekordot), de gyakorlatilag bármelyik úszni tudó sportkedvelő elrajtolhat, aki betöltötte 14. életévét (vagy úszó, triatlonista, mert ebben az esetben ez sem szükséges feltétel).

 

Balaton átúszás 1928-ban (forrás: Tolnai Világlapja – 1928. 08. 15)

 

A siófoki és földvári hagyományok

A Balatonfürdő Részvénytársaság az 1800-as évek végén Siófokon építtetett minden igényt kielégítő sportparkot, ahol nemcsak atlétikai versenyeket rendeztek, de egyedüli sportkomplexumként vívótermek, pingpongasztalok, medencék és természetesen focipálya is rendelkezésre álltak. Így az egyetemes magyar sport mindenkori gócpontjáról, Budapestről is nagy számban érkeztek az érdeklődők, beleértve a hobbistákat, de természetesen a profi sportolókat is.

A másik fellegvárnak akkoriban Balatonföldvár számított, amelynek főleg az atlétika és a kerékpársport itthoni elindításában és felvirágoztatásában volt elévülhetetlen szerepe, de a tavi teniszkupák is innen eredeztethetők, sőt, az első országos teniszversenyek is itt kerültek megrendezésre. A Magyar Atlétikai Club is itt építtette fel új klubházát az 1900-es években, hogy aztán elkezdődhessen a versenyek szervezése. Városról-városra terjedt a sport, a fiatalok több számban (többek között magasugrásban és távolugrásban) is megmérettethették magukat. A hagyományokra a mai napig építenek ebben a két városban, továbbra is a balatoni sportélet legaktívabb szereplői, ma már egy harmadik várossal kiegészülve.

 

Balatonfüredi sportélet

Balatonfüred ma már jó eséllyel a tó sportéletének legfontosabb helyszíne. A már említett vitorlás hagyományok mellett ráadásul a kézilabdáról és a röplabdáról is ismert lehet, sőt korábban még jégkorongmérkőzéseket is játszottak a befagyott jégen. Az első kézilabdacsapat több mint 50 éve került megalapításra, a Balatonfüredi KSE pedig a 2010-es években már az élvonal egyik meghatározó csapatává vált, már ha el tudunk vonatkoztatni egy pillanatra a Veszprém–Szeged hegemóniától (ez a két csapat gyakorlatilag kisajátította az első két helyet, az elmúlt 30 évben csak ők nyertek bajnoki címet).

A klub az itthoni utánpótlásképzés egyik fellegvára, olyan neveket adott a magyar felnőtt kézilabdázásnak, mint Bánhidi Bence és Ligetvári Patrik, akik a hazai rendezésű Európa-bajnokságon is csilloghatnak majd.

Füred ad otthont emellett a Szent Benedek Röplabda Akadémiának is, amely a nyugat-magyarországi térség talán legjobb utánpótlásbázisa, és a felnőtt csapat révén 2017 óta az NB I tagja, jelenleg éppen az A csoport harmadik helyén tanyázva.

 

Mi vár a ma emberére

A Balaton ma rengeteg lehetőséget kínál a sportolni vágyóknak, nemcsak egyesületi, de hobbiszinten is. A híres Balatonkör, egy 204 kilométer hosszú kerékpárútrendszer, amelyik körbekeríti a magyar tengert, lehetővé teszi, hogy a Balaton bármely részén kerékpározni tudjunk. A vízisportok közül nagyon sok településen gyakorlatilag minden elérhető, nemcsak a vitorlázás, de a wakeboard, a szörf és a SUP is, ahogy természetesen a strandröplabda sem maradhat le a palettáról. Az extrém sportok kedvelői sem maradnak lehetőségek nélkül, Balatonedericsen barlangászhatnak, Balatonkeresztúron vagy Siófokon pedig akár tandemben is ugorhatnak.

 

Ki nyeri a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot?

2,10 – Dánia

6,50 – Spanyolország

8,00 – Franciaország

8,00 – Svédország

9,00 – Norvégia

10,00 – Magyarország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Kézilabda/Európa-bajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj kézilabdára az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást