Khabib 2.0 – Khamzat Chimaev villámrajtot vett a UFC-ben!

A csecsen származású harcos hype vonata befutott az állomásra.

Fogadjunk, hogy Chimaev következő ellenfele Demian Maia lesz!

Halálos nyugalom és elképesztő fölény. Így összegezhetnénk Khamzat Chimaev első két mérkőzését a UFC-ben. A svéd földharc specialista előbb középsúlyban, majd váltósúlyban győzedelmeskedett, a két siker között pedig mindössze tíz nap telt el. Nem csoda, hogy egycsapásra sztár lett, akit már a legnagyobb nevekkel boronálnak össze az önkéntes meccsszervezők. De ne rohanjunk ennyire előre: nézzük meg kicsit jobban, ki is ez a csecsen származású fiatalember, és mit is tud igazából!

Kiváló alapok

Chimaev svéd állampolgársággal rendelkezik, Stockholmban él és edz, ugyanakkor nem kell különösebben élesszeműnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: nem született skandináv. Csecsenföldön látta meg a napvilágot, itt is kezdett el birkózni, ötéves korában már a szőnyegen küzdött, de a judo és a szambó sem maradhatott ki a repertoárból. 17 éves koráig a nemzeti csapat tagja volt, mielőtt családjával együtt Svédországba költöztek, a jobb élet reményében. Khamzat, aki egyébként a „Vargen”, vagyis „Farkas” becenevet viseli, itt is folytatta a birkózást, szabadfogásban svéd bajnoki címet nyert 2018-ban, a 92 kilogrammosok között.

Ekkor már három amatőr MMA-meccs állt a neve mellett, mindhármat idő előtt nyerte meg. Akárcsak első profi mérkőzését, amelyet ezidáig még hét követett: egyik küzdelem sem ment végig, Chimaev neve mellé pedig 3 submissionnel elért siker, illetve 5 (T)KO került. Mindössze kétszer mérkőzött Svédországban, a többi összecsapására a Közel-Keleten és Indiában került sor. Beleértve a UFC égisze alatt vívott – egyoldalú – csatáit is.

A nagy lehetőség

A világ vezető ketrecharc szervezete ugyanis kihasználta, hogy a „Farkas” előző munkaadója, a Brave CF nem tudott gálákat szervezni a koronavírus idején: Dana White emberei lecsaptak a címmérkőzésre várakozó Chimaevre, aki több mint kilenc hónap elteltével húzhatott újra kiskesztyűt élesben. Edzésen minden bizonnyal többször is megtette, ugyanis nem akárhol készül: az Allstars Training Center versenyzője, a stockholmi klub tulajdonosa pedig egy bizonyos Alexander Gustafsson. De nem csak az egykori félnehézsúlyú kihívó edz itt: a Teymur-testvérek, Ilir Latifi és Jimi Manuwa is a stáb tagja.

Chimaev tehát illusztris társáságban készült fel a nagyütő John Phillipsre, akinek tudománya nem volt elég: két találatot tudott elérni, míg a svéd versenyző 124 alkalommal köszönt be brit ellenlábasának, aki D’Arce fojtás áldozata lett a második menetben. Rhys McKee még eddig sem húzta, három perc alatt kapitulált, 68 ütést szedett be, amelyre egy válasz sem érkezett. Mindkét mérkőzés a „Fight Island” elnevezésű UFC-turnén kapott helyet, mindössze tíz nap telt el köztük, Khamzat pedig lefogyasztott ezalatt az idő alatt középsúlyból váltósúlyba. Félelmetes.

Ground-and-pound

Hogy lehet ennyi ütést bevinni, válasz nélkül? Nem túl bonyolult: vidd le a földre az ellenfeled, foglalj el egy számodra kényelmes pozíciót, majd mehet a ground-and-pound! Egyszerű, ugyanakkor nagyszerű taktika, ami könyörtelenül alkalmaz a UFC könnyűsúlyú bajnoka, Khabib Nurmagomedov is. A dagesztáni szambó-ászhoz hasonló alapokkal rendelkezik Chimaev is, gyerekkora óta gyakorolja ezt a harcmodort, amit tökélyre is fejlesztett. Igaz, két ismeretlen bunyóst vert meg, ám a dominanciája és a hatékonysága egyenesen lenyűgöző volt, nemcsak fizikálisan, de mentálisan is megtörte ellenfeleit. Ugyanakkor hiba lenne azt a következtetést levonni, hogy a svédnek nincs gyenge pontja: ne feledjük, állóharcban még nem láttunk tőle semmit.

Határ a csillagos ég!?

Persze nem is kell siettetni a dolgokat. Sőt. A legnagyobb hiba, amit a UFC és Chimaev elkövethetnek, hogy a lassú fejlődés helyett, teljes gőzzel a bajnoki cím felé törnek. Igen, a UFC is… Dana White ugyanis hajlamos kicsit túlfűteni egyes harcosok hype vonatának kazánját, a szerelvény pedig nem bírja a sebességet és kisiklik… Darren Till esete tipikus példa, de Johnny Walker is ugyanebben a mocsárban süllyedt el nyakig: zsinórban két vereséget számlál már a brazil fiú, aki alig egy éve még Jon Jonest akarta levadászni…

Reméljük, a tapasztalt edzőpartnerek ellátják néhány jótanáccsal a 26 éves Khamzatot, aki egyébként teljesen jól fogadta a hirtelen jött népszerűséget. Például Dillon Danist gyorsan helyretette a Twitteren:

Majd tiszteletteljes kihívást intézett Demian Maia irányába, aki eddig nem reagált a megkeresésre. A rajongók viszont igen: néhányan már azon elmélkednek, hogy Conor McGregort is legyőzné-e Chimaev, Gilbert Burns és Daniel Cormier pedig méltatták az ifjú reménységet.

A Khamzat Chimaev hype vonat elindult! Még nem késő felszállni!

Írj hozzászólást