Miért utáljuk Khabib Nurmagomedovot?

A dagesztáni fiatalember a UFC egyik legmegosztóbb személyisége.


Fogadjunk, hogy Khabib megvédi a bajnoki övet Justin Gaethje ellen!

Khabib Nurmagomedov, egy szerény, csendes fiatalember, Oroszország egyik legszegényebb tagköztársáságából, Dagesztánból, aki egyetlen dologhoz ért: a harchoz. Nem tolja a trash talkot, nem hőzöng a sajtótájékoztatókon, nem ripacskodik a mérlegeléseken vagy a face off-okon, a ketrecbe érve viszont azt teszi, amiben a legjobb: megsemmisíti az ellenfeleit. 28 profi mérkőzés, 28 győzelem, 18 idő előtti befejezés, egyetlen elveszített menet a UFC-ben. Döbbenetes adatok, de ami még döbbenetesebb, az őt övező utálat, amely Conor McGregor legyőzése után tetőzött, és a mai napig tart. Ennek okát nehezen lehet megfejteni, ám egy próbát és néhány kérdést megér! Szóval, miért utáljuk Khabibot?

Mert domináns?

Georges St-Pierre minden idők legdominánsabb váltósúlyú bajnoka volt, visszafogott profiként viselkedett és nem a legizgalmasabb bunyót mutatta a ketrecben, mégsem utálták. Sőt, GSP-t a legnagyobb legendák között tartják számon, pedig ha megnézzük, rengeteg hasonlóság van közte és Khabib között. A dagesztáni harcos földharca még a kanadai bajnokén is túltesz, mindegy kit állítanak oda elé, az van, amit a „Sas” szeretne: földrevitel és ground-and-pound. Ez a tudás és teljesítmény sokkal inkább dicséretre méltó, mintsem utálatra. Főleg annak fényében, hogy minden harcos tudja, mit fog csinálni Khabib, tenni viszont egyikük sem tud ellene.

Mert legyőzte McGregort?

A magyar MMA-közönség többsége Conor McGregor-rajongó. Ez tény. Az ír bunyós megdolgozott a népszerűségért, a maga szórakoztató karakterével, szövegével és látványos bunyóival rengeteg embert állított maga mellé. Khabib pedig ledöntötte ezt a bálványt. Minden téren felülmúlta Conort: állóharcban leütötte, a földön pedig lekopogtatta, sőt, az ír bombáiba is belenézett, ám azokat is kibírta. Mindezt egy olyan mérkőzésen, amelyen McGregornak egyébként semmi keresnivalója nem lett volna, hiszen előtte közel két évig távolról szemlélte a UFC ketrecét, eszébe sem jutott, hogy belépjen a nyolcszögbe. Ráadásul nem ez volt Conor első veresége: Artemij Sitenkov, Joe Duffy és Nate Diaz is kopogtatta már az írt, mindannyian jóval gyorsabban, mint Khabib. Diazt mégis kedvelik a rajongók, mert másodjára remek bunyót hoztak össze McGregorral. Ezek szerint, Conor ellen csak tisztesen helyt kell állni, de győzni nem szabad?

Mert unalmas a bunyója?

Khabib szambó és birkózó alapokkal rendelkezik, természetes, hogy nem fog fejrúgásokat bemutatni. Való igaz, hogy az állóharca elég hézagos, de megengedheti magának, mert egyszerűen nincs rá szüksége, annyira domináns a szőnyegen. Aki pedig kicsit jártasabb a földharc világában, az elképedve nézi, milyen pozíciókba kényszeríti a „Sas” az ellenfeleit, mennyire jól helyezi rájuk a terhelést, és hogyan éri el azt, hogy az éppen aktuális áldozata soha többet ne akarjon egy ketrecbe kerülni vele. Khabib nem passzív birkózó, mint például Curtis Blaydes, aki csak leviszi ellenfeleit és fekszik rajtuk (lay and pray), ő folyamatosan váltja a pozíciókat, miközben egy percre sem hagyja abba az ellenfél fejének és testének támadását, de gyakran próbálkozik feladásra kényszerítéssel is. Ennek is megvan a maga szépsége, na meg a nehézsége is, hiszen elképesztő kondi kell hozzá.

Mert visszafogott?

Khabib egy vallásos, családcentrikus, szerény élsportoló. Ez a mentalitás pedig a mai világban nem kifizetődő, a UFC-ben pedig főleg nem. Egyre-másra bújnak elő a földből a nagyszájú trash-talkerek, akik valamilyen álarcot öltenek magukra, hogy eladhatóvá tegyék a saját harcaikat. A visszafogottság, a profi szemlélet már nem „menő”, nagyszájúnak, szélsőségesnek vagy cringe-nek lenni kifizetődőbb. Az, hogy Nurmagomedov nem áll be ebbe a sorba, és nem hasonul meg önmagával, egyedinek számít.

Mert egyszer kiugrott a ketrecből?

Mindenki ismeri a sztorit, mikor a „Sas” szó szerint kirepült a ketrecből, hogy rendbe szedje Conor csapatát, legfőképpen Dillon Danist. Sajnos volt szerencsém olyan kommentet olvasni, amelyben a szerző azt taglalja, hogy emiatt utálja dagesztánit, mert „így nem lehet viselkedni”. Érdekes értékrend lehet, amelybe belefér, ha valaki szidja a másik családját, vallását, csapatát a mérkőzés előtt, az viszont nem, ha az illetőnek emiatt elborul az agya és – egyébként ostobaságot csinálva – megtorolja a sértést… Akadnak meccsek, amelyek nem a ketrecben kezdődnek, hanem már jóval előbb.


Nálatok mi a Khabib-utálat oka? Írjatok meg bátran kommentben a Facebook-posztunkhoz!

Írj hozzászólást