Alexander Gustafsson új színt hozhat a UFC nehézsúlyú divíziójába!

A svéd harcos több mint egy év után tér vissza a nyolcszögbe.

Regisztrálj most az Unibeten és fogadj a Gustafsson vs. Werdum összecsapásra!

2017. május 28. A fenti fotó elkészítésének és Alexander Gustafsson utolsó győztes mérkőzésének dátuma. A félnehézsúlyú svéd bunyós a saját közönsége előtt, Stockholmban mészárolta le Glover Teixeirát, majd megkérte barátnője, Moa Antonia Johansson kezét, aki természetesen igent mondott. Alex kettős győzelemmel hagyta el a ketrecet, hogy utána még kétszer visszatérjen a nyolcszögbe, ám ekkor már motiváció és valódi győzni akarás nélkül…

Jon „Bones” Jones másodjára már TKO-val diadalmaskodott felette, míg Anthony Smith hátsó fojtással küldte nyugdíjba a svéd bunyóst. Alex ugyanis bejelentette visszavonulását, az Oktagon közepén hagyta kesztyűit, 2019 júniusában. Persze, mint a legtöbb harcos, ő sem tudott sokáig otthon üldögélni, így alig egy év után már vissza is tér a ketrecbe, azonban új kihívást keresve, ezúttal a királykategóriában, vagyis nehézsúlyban teszi próbára magát!

Üdv a nagyfiúk között!

A UFC meccsszervezői alighanem egyszerre akarták próbára tenni és segíteni Gustafssont, hiszen nem mást jelöltek ki első ellenfeléül, mint a korábbi nehézsúlyú bajnokot, Fabricio Werdumot. A brazil BJJ-kiválóság már jóval túl van a csúcson, július 30-án ünnepli majd a 43. születésnapját, a bajnoki övet pedig öt évvel ezelőtt csatolhatta a derekára, Cain Velasquez legyőzése után. Az utolsó két mérkőzését egyaránt elveszítette, Alexander Volkov (aki alkatában és küzdőstílusában is hasonlít Gustafssonra) kiütötte, míg Alexey Oleynik pontozással kerekedett fölé. Egyik orosz harcos sem tartozik a nehézsúly elitjébe…

Gustafssonnak viszont jól jöhet egy nagy skalp a bemutatkozó mérkőzésén, növelheti az önbizalmát, illetve újra visszatérhet a motivációja, ami az utolsó összecsapásain nagyon hiányzott. Ugyanakkor egyáltalán nem veheti félvállról Werdumot, aki hiába régi bútordarab, négyszeres BJJ-világbajnokként okozhat nehéz pillanatokat a svédnek, ha földharcra kerül a sor. Klasszikus striker vs. grappler párosítás, amelyen Alexnek nagy szüksége lenne egy idő előtti befejezésre, hogy legközelebb már valamelyik Top 10-es nehézsúlyúval mérhesse össze az erejét.

A nehézsúlyú elit

Nem mondhatjuk, hogy a királykategória a fénykorát éli, igencsak foghíjas a UFC 265 fontos divíziójának mezőnye… Daniel Cormier egyetlen meccsre van a visszavonulástól, így az ő kiválásával még tovább gyengül a felhozatal: pedig a köpcös birkózó ellen igencsak megnéznénk Gustafssont, a félnehézsúlyú ütközetüket is a gála legjobb mérkőzésének választották annak idején. „DC” mellett még egy birkózó van az élmezőnyben, Curtis Blaydes személyében, talán tőle van a legtöbb félnivalója Alexnek, aki egyébként a paraméterei alapján (196 cm magas, 201 cm karfesztávolság) ideális nehézsúlyúnak számít, ám erőben aligha veszi fel a versenyt mondjuk Blaydes-cel.

A súlycsoport többi tagjával viszont parázs kick-box mérkőzéseket vívhat, Jairzinho Rozenstruik, Junior dos Santos, vagy akár Alistair Overeem ellen alighanem örömmel látná a legtöbb UFC-rajongó. A bajnoki cím egyelőre még nagyon távolinak tűnik – főleg a bemutatkozó mérkőzés előtt –, de boksztudása eléri, nemhogy Francis Ngannou, de Stipe Miocic szintjét is. Az egyetlen kérdés, hogy hozzá tud-e erősödni a valódi nagyfiúkhoz. 33 évesen még bőven van erre ideje, ha hosszútávra tervez a súlycsoportban.

Meddig juthat Gustafsson?

Ha csak az állóharcát és a technikáját nézzük, mindenképpen befér a divízió három legjobbja közé a svéd óriás, sőt, a gyorsasága nagy újdonság lesz az öregedő mezőnyben. Nem egy harcost láthattunk mostanában, aki a súlycsoportváltás után soha nem látott magasságokba tört: José Aldo és Jared Cannonier egy divízióval lejjebb találták meg számításaikat, míg Gilbert Burns és Thiago Santos feljebb merészkedtek, sikerrel. A felsorolt harcosok közül ketten már címmérkőzést vívtak új súlycsoportjukban, Burns pedig nemsokára pótolhatja a Kamaru Usman elleni összecsapást.

Természetesen, sok múlik a UFC meccsszervezőin is, hogy milyen ellenfeleket állítanak majd Gustafsson elé, illetve a svéden is, hogy hogyan tud alkalmazkodnia a megváltozott körülményekhez (nagyütő ellenfelek, esetleges kardió problémák, magasság-, és ütőtávbeli fölény eltűnése). Ez a folyamat például nem volt zökkenőmentes Max Holloway esetében, a Dustin Poirier elleni interim címmérkőzést el is veszítette a hawaii harcos. Meglátjuk, Alex hogyan fest majd Werdum ellen, sikerült-e egy év alatt elegendő motivációt gyűjtenie, hogy újra csúcsközelbe kerüljön?

Ha igen, akkor a nehézsúly krémje kezdhet aggódni! 

Írj hozzászólást