Haldokló királykategória – Talán még sosem volt ilyen gyenge a UFC nehézsúlyú mezőnye…

Kiöregedő klasszisok, visszavonulásra váró legendák, túlhype-olt reménységek: jelen pillanatban így néz ki a 265 fontos divízió. Nagyító alatt a UFC nagyfiúi!


The Big Three


Stipe Miocic

Úgy illendő, ha a súlycsoport bajnokával indítjuk a felsorolást, aki teljesen megérdemelten csücsül a trónon. A horvát-amerikai tűzoltó kiemelkedik a mezőnyből, minden kihívóját dominánsan győzte le, és hiába nem puszipajtások Dana White-tal, még a UFC főkopasza sem tudott olyan ellenfelet találni (lásd: Ngannou), akit ne oldott volna meg Miocic. Kérdés, meddig tarthat a bajnok uralma, hiszen augusztus 19-én már a 38. születésnapját ünnepli majd, valamint nem csodálkoznánk, ha a családjával is több időt szeretne tölteni a nem túl távoli jövőben.

Daniel Cormier

Hasonló okok miatt akasztja szögre a kiskesztyűt a súlycsoport krémjének másik tagja, „DC” is. A korábbi olimpikon birkózó mindent megnyert, amit lehetett, két súlycsoportban is felért a csúcsra, 41 évesen pedig ellovagolna a naplementébe. Lehetőleg a bajnoki övvel a vállán. Nagyon valószínű, hogy a UFC 252 lesz az AKA sztárjának hattyúdala, habár Dana White már utalgatott rá, hogy a „Fekete Fedor” becenévre is hallgató Cormiert láthatjuk még a ketrecben. Egy Francis Ngannou elleni ütközet például kifejezetten várós lenne!

Francis Ngannou

A kameruni bulldózer ugyanis mindenkit megsemmisít, akit elé hajítanak a UFC meccsszervezői: pályafutása minden győzelmét idő előtti befejezéssel szerezte, többek között Alistair Overeem és Jairzinho Rozenstruik fejét is Föld körüli pályára állította. Technikáját és sokoldalúságát nézve a kanyarban sincs Miocichoz és Comierhez képest, nyers erejével azonban óriási veszélyt mindenkire. A regnáló bajnok egyszer már túlélte a „Predator” rohamát, nemsokára következhet a második felvonás!


Korosodó legendák


Alistair Overeem

Egy utolsó roham. Ennyi van még a korábbi kick-box legenda, Alistair Overeem lábaiban és legfőképpen az állában. A korábbi K1 és Strikeforce világbajnokot lassan egy-egy komolyabb szellő is padlóra küldi, annyira elveszítette ütésállóságát az elmúlt évek alatt. Skalplistája legendás, a Pride-időszakban is a legnagyobbak között volt, a lóhús-diétán lévő „Reem” pedig a UFC talán legfélelmetesebb fizikumával bírt. Az már csak hab a tortán, hogy Brock Lesnart is kiütötte. Megérdemelné, hogy kapjon egy esélyt a címszerzésre, főleg a Jairzinho Rozenstruik elleni „vereség” után…

Junior dos Santos

Legendás riválisa, Cain Velasquez mára már pankrátorként keresi a kenyerét, „Cigano” viszont még mindig a legaktívabb nehézsúlyú harcosok között van. A Velasquez elleni háborúkat azonban nemcsak a teste, de a lelke is megsínylette, jobbára a Top 10 hátsó felében meccsel, az élmezőnnyel már nem tudja felvenni a versenyt. 36 évesen ideje elgondolkoznia a visszavonuláson az egykori bajnoknak. De a sportágváltás sem lenne rossz ötlet.

Fabrico Werdum

Le a kalappal „Vai Cavalo” előtt, a nehézsúlyba kiránduló Alexander Gustafssont gyönyörű karfeszítéssel győzte le, ugyanakkor a legjobb éveit már rég maga mögött hagyta. Öt esztendővel ezelőtt ülhetett fel a nehézsúly trónjára, ahonnan Stipe Miocic fél menet alatt lelökte… A brazil BJJ-ász ezután már nem került vissza az elitbe, a kisebb nevet legyőzte, de az Alexander Volkov-Alexey Oleynik orosz páros mindkét tagja elbánt vele. Doppingügye kapcsán fel akarta bontani a kontraktusát, ám most úgy néz ki, mégis jól érzi magát a UFC-nél. Top 5-ös reményei azonban aligha lehetnek már.


A „jómunkásember” szekció


Curtis Blaydes

A „nehézsúlyú Khabib”. Blaydes ezt a borzalmas becenevet tudta magára aggatni, miután öt meneten keresztül feküdt Alexander Volkovon. Az amerikai birkózó olyan messze áll attól, hogy a 265 fontos divízió Khabibja legyen, mint Brock Lesnar attól, hogy az USADA reklámarcává váljon… Persze „Razor” remek birkózó, ám a pozícióváltások és a ground-and-pound borzasztóan hiányoznak a repertoárjából, plusz állóharc terén is van hova fejlődnie. Nehezen mondhatjuk rá, hogy bajnokanyag…

Jairzinho Rozenstruik

A Suriname-i harcos két dologgal vált híressé eddig: Alistair Overeemnek egész gyönyörű Joker-mosolyt varázsolt az arcára, míg Francis Ngannou ellen úgy ki lett ütve, hogy percekig csak feküdt a ketrec tövében. Egyébként remek kick-box mérleggel rendelkezik, ám eddig nem sokat láttunk a tudásából, „Reem” ellen csak a bírónak köszönhette a győzelmet. A UFC 252 kártyáján Junior dos Santossal néz szembe: parázs bokszmérkőzésre van kilátás, amely beárazza majd „Bigi Boyt”.

Derrick Lewis

Vívott már címmérkőzést a Fekete Szörnyeteg, de mindenki tudja róla, hogy nem bajnok anyag, sokkal inkább közönségkedvenc. Legutóbb Oleynik ellen is megcsinálta a showt, ahogy mindig szokta: Hot Balls and Heavy Hands – Derrick Lewis, a börtönviselt KO-gép!


A valódi ígéret: Ciryl Gane


Ha valakit érdemes figyelemmel követni, akkor az a Top 15 legutolsó helyén álló Gane. A muay-thai alapokkal rendelkező, 30 esztendős francia bunyós eddig veretlen (7-0), a UFC Oktagonjában pedig három győzelmet számlál. Ráadásul nem is akármilyen befejezésekkel: a karháromszög fojtás, vagy a heel hook nem éppen megszokott technikák egy strikertől.

Szerencsére, a hype vonat még csendben várakozik az állomáson, de ne legyenek kétségeink, Dana White jelezni fogja, mikor kell felszállni!

Írj hozzászólást